Danske EM-guldvindere: Brætspil, fællesspisning og sjov har styrket fællesskabet

Forklaringen på dobbelt dansk EM-guld i badminton kan både findes på og uden for banen.

De danske badmintonherrer blev søndag europamestre for ottende hold-EM i træk. (Foto: Russell Cheyne © Scanpix)

En i forvejen guldbelagt dansk badminton-historik voksede sig søndag endnu mere imponerende, da både det danske herre- og kvindelandshold genvandt EM-titlen ved turneringen i franske Lievin.

De danske badmintonherrer vandt sikkert 3-0 over Holland i finalen og blev dermed europamestre for ottende gang i træk.

Viktor Axelsen sørgede for finalens førte danske sejr, da han slog Hollands bedste singlekort, Mark Caljouw, 21-6, 21-16.

- Selvom vi var favoritter i turneringen og nærmest kun kunne skuffe, skulle vi stadig ind og præstere, og det synes jeg også, vi gjorde i overbevisende stil. Jeg er glad og stolt. Både på mine egne og holdets vegne, siger Viktor Axelsen til DR Sporten.

Ingen af det danske herrelandsholds foregående EM-titler har været lige så suveræne som i år i franske Lievin. I 24 kampe tabte de danske mænd ikke et eneste sæt, hvilket aldrig før har været tilfældet.

- At vi har vundet EM-guld så mange gange i træk tror jeg blandt andet skyldes en stærk badminton-tradition i Danmark. Vi har gode trænere, og vi er gode til at få de unge spillere op, så der hele tiden er nogen, der står klar til at tage over, når andre vælger at lægge ketsjeren på hylden, siger Viktor Axelsen.

Går på banen på vegne af Danmark

Til daglig er Viktor Axelsen vant til at spille for sig selv og sin egen succes, når han er til turneringer på World Tour’en. At være en del af et landshold og en større holddynamik er derfor noget helt særligt, fortæller han.

- Det er super fedt. Det er fedt, at der sidder holdkammerater på sidelinjen og hepper på dig hele tiden. Så kan man mærke, at man ikke kun spiller for sig selv, men for holdet. Det er noget, vi alle sammen nyder. Følelsen af at spille på vegne af Danmark bliver endnu stærkere, når vi gør det som hold.

Også kvindelandsholdet i badminton genvandt søndag europamesterskabet, da Tyskland blev besejret 3-1 i finalen. EM-titlen er Danmarks fjerde i streg på kvindesiden, og damelandsholdet har nu vundet seks af i alt otte EM-titler for hold.

Maiken Fruergaard (th) var også med, da de danske badmintonkvinder i 2018 vandt EM-guld. (Foto: Bo amstrup © Scanpix)

Maiken Fruergaard, der var den eneste genganger på det danske mandskab fra EM-finalen i 2018, afgjorde sammen med Amalie Magelund finalen, da de i tre sæt slog Stine Küspert/Kilasu Ostermeyer fra Tyskland.

Hun mener også, at det som badmintonspiller er noget specielt at være en del af landsholdet. Og ved denne uges EM har holdfølelsen været endnu stærkere end ved de foregående slutrunder.

- Vi har været meget sammentømret, den gruppe vi har været afsted nu. De andre år har vi været lidt mere opdelt. I år har vi været ude at spise sammen mange aftener, vi har hygget med spil i lobbyen på hotellet, og vi har snakket om stort og småt, om livet og andre ting end bare EM. Jeg føler, at vi kender hinanden lidt bedre, end vi har gjort før, siger Maiken Fruergaard.

Viktor Axelsen er enig i, at de danske badmintonlandsholds kemi uden for banen har haft positivt betydning for det flotte EM-resultat.

- Vi har haft det sjovt sammen, og det er vigtigt for, at man kan fungere som hold.

Med EM-titlen kan Viktor Axelsen tilføje endnu en guldmedalje til hans i forvejen imponerende samling. Nu ser han og landsholdet frem mod Thomas Cup – verdensmesterskabet for badmintonlandshold – der til maj bliver spillet i Danmark.

- Det kræver, at vi skal hjem og træne videre, for det bliver rigtig sværere kampe, hvis vi skal helt til tops eller få en medalje der. Så vi skal bare videre ud over stepperne.