Derfor er matchfixere vilde med badminton

Tre årsager til, at badminton er en populær sport blandt matchfixere.

Joachim Persson er langt fra den første badmintonspiller, som er indblandet i en sag om matchfixing. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

For første gang er en dansk badmintonspiller indblandet i en sag om matchfixing.

Og selvom Joachim Persson ikke er dømt for at have manipuleret med kampresultater, er hans manglende indberetninger og samarbejdsvilje nok til at koste 18 måneders karantæne.

Sagen er efter danske forhold bemærkelsesværdig, men det er langt fra første gang, at badmintonsporten er ramt af en matchfixing-sag.

Ved OL i 2012 blev otte spillere diskvalificieret for at bringe spillet i miskredit ved at forsøge at tabe med vilje.

I 2014 fortalte Hans-Kristian Vittinghus og Kim Astrup til DR Sporten, hvordan de var blevet tilbudt mere end 20.000 kr. for at medvirke til matchfixing.

I 2018 blev to malaysiske spillere idømt karantæner på henholdsvis 15 og 20 år for deres medvirken i matchfixing.

Og ligeledes sidste år fortalte den sydkoreanske stjernespiller Lee Chong Wei, at også han var blevet kontaktet af bagmænd med planer om snyd.

Men hvorfor er lige netop badmintonsporten et oplagt offer for matchfixere?

Det forklarer Michael Ask herunder. Han er direktør for Anti Doping Danmark, som fungerer som sekretariat for "Den nationale platform til bekæmpelse af matchfixing".

1

Det kræver kun én spiller at snyde

Den tidligere juniorverdensmester Zulfadli Zulkiffli fik i 2018 20 års karantæne for medvirken i matchfixing. (Foto: NOAH SEELAM)

- Badminton er bortset fra doublerne en individuel sportsgren. Det betyder, at hvis man vil fixe et resultat, som regel kun skal overtale én spiller, som har afgørende betydning for kampens udfald.

- Modsat kræver det i holdsport og de fleste boldspil langt flere involverede, hvis man vil manipulere med resultatet.”

2

Betting-verdenen har vokseværk

Udbuddet af spil bliver større og større. (Foto: Ricardo Moraes)

- Betting-udbuddet er stigende, og det påvirker også badmintonsporten. De forskellige spiludbydere tilbyder en lang række live-spil – også på badminton.

- Det giver grobund for store økonomiske gevinster, og åbner derfor også et marked for potentielle matchfixere.

3

Badminton er et hit i Asien

Det asiatiske badmintonpublikum er medlevende og dybt optaget af sporten. Men der findes også brodne kar blandt de entusiastiske fans. (Foto: Antonio Bronic © Scanpix)

- 80 procent af omsætningen på betting-området ligger i Asien, hvor badmintonsporten også er meget stor. Derfor er der en enorm interesse i også at spille penge på badmintonkampe.

- Samtidig viser rapporter fra Interpol, at nogle af verdens største syndikater med interesser i matchfixing og økonomisk kriminalitet holder til i Asien. Det gør badmintonsporten udsat.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk