Dansk doubledominans i forfald efter år på verdenstoppen: 'Det gør sgu ondt at se'

For få år tilbage var danske herredoublepar i verdenstoppen. I dag er de bedste nummer 13.

Mathias Boe og Carsten Mogensen vandt All England i 2011 og 2015. (Foto: Peter Cziborra © Scanpix)

Herredoublen Mathias Boe og Carsten Mogensen har fået medaljer ved EM, VM, OL og vundet All England to gange.

I dag begynder verdens største badmintonturnering, All England, med hele 11 danske herredoublepar på listen. Ingen af dem er seedet.

Kim Astrup og Anders Skaarup er det bedst placerede danske doublepar med en 13. plads på verdensranglisten.

En udvikling, der bekymrer Steen Schleicher Pedersen, der fra 2001 til 2009 var dansk landstræner.

- Vi står ikke så godt i herredoublen, som vi gjorde for to år siden. Og det problematiske er, at det ikke ser ud til, at der er nogle unge, der står og banker på.

- Der skal virkelig trylles med de par, der er i øjeblikket, siger Steen Schleicher Pedersen, der i dag er badmintonkommentator og træner for Team Skælskør.

Resultater i nutid mod talenter i fremtid

2020 var af gode grunde et hårdt år, og det var det også for toppen af dansk herredouble, da Carsten Mogensen, Mathias Boe og Mads Conrad takkede af.

Det efterlod et hul, som Kim Astrup og Anders Skaarup har været ene om at fylde jord i senest med en skovlfuld i form af sejren ved Swiss Open tidligere i marts.

Steen Schleicher Pedersen har en formodning om, at hullet er opstået, da man fra forbundets side har haft mere fokus på resultater frem for de næste i køen.

- Det er en tricky proces, for selvom man har gode spillere, er man nødt til at arbejde med næste kuld. Hvis man ikke gør det, er der pludselig et ordentligt hul ned til de næste, og det er enormt svært at lukke.

I det nationale forbund Badminton Danmark er sportschef, Jens Meibom, enig i, at det handler om denne balance.

- Vi skal gå på to ben. Vi skal lave resultater i nutiden og hele tiden også tænke på fremtiden. Men det er svært i praksis. Da vi havde tre par i top ti i 2018, valgte vi ikke at bryde dem op, da vi ikke vurderede, at det var hensigtsmæssigt, siger sportschefen i Badminton Danmark.

Den tidligere landstræner Steen Scleicher Pedersen tror, at fokus i al for høj grad har været på resultater nu og her.

- Jeg har en formodning om, at nogle af de bedste spillere i for lang tid har fået lov til at styre og dominere, hvad der skal trænes, siger Steen Schleicher Pedersen og understreger, at det er en let fælde at falde i som træner.

Badminton Danmarks sportschef, Jens Meibom, fastslår, at der er fokus på de bedste spillere. Men det er ikke nogen forklaring på, hvorfor det ser ud, som det gør i dag.

- De bedste spillere lægger den overordnede træningsplan. Deres sæsonplan matcher vores prioriteter med EM, VM og OL. Men vi tager hensyn til alle, siger han.

I 2021 er Danmark vært for hold-VM i badminton, der også hedder Thomas & Uber Cup. Turneringen skulle være spillet i 2020, men er rykket på grund af corona. Og en så stor turnering på hjemmebane er en af grundene bag de beslutninger, der er blevet truffet i Badminton Danmark.

Blandt andet er det bedste par Anders Skaarup og Kim Astrup ikke blevet brudt op for at spille med yngre partnere. Af samme grund valgte man tidligere ikke at bryde Mathias Boe og Mads Conrad.

- Vi har ikke brudt Kim Astrup og Anders Skaarup op, fordi vi vurderede, at det var den bedste konstellation, vi kunne skabe, siger Jens Meibom og fortsætter:

- Vi har været interesserede i det bedste resultat på hjemmebane. Derfor satsede vi på Boe og Conrad og brød ikke de to op, da vi ønskede at stå stærkest muligt til hold-VM på hjemmebane.

Udvikling kræver hårde beslutninger

Det er let at være bagklog. Sådan er det altid. Også for sportschefen.

- Vi har brug for en form for genopbygning. Det erkender vi 100 procent. Rent strategisk synes jeg ikke, at vi har været fuldstændig på månen. Men vi står ved, at vi har taget nogle valg på den korte bane, siger Jens Meibom.

Men man burde ifølge den tidligere landstæner have haft større fokus på tiden efter de store doublespillere.

- Man er nødt til at have et dobbeltfokus; at gøre de gode endnu bedre, men samtidig er du nødt til at have fokus på dem, der kommer længere nedefra, siger Scleicher Pedersen.

På et tidspunkt mener han, at man må tage nogle hårde beslutninger. Man skal indse, at par måske spiller godt lige nu, men ikke de næste mange år. Derfor må man ændre træningen til fordel for dem, der skal bruges om et år eller halvandet.

Steen Pedersen og en ung Peter Gade ved All England i 1998. (Foto: Palle hedemann © Scanpix)

Med det sagt kan han ud fra turneringer og holdkampe ikke få øje på de helt åbenlyse doubletalenter, og at det ikke er en selvfølge, at de dukker op ud af det blå.

- Diamanterne er der ikke altid, men så må man få fat på dem, der ligner. Det kan godt være, de har nogle mangler, men hvis de var færdigudklækkede ude i klubberne, så var der ingen grund til at have forbundstrænere. Man må have dem ind og træne fuldtid i Brøndby og få presset tempoet og slagkvaliteten op.

- Vi halter efter i herredouble, og det gør sgu ondt at se, efter vi har været dominerende i en lang lang periode og spillet med om sejrene, siger Steen Schleicher Pedersen.

Badminton Danmarks sportschef Jens Meibom fortæller, at man har igangsat initiativer, der aldrig tidligere er set. Flere unge spillere er inviteret ind for at træne med de bedste. Men frugterne af det arbejde vil første kunne ses om fire eller otte år.

Ser fornuftigt ud hos damerne

Hos damedoublerne tegner der sig et andet billede.

- Der er nogle fornuftige tegn hos de yngre spillere i damedouble, uden at de truer med at vinde turneringer på internationalt niveau med det samme, men de har gang i en fornuftig udvikling, siger Steen Schleicher Pedersen.

For der et godt stykke vej op til det niveau, som OL-sølvvinderne Kamilla Rytter Juhl og Christinna Pedersen lagde for dagen. Et niveau, der ifølge Steen Schleicher Pedersen var historisk.

- Vi har aldrig haft en damedouble som dem, men der var noget særligt, der gjorde sig gældende for de to.

Kamilla Rytter Juhl og Christinna Pedersen fortalte i 2017, at de dengang havde været kærester i otte år. (Foto: Peter Cziborra © Scanpix)

- Vi skal ikke sætte målet efter medaljer ved VM og OL med det samme. I første omgang må vi blive de bedste i Europa, og der har vi to bulgarske søstre, som helt klart er mulige at slå, siger han.

Også ifølge Badminton Danmarks sportschef står dansk damedouble mere fornuftigt.

- Jeg synes, at vores pipeline her ser mere lovende ud. De er yngre og har længere tid til at udvikle sig, og derfor er det mere realistisk, at de når den absolutte top, siger Jens Meibom.

Den bedste danske damedouble er Maiken Fruergaard og Sara Thygesen, der ligger nummer 16 på verdensranglisten. De to bulgarske Stoeva-søstre ligger nummer 13.

- Vi skulle ret hurtigt kunne få skubbet nogle flere danske damedoubler op i top-30 i verden. Det er det sidste stykke vej, der er rigtig hårdt, men det har man også et par år til, fordi de ikke er så gamle endnu, siger Steen Schleicher Pedersen.

Damedoublerne Alexandra Bøje/Mette Poulsen og Amalie Magelund/Freja Ravn ligger lige nu nummer 31 og 32 i verden og er to af i alt 26 deltagende singlespillere og doublepar, der er i aktion ved All England i Birmingham.

I alt er knap 40 danskere med ved verdens største badmintonturnering, der er begyndt i dag.

FacebookTwitter