Første VM-kvartfinale i karrieren: Blichfeldt er vokset med den mentale opgave

Badmintonspilleren Mia Blichfeldt har det seneste halve år arbejdet med en sportspsykolog.

Danske Mia Blichfeldt spiller fredag aften karrierens første VM-kvartfinale. (Foto: Arnd Wiegmann © Scanpix)

Torsdag aften spillede Mia Blichfeldt en dramatisk ottendedelsfinale ved VM i badminton mod indiske Saina Newal, der er rangeret som nummer otte i verden.

Efter en time og tolv minutters spil på banen kunne Mia Blichfeldt juble over sejren og videre avancement til kvartfinalen.

Men i løbet af kampen var der ikke meget at juble over for den 22-årige dansker.

Blichfeldt tabte første sæt, og spillet fungerede langt fra optimalt, hvilket tydeligvis frustrerede danskeren, der flere gange bankede ketcheren i gulvet.

Netop frustrationerne på banen og det mentale aspekt af spillet har Mia Blichfeldt gennem en lang periode arbejdet med, fortæller Kim Nielsen, der er landstræner for de danske damesinglespillere.

- Mia har arbejdet med at holde sig til den taktiske plan i stedet for at lade følelserne styre, og den opgave er hun klart vokset med i den sidste lange periode, siger Kim Nielsen.

Mia Blichfeldt fandt den indre styrke frem i ottendedelsfinalen mod verdens nummer otte, Saina Newal. (Foto: Arnd Wiegmann © Scanpix)

Landstræner Kim Nielsen kunne fra sin trænerstol bag banen se til, mens Mia Blichfeldt i andet sæt kæmper sig til en sætbold til stillingen 21-20. I duellen når danskeren en bold meget tæt på gulvet, og banens dommer dømmer fejlagtigt, at bolden rammer gulvet før Blichfeldts ketcher.

Kendelsen får det danske trænerteam til at hoppe op af stolen, ligesom Mia Blichfeldt protesterer højlydt til dommeren. I lang tid går hun måbende rundt på banen og ved ikke, hvordan hun skal fortsætte. I den situation kunne man nemt lade sig slå ud mentalt, men Kim Nielsen tager hurtigt affære over for sin spiller.

- Jeg beder hende faktisk om at komme hen og kigge mig i øjnene for at sige til hende, at nu er vi klar igen, og nu skal vi have fokus på næste bold, fortæller han.

- Som ung spiller føler man sig uretfærdigt behandlet, men vi skal passe på at bruge for meget energi på de ting, vi ikke kan styre, for vi bliver nødt til at tænke på den næste duel.

I de næste dueller kontrollerer Blichfeldt sine følelser og vinder andet sæt 27-25. Tredje sæt vinder hun 21-12.

- Det var rigtig flot håndteret af hende, hun fik skubbet følelserne væk, fortæller Kim Nielsen om situationen med dommerkendelsen.

Stort fokus på den mentale opgave

I et halvt år har Mia Blichfeldt arbejdet med Team Danmarks sportspsykolog Anders Bendixen, som hun også ringer til, når hun oplever mentale udfordringer til turneringer, fortæller landstræner Kim Nielsen. Det har været en del af arbejdet om lægge flere lag på hendes spil.

Og når det danske damesingletalent er frustreret inde på banen, sidder Kim Nielsen klar til at huske hende på de aftaler, de har lavet inden kampen.

- Når Mia bliver anspændt og nervøs inde på banen, falder hun tilbage til tjubang-spillet fra ungdomsårene, og dertil er modstanderne på det her niveau alt for gode i defensiven. I sådan nogle situationer er jeg mere over hende for at minde hende om gameplanen, siger han.

Stærk kineser venter

I torsdagens kvartfinale venter der hård modstand i form af den forsvarende All England-mester, kinesiske Chen Yu Fei. Mia Blichfeldt har kun vundet ét ud af fem tidligere opgør.

- Vi går ind med den indstilling, at vi ikke er tilfredse med en kvartfinale, siger landstræner Kim Nielsen.

Ifølge landstræneren kan Mia Blichfeldt trække på erfaringerne fra torsdagens udmagrende ottendedelsfinale.

- Hvis hun ved spillet ikke kører, kan hun som minimum fighte og stadig være skarp på gameplanen, så hun ikke bliver lokket i fælderne og giver hurtige point til modstanderen.

Mia Blichfeldts damesingle er sat til kl. 17.00 fredag. Kampen kan ses på TV2 Sport.

Facebook
Twitter