Fjerbolden flyver fredag: Et hold er gået fra bundprop til medaljekandidat

Afbud fra guldfavoritter til Badmintonligaens Final 4 gør plads til Værløse Badminton, der ellers lå på randen af nedrykning.

Den sidste kamp i Badmintonligaen blev spillet den 28. februar, men fredag og lørdag genoptages ligaen i et Final 4-stævne. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Meget kan ændre sig på en uge. Bare spørg Værløse Badminton.

På fire dage gik den nordsjællandske badmintonklub fra bekymrede miner om nedrykning til lykke over at skulle spille for at vinde Badmintonligaen ved Final 4-stævnet, der spilles i dag og i morgen.

En form for gave er det, ifølge Julie Dawall Jakobsen, der spiller for Værløse Badminton og er med på landsholdstræningen.

- Vi gik fra at være spændte og nervøse for kampen om direkte nedrykning mod Aarhus AB. Og nu har vi pludselig mulighed for at spille frit og om medaljer. Det var ikke noget, vi havde forudset, så vi er motiveret for at fyre den af, og vi har intet at tabe.

Finaleformat og afbud bliver redning

Men hvordan kan Værløse Badminton overhovedet gå fra at være potentiel bundprop til medaljekandidat på en uge? Forklaringen finder man i et nyt finaleformat og to afbud.

For første gang bliver Badmintonligaen afgjort ved, at fire hold spiller et Final 4-stævne, hvor der over to dage spilles to semifinaler, en finale og en bronzekamp.

Final 4-formatet kræver, at fire hold stiller op, men de to bedste hold i Badmintonligaen meldte afbud. I stedet for bare at holde en finale mellem nummer tre og fire, inviterede Badminton Danmark de næste i rækken, Skovshoved og Værløse. En invitation, som blandt mange overvejelser også var motiveret af ønsket om at afprøve Final 4, siger Bo Jensen, Badminton Danmarks direktør.

- Vi kunne i princippet godt bare have holdt en guldkamp. Men nu var muligheden for at invitere de næste hold der, og så kan vi samtidig teste konceptet og gøre os nogle erfaringer. Og vi kommer uden tvivl til at få seværdige og jævnbyrdige kampe på tv, hvilket er godt for badmintonsporten, især i lyset af situationen for tiden.

Hos Julie Dawall Jakobsen var der heller ingen tvivl om eller kvaler ved, at holdet ville takke ja til en invitation og komme med på et afbud.

- Vendsyssel og Greve har fået muligheden, vi overtager bare deres plads. Hvis vi nu går i finalen, så føler vi ikke, at vi har snydt nogen. Men vi får det svært, så vi ser det bare som en fed mulighed at være med, siger hun.

Formen skal støves af

Et af de store spørgsmål før finalestævnet er, om ketsjeren stadig svinges lige så let. Landsholdsspillerne har været i gang med at træne de seneste to måneder, men i Værløse Badminton er historien en anden. Her har ligaspillerne fået lov at bruge halgulvet den seneste måned.

En lille fordel kan der altså være hos klubberne med mange landsholdsspillere på holdkortet. Det nikker Julie Dawall Jakobsen genkendende til.

- Da vi startede træning i Værløse, kunne jeg se, at jeg havde en klar fordel, fordi jeg havde været i gang før dem. Det hele afhænger selvfølgelig af dagen, men landsholdsspillerne har bare været i gang længere tid.

Om formen er, hvor den skal være for ligaspillerne, og om Badmintonligaen ender med at blive vendt på hovedet, afgøres i dag og i morgen. Og som Værløse ved, kan tingene hurtigt ændre sig på få dage, hvorfor de også går efter guldet, siger Julie Dawall Jakobsen.

- Vi tror rigtig meget på det, og sidst vi mødte Højbjerg, vandt vi. Vi kan spille frit, hvilket har stor betydning, så vi har alt at vinde og intet at tabe.

FacebookTwitter