Fugleinfluenzaen gør fjerbolde dyrere

PÅ grund af fugleinfluenzaen er det blevet sværere at få fat i fjer til badmintonbolde. Det vil føre til prisstigninger herhjemme næste år vurderer den største danske fabrikant RSL.

Der går 16 gæs på en god fjerbold. Fugleinfluenzaen gør det sværere at skaffe fjer hjem fra Kina. (Foto: DR Sporten © DR Sporten)

Det her er ikke historien om en fjer, der kan blive til fem høns. Men historien om, at der skal 16 gæs til en fjerbold - og at fugleinfluenzaen kan blive en kostbar affære for badmintonsporten.

Millioner af gæs må hver dag lade livet i Kina på grund af frygten for fugleinfluenza. Fjerene fra de døde gæs må ikke bruges, og derfor er prisen på badmintonbolde eksploderet i foreløbig Holland, Tyskland og England.

Den største danske boldfabrikant RSL har endnu ikke sat prisen på fjerbolde op, men direktør Kristian Wulff erkender problemet og frygter konsekvensen:

- Alle har fået prisstigninger fra Kina. Der er færre fjer på markedet, og det er svært at få det antal fjer, man skal bruge for at kunne lave kvalitetsbolde. Man har i mange år forsøgt sig med nylon-bolde, men aldrig nået samme kvalitet. Så det er ikke et alternativ, siger han til DR Sporten.

Katastrofale følger

RSL producerer hvert år 24 millioner bolde, og firmaet har foreløbig haft held til at købe så mange fjer, at leverancerne for 2005 er sikret. Men næste år må han også forhøje priserne - ligesom konkurrenterne i udlandet allerede har gjort.

- Når vi har solgt vores lager, må vi i gang med at forhandle om prisstigninger med vores aftagere. Det kan få katastrofale følger for badmintonsporten, hvis folk bliver tvunget til at spille med nylon-bolde. Det er to forskellige spil, og det kan betyde, at sporten på topniveau mere eller mindre vil dø ud i Europa. siger Kristian Wulff.

Der kan kun bruges to fjer fra hver gås, når man skal lave en kvalitets-fjerbold. Det betyder, at man skal plukke fjerene af 16 gæs for at have nok til at lave én fjerbold.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk