Badmintonstjerne får to års karantæne for en regel, der er ’fuldstændig hul i hovedet’

Der rettes skarp kritik mod det internationale badmintonforbund, efter Lee Zii Jia får flere års karantæne.

Det malaysiske badmintonforbund vil ikke tilmelde Lee Zii Jia til internationale turneringer de næste to år. (Foto: Claus Fisker © Scanpix Denmark)

Den malaysiske badmintonstjerne Lee Zii Jia ligger nummer syv på verdensranglisten og krydser vanligt ketsjer med Axelsen, Antonsen og resten af verdenseliten ved de største turneringer.

Men sådan bliver det næppe de næste to år, for Lee Zii Jia har valgt at forlade det malaysiske badmintonforbund for blandt andet selv at kunne styre sin træning.

Midt i bruddet er han kommet i klemme, for forbundet, der tilmelder spillerne til turneringer, er ikke tilfreds. Derfor har de valgt at udnytte en regel hos Det Internationale Badmintonforbund (BWF), der betyder, at de kan lade være med at tilmelde Lee Zii Jia til internationale turneringer de kommende to år.

Det har affødt en massiv støtte til malaysieren fra en række badmintonspillere, der plejer at stå på den anden side af nettet for at forpurre chancerne for succes til verdensranglistens nummer syv.

Viktor Axelsen har udtrykt store frustrationer og på sin Facebook-profil spurgt, om det virkelig er sådan, man ønsker, at badmintonsporten skal være.

Anders Antonsen har i en video på sin Instagram kaldt reglen for ’fuldstændig latterlig’.

Beslutningen om at udelukke Lee Zii Jia i to år er taget af det malaysiske badmintonforbund, og den har danske Hans-Kristian Vittinghus ikke meget tilovers for.

- Jeg mener, at det er en fuldstændig håbløs beslutning, siger han til DR Sporten.

Men ligesom kollegerne vil han ikke udelukkende kritisere det nationale forbund i Malaysia.

- Det er håbløst, at de overhovedet har muligheden for at træffe den beslutning. Når forbundene får den slags magt, hvor alle tilmeldinger skal ske igennem dem, kan de stavnsbinde en spiller, som jeg føler, at de har gjort her, siger Hans-Kristian Vittinghus.

Hans-Kristian Vittinghus mener både, at det malaysiske og det internationale badmintonforbund har fejlet. (Foto: Claus Fisker © Scanpix Denmark)

Alle forbund fejler

I løbet af sin karriere har 36-årige Vittinghus spillet mod malaysiske Lee Zii Jia tre gange og tabt ved alle lejligheder. Senest blev det til et nederlag i tre sæt ved VM i december i fjor.

Men de næste to år kommer ikke til at byde på dueller mellem de to topspillere, og nu er danskeren på samme hold som malaysieren.

Selvom han ved, at spillere skal overholde deres kontrakter med de nationale forbund, mener han, at det skal stå enhver frit for at styre sin egen træning og økonomi.

- Det kan aldrig være rimeligt at straffe dem med at fratage muligheden for at udføre deres arbejde de næste to år. Det er jo spillernes levebrød.

- Det er fuldstændig hul i hovedet, og jeg tror ikke, at der er nogen, der vinder ved det her, siger Hans-Kristian Vittinghus.

Oprindeligt er reglen hos det internationale badmintonforbund lavet for at løse problemer mellem nationale forbund og enkelte spillere. Men i tilfældet ved Lee Zii Jia oplever Hans-Kristian Vittinghus, at den bliver misbrugt.

Han tror, at de frygter for sponsoraftaler, der falder i værdi, hvis en verdensstjerne som Lee Zii Jia ikke længere vil være en del af det nationale badminton-setup.

- De gør det selvfølgelig for at prøve at skræmme spillere fra at gøre det samme i fremtiden, siger Hans-Kristian Vittinghus.

Lee Zii Jia faldt til jorden, men kunne efterfølgende juble, da han vandt over Viktor Axelsen i All England-finalen i marts 2021. (Foto: Andrew Boyers © Ritzau Scanpix)

Fingeren peger på tavse BWF

Lee Zii Jia vandt i fjor over Viktor Axelsen i All England-finalen, og der kan drages visse paralleller mellem de to badmintonstjerner, for i løbet af 2021 valgte danskeren også at gå i en retning, hvor han selv administrerer sin træning, økonomi og hvad der ellers følger med en topspillers karriere.

Alligevel har konsekvensen været en markant anden, for Badminton Danmark har ikke givet Axelsen karantæne. I Axelsens tilfælde har bruddet givet andre forudsætninger, fordi han blandt andet ikke længere bliver trænet af den danske landstræner, Kenneth Jonassen.

Det er sagens kerne for Hans-Kristian Vittinghus, for reglen fra det internationale badmintonforbund (BWF) giver mulighed for forskellige konsekvenser.

- Min allerstørste anke i den sag her er, at BWF giver det malaysiske forbund muligheden for at udstede en karantæne.

- BWF er til for forbundene og ikke for spillerne. De er forbundsstyret, alle dets medlemmer er de enkelte forbund, og det er dem, der har stemmeret, siger Hans-Kristian Vittinghus.

Ligesom adskillige andre medier har DR Sporten forsøgt at indhente en kommentar fra BWF og dets præsident, Poul-Erik Høyer. De har endnu ikke vendt tilbage og har til andre medier tilkendegivet, at de ikke ønsker at kommentere på sagen.