Kento Momota - fra gamblingskandale til verdensmester i badminton

Japanske Kento Momota har ikke tabt til en dansker siden 2014. Natten til onsdag møder han Rasmus Gemke.

Jan Ø. Jørgensen lykønsker Kento Momota efter at have tabt til japaneren i finalen af Indonesia Open tilbage i 2015. (Foto: DARREN WHITESIDE © Scanpix)

Det var en fattet Kento Momota, der i 2016 accepterede sin karantæne og undskyldte over for den japanske befolkning for at have brudt den japanske lovgivning vedrørende gambling.

- Jeg undskylder inderligt, at jeg har svigtet alle på den her måde. Jeg er meget ked af det, sagde Momota på et pressemøde i Japan.

Japaneren havde besøgt et illegalt kasino adskillige gange og blev derfor tvunget til at holde en ufrivillig pause fra badminton i cirka halvandet år. Strafferammen i Japan for gambling er op til tre års fængsel, men Momota slap altså med karantænen. Det betød blandt andet, at han missede OL i Rio i 2016, hvor han ellers var en af de helt store favoritter.

I 2017 vendte den 24-årige japaner Kento Momota tilbage til badminton, efter at have haft karantæne. Siden har han fejet konkurrenterne af banen. Japaneren er forsvarende verdensmester og asiatisk mester.

Efter at have vundet over Anders Antonsen i første runde af Japan Open, møder japaneren dansk modstand igen i anden runde. Natten til onsdag er det Rasmus Gemke, der skal forsøge at slå japaneren.

En meget svær opgave, vurderer den tidligere danske topspiller Morten Frost.

- Selvfølgelig kan man slå ham, men som jeg ser det, er han verdens bedste lige nu, siger Morten Frost.

Japanerens historik mod den danske verdensetter, Viktor Axelsen, vidner også om en stærk spiller. Ti gange har de mødt hinanden hidtil, og Momota har trukket sig sejrrigt ud otte gange.

Den japanske verdensmester Kento Momota (Foto: KAZUHIRO NOGI © Scanpix)

Momota har hidtil i karrieren mødt dansk modstand 25 gange, og han har vundet 19 af de opgør. Sidst Momota tabte til en dansker var tilbage i midten af 2014, hvor Jan Ø. Jørgensen fik skovlen under danskerdræberen.

Jan Ø. Jørgensen har hidtil stået overfor Momota seks gange i karrieren, hvor det er blevet til tre sejre til danskeren. Alle kampene har dog været inden Momotas karantæne, og Jan Ø. Jørgensen beskriver japaneren som en forandret spiller efter karantænen.

- Det er en æressag i Japan, og jeg tror, det har været rigtig hårdt for ham, at sidde udenfor så længe. Jeg tror, det har modnet ham og givet ham en disciplin, som er lidt mere ekstrem end andres. Han tager det ikke for givet, at han kan træne og spille turneringer. Han spiller måske for nogle lidt andre ting end andre, og det gør nok ikke noget dumt for ham, siger Jan Ø. Jørgensen.

- Der er kommet end mere moden badmintonspiller ud i den anden ende, som ikke træffer så mange dårlige beslutninger, som han gjorde før.

Momota har ingen svagheder

Japaneren var også en topspiller inden han fik karantæne, og han var faktisk nummer to på verdensranglisten, da han fik karantænen. Men han er kun blevet bedre siden, vurderer Jan Ø. Jørgensen.

- Han har ikke nogen svage sider. Det der udpræget kendetegner ham er, at han nok er den spiller lige nu, der tror allermest på den plan, han har lagt for en kamp og tror på, at han kan fuldføre planen, siger Jan Ø. Jørgensen.

Den danske cheflandstræner, Kenneth Jonassen, er enig i Jan Ø. Jørgensens vurdering af Momota.

- Han er exceptionelt boldsikker. Han laver mere eller mindre ikke en eneste fejl. Samtidig spiller han med en kvalitet i sine slag, som gør det exceptionelt svært for modstanderne at få lov til at styre spillet. Så er han taktisk og teknisk med helt oppe på allerhøjeste niveau, og så har han en meget stærk mental styrke, siger Kenneth Jonassen.

Morten Frost, der blandt andet vandt All England fire gange i karrieren, forklarer, at selvom Momota kan virke nærmest uovervindelig, så skal man have en klar plan, hvis man vil slå den japanske stjerne.

- Man skal være villig til at slås i en hel kamp for at slå ham, siger Morten Frost.

Kenneth Jonassen er enig i, at hvis man skal slå Momota, så skal han udfordres på fysikken.

- Jeg mener ikke, at der er ret meget andet at gøre, end at gøre kampen fysisk. Man skal stole på, at man har våbnene til at holde ham hen. Det er på ens egen forbane, at man skal tage kampen op mod ham. Man skal placere ham på baglinjen. Det er en svær opgave, siger Kenneth Jonassen.

Det er en vurdering, som Jan Ø. Jørgensen er enig i, og danskeren har også har erfaret det på egen krop, gennem sine møder med Momota.

- Man skal spille rigtig længe, og man skal spille med rigtig høj kvalitet. For at slå ham skal man nok være på kanten af, hvad man føler er muligt tempomæssigt, siger Jan Ø. Jørgensen.

Danske Viktor Axelsen er lige nu nummer et på verdensranglisten, men skal tage sig i agt for den fremadstormende japaner. Siden comebacket til badminton er det kun gået en vej for Momota, der startede året som nummer 48, men nu er nummer 4 på verdensranglisten.

Facebook
Twitter