Badminton-VM bliver uden supermagt: 'Et kæmpe slag for mesterskabet'

VM begynder på søndag, men det bliver uden nogle af de største profiler.

VM i Spanien bliver uden verdens bedste herredouble, Marcus Gideon og Kevin Sukamuljo, fra Indonesien. (Photo by Badminton Association of Indonesia / AFP) (Foto: - © Ritzau Scanpix)

Tidligere i år var corona skyld i, at flere store badmintonnationer måtte trække sig fra den ikoniske turnering All England.

Og måske troede vi, at den slags hørte til fortiden. Men i takt med Omikronvariantens indtog, får virussen nu igen indflydelse på en stor badmintonturnering.

For når verdensmestrene i badminton skal findes til VM i Spanien fra næste uge, bliver det ikke nogen fra Indonesien, der kommer til at stå øverst på skamlen. Det indonesiske badmintonlandshold har nemlig trukket sig fem dage inden turneringsstart.

- Den hurtige spredning af Omikronvarianten, der giver uvisse ændringer i sundhedsprotokollerne, fik os til at trække os fra VM, siger Rionny Mainaky, udviklingschef i det indonesiske badmintonforbund, på Twitter.

Samtidig slår han fast, at spillerne har været med i beslutningen.

- Vi ønsker ikke at tage nogen risiko. Atleternes sikkerhed og sundhed er altafgørende. Vi har også diskuteret det med spillerne, og de blev enige om at trække sig fra verdensmesterskaberne.

Deruodver har den indonesiske regerings ønske om færre rejseaktiviteter til udlandet også påvirket beslutningen.

I VM-regi er Indonesien den næstmest succesfulde nation kun overgået af Kina. Siden det første verdensmesterskab i 1977 har indoneserne skrabet 77 medaljer sammen. 23 af dem er guldmedaljer.

Hans Kristian Vittinghus ser med stor ærgrelse på det indonesiske VM-afbud. (Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix) (Foto: Claus Fisker © Scanpix Denmark)

Et stort slag

Afbuddet betyder, at de øvrige spillere får lidt mindre modstand til VM. For både verdensetterne og verdenstoerne i herredouble er fra Indonesien. Derudover er de olympiske mestre i damedouble også indonesere, ligesom nationen har to herresingle-spillere i top 10 i verden.

Men selvom vejen til guld af den grund virker en smule lettere, ville den danske badmintonspiller Hans Kristian Vittinghus - der selv skal spille VM - helst have, at de mødte op.

- På helt kort sigt er det godt for danskernes chancer, men det står ikke mål med det, som det betyder for sporten, at de bliver væk.

For det er altså en af de helt store, der kommer til at mangle, forklarer han.

- Jeg synes, det er dødærgerligt. Det er ingen hemmelighed, at Indonesien er et af de allerstørste badmintonlande, og de har mange af de dygtigste spillere. Så det er et kæmpe slag for selve mesterskabet.

- I fodbold ville det være en af de helt store nationer, der ikke stiller op. Tyskland. England eller Italien. Brasilien. Altså vi er oppe i den dur. De har lige vundet VM for herrehold, så det siger lidt om, hvilket niveau de har. Det er en af de absolutte topnationer, siger Vittinghus.

Tidligere har afbud fra de store nationer skabt en kædereaktion, der har fået flere til at trække sig. Det skete til VM for hold - Thomas Cup og Uber Cup - der skulle have været spillet i 2020 i Aarhus, hvor blandt andet Indonesien og Sydkorea meldte fra. Derfor blev den turnering rykket til 2021.

Men lige præcis den effekt tror Hans Kristian Vittinghus ikke, at afbuddet til VM i Spanien får.

- Hvis de havde meldt afbud i bedre tid, så kunne jeg godt frygte, at det havde en form for dominoeffekt. Så på den måde er det fint, de melder afbud så sent. Men samtidig er det virkelig irriterende, for nu skævvrider det turneringen en hel del, forklarer han.

VM i badminton bliver spillet i den spanske by Huelva. Mesterskaberne starter søndag d. 12. december og løber en uge frem til søndag d. 19. december.

FacebookTwitter