Dømt badmintonspiller om matchfixing-sag: 'Det er komplet latterligt'

Joachim Persson har fået halvandet års udelukkelse fra badminton i en sag om matchfixing. Han afviser selv, at have været involveret i matchfixing.

Joachim Persson er langt fra tilfreds med, at han nu er blevet dømt i en sag, der handler om matchfixing. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

I dag kom dagen, som den tidligere badmintonspiller Joachim Persson havde frygtet, men forventet, de seneste år.

Det Internationale Badmintonforbund (BWF) meldte torsdag morgen ud, at 35-årige Joachim Persson er udelukket fra sporten i halvandet år grundet en sag, der handler om matchfixing.

- Jeg har lyst til at eksplodere indeni, men jeg vidste jo godt, det ville komme, så jeg har forberedt mig i to år. Men det er da ikke sjovt, og jeg synes, det er komplet latterligt, siger Joachim Persson.

Joachim Persson langer hårdt ud efter BWF. Han mener, der er tale om et justitsmord, og han mener ikke, han har været involveret i matchfixing.

Person fra Malaysia

Persson har siden 2016 været under mistanke for at have været involveret i matchfixing i forbindelse med to kampe mellem 2014 og 2017, og på trods af at det ifølge BWF ikke er bevist, at kampene er blevet manipuleret, så er danskeren alligevel blevet straffet.

I det ene tilfælde er der tale om, at Persson blev kontaktet af en person fra Malaysia, der spurgte, om han ville være interesseret i at tabe første sæt i en kamp, han skulle spille, for derefter at vinde kampen. Det afviste han og vandt kampen 2-0.

- Det fortæller jeg så en anden person et halvt år senere over WhatsApp, fordi han spørger mig, om jeg kender noget til doping eller matchfixing. Så fortæller jeg ham om den episode, jeg oplevede, men hvor jeg afviste det blankt, fordi det er imod alt, hvad jeg står for.

- Det screenshot sender han så ind til BWF, og det er det, der gør, at jeg nu har fået en karantæne på halvandet år for ikke at have rapporteret et forsøg på matchfixing, siger Joachim Persson.

Ham der henvendte sig – tilbød han dig penge?

- Jeg kunne jo godt regne ud, når en malaysier henvender sig om det, så drejer det sig om matchfixing.

Men du rapporterede det ikke?

- På det tidspunkt var jeg ikke bevidst om, at jeg skulle indrapportere det til BWF. Og desuden havde jeg det også sådan, at hvis man kan finde på at matchfixe, så kan det også gøre mig bekymret for min egen sikkerhed, siger Persson.

"En idiot ringede til mig"

Den anden kamp, der har været fokus på, er en kamp, som danskeren ikke selv var en aktiv del af. Under et afhøringsinterview hos BWF gjorde han dem selv opmærksom på sagen, som han nu er dømt for, fortæller han.

- De spørger mig ind til den kamp, hvor jeg blev spurgt, om jeg ville tabe første sæt. Så siger jeg, at så skulle jeg også have rapporteret dengang, der var en idiot, der ringede til mig og sagde, at ham og hans makker skulle spille en kamp, hvor oddset på at de tabte første sæt var mega højt, og at man jo let kunne tabe første sæt og så vinde kampen.

Ifølge Persson fortæller han den pågældende person, at det skal han slet ikke overveje, og at "det er det dummeste i verden at overveje".

- Det fortæller jeg helt uopfordret til BWF, og halvandet år senere er jeg så anklaget for ikke at have rapporteret om en kamp, jeg ikke selv er involveret i, hvor jeg har sagt til en fyr, at det er det dummeste, han nogenisnde har sagt.

Hvem var personen?

- Det var en badmintonspiller, der selv skulle spille den kamp i herredouble.

Hvorfor henvendte han sig til dig?

- Dengang oddsede jeg på badminton. Jeg har altid været ærlig omkring, hvad jeg har lavet af betting på badminton, og jeg har også overholdt de regler, der har været. Men det var før 2016, hvor BWF lavede reglerne om, så man slet ikke måtte spille på badminton mere, når man var i sporten.

Hvornår har du sidst spillet på en badmintonkamp?

- Reglerne blev ændret efter Swiss Open i 2016, og indtil da spillede jeg meget på badminton. Men fordi jeg har det, så har jeg også altid holdt mig godt opdateret om reglerne.

BWF ville se telefon og bankkonti

Danskeren er også dømt for ikke at have samarbejdet tilstrækkeligt. Han fortæller, at BWF har fået adgang til hans bettingkonti, men at han ikke har givet BWF adgang til sine bankkonti og telefon.

- Ville du uden videre have givet dem lov til det? Der var jo ikke engang begrundet mistanke om, at jeg skulle have deltaget i match fixing. Det ville også betyde, at jeg ville have brudt en lang række aftaler om fortrolighed, hvis jeg gav dem adgang.

I dag kan Persson godt se, at han kunne have gjort nogle ting anderledes, men han føler stadig, at han er blevet urimeligt behandlet af BWF.

- Jeg har ikke rapporteret det, som jeg kan se i dag, at jeg skulle have rapporteret. Men det var andre tider, og reglerne er lavet om mange gange siden.

Persson er ikke længere aktiv på banen, men har tidligere været nummer seks på verdensranglisten.

Han er dog stadig involveret i sporten, da han er træner og sportschef for klubben Langhøj, og i starten af året var han træner for det indiske hold Pune 7 Aces, som blandt andre havde Mathias Boe og Line Kjærsfeldt på holdet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk