'En uhyggelig bredde' venter i Korea for danske fjerherrer

For første gang siden april stiller hele fem danske herresingler op i Korea i morgen.

Hans-Kristian Solberg Vittinghus stiller sammen med fire andre danske herresingler op i Korea Open. (Foto: Arnd Wiegmann © Scanpix)

Fem danske badmintonherresingler er i øjeblikket blandt de 30 bedste i verden.

De fem er Hans-Kristian Solberg Vittinghus, Jan Ø. Jørgensen, Viktor Axelsen, Rasmus Gemke og Anders Antonsen. Og selvom de alle ligger i top-30, venter en benhård lodtrækning i denne uge ved Korea Open, ifølge cheflandstræner Kenneth Jonassen.

- Antonsen møder VM-bronzevinderen, Vittinghus møder Indonesiens bedste og Gemke og Axelsen står begge til at møde verdensmesteren senere i turneringen. Det er en svær lodtrækning med spændende første runde-opgør, hvor de skal spille godt fra start.

Vild bredde i herresinglekategorien

Selvom Danmark kan mønstre fem dygtige spillere, så løber de altså ind i stor modstand til turneringerne. Ifølge Vittinghus – den dårligst rangerede af de fem – er herresinglekategorien i det hele taget stærkt besat.

- Der er en uhyggelig bredde i herresingle lige nu. Tidligere var niveauet i toppen højere med Lee Chong Wei, Lin Dan og Chen Long, men i dag er forskellen på toppen og dem lige under mindre. Det gør det svært bare at komme ind i turneringerne, og sådan var det ikke for fem-ti år siden.

- Og det er både fedt og udfordrende. Jeg synes, jeg er blevet en bedre spiller, men resultaterne er ikke nødvendigvis gået fremad, så det siger også noget om niveauet i herresingle, siger han.

Beviset på bredden ser man også på ranglisten. Fra 2009-2017 dominerede skiftevis Lee Chong Wei fra Malaysia, Lin Dan og Chen Long fra Kina førstepladsen på ranglisten, mens der i bare de sidste to år har været fire forskellige ettere på ranglisten.

Unik dansk træningssituation

Bredden finder man dog også blandt de fem danskere, og for cheflandstræneren er de mange herresingler enormt givende i hverdagens træningen.

- En af nøglerne til succes er, at vi har så mange spillere i samme kategori, der er sultne og som kan presse hinanden til daglig. Så kan vi blive ved med at flytte grænserne, og det giver en unik træningskultur for herresinglerne.

- Det er et sundhedstegn, at vi har fem så gode herresingler, og det er stærkt, at de er fra forskellige generationer. Det tegner godt, at vi har den bredde. Rygraden er stærk i dansk herresingle for tiden.

Med Antonsens, Axelsens og Gemkes alder på 25 eller derunder og Vittinghus og Jørgensen i begyndelsen af 30’erne, er der udsigter til et godt træningsmiljø for herresinglegruppen en del år ud i fremtiden.

  • Anders Antonsen har vist god form på det seneste. I sidste uge var Anders Antonsen i semifinalen ved China Open, og for lidt over en måned siden vandt han VM-sølv. (Foto: Vincent kessler © Scanpix)
  • Rasmus Gemke er af en de fem danske herresingler. Han ligger i øjeblikket nummer 22 på ranglisten. (Foto: Andrew Boyers © Scanpix)
  • Jan Ø. Jørgensen vandt i 2014 som den første europæer Indonesia Open. Han har været en del af verdenseliten i 10 år. (Foto: Arnd Wiegmann © Scanpix)
  • Viktor Axelsen vandt OL-bronze i 2016 og VM-guld i 2017. I sidste uge gjorde han comeback efter en fire måneder lang skadespause. (Foto: Andrew Boyers © Scanpix)
  • Hans-Kristian Solberg Vittinghus har været på landsholdstræningen i snart 15 år. Han er placeret som nummer 26 på verdensranglisten. (Foto: henning Bagger © Scanpix)
1 / 5

Den onde asiatiske ånd

Det er ofte asiaterne, der sætter en stopper for de danske herresingler til turneringerne. Men Flemming Delfs, Peter Rasmussen og Viktor Axelsen har faktisk formået at tage VM-guldmedaljer i kategorien - som de eneste udover asiaterne.

Det er ifølge Vittinghus et bevis på, at danskerne kan hamle op med asiaterne.

- Der hersker ingen tvivl om, at vi kan konkurrere med asiaterne. Det beviser Viktors VM-guld i 2017 og Anders’ VM-sølv i 2019. I fire af de sidste fem store mesterskaber har Viktor, Jan og Anders hentet medaljer, og vi har fundamentet til at fortsætte i en årrække, siger han.

I første omgang skal de fem danske herresingler altså vise sig frem i Korea Open, og Vittinghus håber han kan finde det gode spil fra VM frem mod Jonathan Christie i første runde.

- For et par måneder siden spillede vi et tæt første sæt, og så fik jeg stryg i andet, men det første sæt viser, at hvis jeg rammer niveauet, kan jeg bide skeer med de bedste og slå ham.

Korea Open spilles fra 24. september til 29. september. Udover de fem i herresingle er der en dansk damesingle, to herredoubler, en damedouble og en mixeddouble med.