Det summer af magi, når dansker træder ind til All England

Hans-Kristian Vittinghus spiller onsdag første kamp ved sin favoritturnering, All England.

Der venter Hans-Kristian Vittinghus hård modstand i første runde i Birmingham. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix Denmark)

Med 17 års erfaring på herresinglens højeste hylde ved Hans-Kristian Vittinghus, hvad han snakker om.

Så når den danske badmintonspiller siger, at All England er toppen, må man gå ud fra, at manden har ret.

Tilbage i 2005 spillede han for første gang ved den prestigefyldte turnering. I morgen træder han igen ind i arenaen i England, der for ham 'er magisk'.

- Det er svært at beskrive præcist. Man kan bare fornemme det. Det er historik over mange år, som har bygget sig op og sidder i underbevidstheden på os alle herovre, siger Hans-Kristian Vittinghus til DR Sporten.

Det er nemlig ikke kun den 36-årige badmintonspiller, der har det på den måde. Følelsen er udbredt i den danske landsholdslejr.

- Der er en magisk stemning ved det hele herovre. Vi har lige snakket om det på vejen fra træningshallen, siger Hans-Kristian Vittinghus inden han i morgen skal i aktion for første gang i turneringen.

Også den danske landstræner, Kenneth Jonassen, har et ømt punkt for den traditionsrige turnering i Birmingham:

- Det er en fænomenal turnering at deltage i, og englænderne forstår at lave et godt show. Så det betyder rigtig meget for mig, men også for spillerne og alle trænere. Det er noget, vi ser frem til hvert år, siger Kenneth Jonassen til Badminton Danmarks podcast.

I år er det 17 år siden, Hans-Kristian Vittinghus første gang spillede ved All England. Følelsen er den samme.

- Jeg havde min debut i 2005, og jeg synes, at det er lige så fedt stadigvæk. Fra det øjeblik man træder ind i arenaen, summer det af magi. Det er stedet at være, siger Hans-Kristian Vittinghus.

  • Hans-Kristian Vittinghus spillede sig i 2016 i semifinalen ved All England. (Foto: © Andrew Boyers, Scanpix Denmark)
  • I tredje sæt mod tyske Marc Zweibler vandt Vittinghus med 22-20. (Foto: © Andrew Boyers, Scanpix Denmark)
  • Danskeren tabte semifinalen i tre sæt til kinesiske Houwei Tian. (Foto: © Andrew Boyers, Scanpix Denmark)
1 / 3

Hård nød at knække i første runde

I onsdagens første runde venter der noget af en mundfuld, når den japanske stjerne Kento Momota står på den anden side af nettet.

- Jeg glæder mig enormt meget til at komme på banen, og det er megafedt at få lov til at spille mod en af de største profiler i sporten, siger Hans-Kristian Vittinghus.

Nogen ville måske tænke, at det ville være sjovere med en på papiret nemmere modstander i første runde, men sådan ser danskeren ikke udelukkende på det.

- Da jeg så lodtrækningen blev jeg egentlig glad. Selvom jeg har tabte langt de fleste af vores indbyrdes opgør, så har det næsten altid været forholdsvist tætte og velspillede kampe. Han er en spiller, der er fed at spille mod, og han får altid det bedste frem i mig, siger Hans-Kristian Vittinghus.

Kento Momota er andenseedet ved All England. Hans-Kristian Vittinghus er useedet, og kan derfor se frem til at møde sværere modstander. 'Det er vilkårene', siger danskeren. (Foto: © Ina Fassbender, Ritzau Scanpix)

For to år siden var den japanske badmintonspiller ude for en bilulykke, der holdt ham fra at spille ved de store turneringer i et års tid. Efter ulykken har japaneren haft svært ved at ramme det samme topniveau, fortæller Vittinghus:

- Han tabte første runde i sidste weekend ved German Open, så der er nogle muligheder i kampen. Og dem vil jeg forfølge, siger danskeren.

Hans-Kristian Vittinghus siger, at man godt kan se det som en lille fordel at møde Momota tidligt i turneringen, inden han får spillet sig varm.

- Han kommer mere usikkert ind til den her kamp, da han har et nederlag i bagagen fra sidste uge. Senere i turneringen ville han nok have mere selvtillid, siger Hans-Kristian Vittinghus.

Toppen af poppen er samlet i Birmingham

Den garvede dansker er dog ikke den eneste, der kan se frem til hård modstand i første runde.

Anders Antonsen, der er tredjeseedet ved turneringen, skal møde den forsvarende verdensmester Loh Kean Yew.

- Det siger noget om, hvilket niveau der er i denne turnering. Det er exceptionelt fedt, at det er sådan igen, siger Hans-Kristian Vittinghus.

I februar måned vandt Anders Antonsen (tv.) DM-finalen i to sæt over Hans-Kristian Vittinghus. Onsdag møder Antonsen den forsvarende verdensmester, singaporeaneren Loh Kean Yew. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix Denmark)

I to år har pandemien haft indflydelse på turneringerne, hvor niveauet har været blandet. Men med bedre styr på pandemien, melder de store navne deres ankomst i flæng.

- Nu er alle de bedste tilbage, og så ser man de her turneringer, hvor der er verdensklasseopgør fra første runde, siger Vittinghus og henviser til Anders Antonsens kamp.

- Kampen er mellem nummer tre og ni i verden, der ovenikøbet er verdensmester. Det kan næsten ikke blive en hårdere første runde. Det er sådan, det skal være, når det er den største turnering i verden, vi spiller, siger Hans-Kristian Vittinghus.

Også selvom det kan potentielt kan have en indflydelse på de danske vinderchancer.

- Isoleret set, er det med danske briller lidt uheldigt, men for sporten som produkt er det kun fedt, siger Vittinghus.

Viktor Axelsen, der er førsteseedet ved All England, møder onsdag den useedede inder Sai Praneeth.

Rasmus Gemke skulle have mødt den syvendeseedede indoneser, Jonathan Christie, men en skade betyder, at danskeren har måtte melde fra i sidste øjeblik. Det samme gælder Danmarks bedste damesinglespiller, Mia Blichfeldt, der døjer med et springerknæ.

Turneringen starter onsdag og løber til søndag den 20. marts, hvor finalen i herresingle spilles.