Klumme: Jan Ø. står forrest i kongerækken

Med Peter Gades snarlige farvel til badmintonsporten skal afløserne vise, at de kan håndtere det øgede pres. Den naturlige afløser er Jan Ø. Jørgensen, skriver DR Sportens Henrik Fallesen.

Jan Ø. Jørgensen står nu forrest i kongerækken, mener DR Sportens Henrik Fallesen. (Foto: Bazuki Muhammad © Scanpix)

Jan Ø. Jørgensen mindede om en romersk kriger

i en gladiatorarena fredag aften i Odense, hvor han for første gang i to år slog sig frem til en semifinale ved en Super Series-turnering. Ja, han lignede nærmest en vildmand, som han stod der midt i hallen og dansede rundt efter sin sejr i kvartfinalen.

- Det tog måske lidt overhånd, bemærkede Jan Ø. Jørgensen selv efter kampen, hvor pulsen var faldet lidt mere til ro. Undervejs i kampen, der i første sæt bølgede frem og tilbage, havde han gang på gang forsøgt med knyttede næver at animere publikum til at bakke ham maksimalt op. Men det var kun en naturlig reaktion - og en befriende én af slagsen - for en spiller, der længe har stået i skyggen af Peter Gades solide resultater.

Med Gades snarlige farvel til badmintonsporten ved French Open i næste uge og en sidste opvisningskamp i december i forbindelse med Copenhagen Masters er det dog nu, at afløserne skal træde frem i rampelyset og vise sig frem.

Dén mulighed har 24-årige Jan Ø. Jørgensen grebet stort med sin semifinaleplads. Men det var også på tide. Ikke siden sin finalesejr ved Denmark Open i 2010 har Jan Ø. Jørgensen, der aktuelt er nummer 14 i verden, spillet med blandt de sidste fire ved en stor turnering. Skader, hjerteproblemer og moderens dødsfald har forhindret ham i at præstere sit bedste, når det gjaldt. Men nu skal det være igen for den spiller, som står forrest i kongerækken. Lærlingen er klar til at afløse mesteren.

Man kan næsten se det på ham.

Der er sket en forvandling i løbet af det seneste år. Fra at være den unge knægt med de friske replikker, er Jan Ø. ved at transformere sig til en mand. Tatoveringer i alle størrelser skyder frem på hans overkrop og -arme; et kraftigere skæg vokser frem på hans kinder og musklerne bliver stadigt mere markerede. Livet har givet ham ar på sjælen, men det har hjulpet ham til at finde sig selv. I højere grad end ellers. Og det er kun til hans fordel, hvis han opdager, at der er andre ting i tilværelsen end badminton.

Se bare det pres, som hans modstander i lørdagens semifinale ved Denmark Open, Lee Chong Wei, spiller under ved VM og OL. Hele den malaysiske nation følger interesseret med i, om Lee Chong Wei kan blive den første verdensmester fra Malaysia eller landets første OL-guldvinder. Et pres, som han bukker under for gang på gang.

Sådan et forventningspres kommer der næppe nogensinde på Jan Ø. Jørgensen eller andre danske spillere. Men han skal alligevel lære at slappe mere af. Være mindre ivrig, når han går på banen som favorit. Først, når det bliver bedre, får han forløst sit potentiale, som i de næste år ser ud til at være større end Viktor Axelsen og Hans-Kristian Vittinghus', der er de nærmeste hjemlige konkurrenter.

En enkelt semifinaleplads gør det dog ikke alene. Jan Ø. Jørgensens resultater skal følges op i de kommende turneringer. Vittinghus er gået meget frem i løbet af OL-kvalifikationen, og kometen Axelsen kommer snart stormende ud af teenageårene og vil kunne udfordre Jan Ø. Jørgensen og sandsynligvis også overgå ham.

Men øjeblikket og det næste stykke tid vil tilhøre Jan Ø. Jørgensen. Kronprinsen skal træde i karakter nu.

Viktor Axelsen, 18 år, nummer 25 i verden

Ungdomsverdensmesteren fra 2010 har ikke været så synlig i 2012, da han ofte er blevet parret med en af de helt store spillere tidligt i Super Series-turneringerne. Inden for den seneste måned er han således blevet bremset af verdensetteren Lee Chong Wei to gange (2. runde ved Japan Open og 1. runde ved Denmark Open) og OL-bronzevinderen Chen Long i 1. runde af China Masters.

Axelsen viste dog ved Singapore Open i juni, at han er godt på vej frem med fornemme sejre over skrappe spillere som Sho Sasaki  (Japan) og Sony Dwi Kuncoro (Indonesien). Og ved Denmark Open for et år siden pressede han Peter Gade (som på det tidspunkt stadig var på toppen) ud i tre sæt i en forrygende kvartfinale.

Der er ingen tvivl om, at Viktor Axelsen er den danske herresingle med det største potentiale. I en ekstraordinær tidlig alder har han vist, at han kan begå sig i et benhårdt elitesportsmiljø. Med mere erfaring over de kommende sæsoner vil han på sigt kunne spille med blandt de absolut bedste i verden, hvis han fortsat kan bevare sin ydmyghed over for den store udfordring.

Hans-Kristian Vittinghus, 26 år, nummer 17 i verden

Blev seriøst overvejet som Danmarks anden deltager ved OL i London på bekostning af Jan Ø. Jørgensen, men han blev til slut ikke vejet god nok i forhold til Peter Gade og Jan Ø. Vittinghus var ellers den dansker, som gik mest frem under OL-kvalifikationen.

Han mangler stadigvæk at lave et stort resultat ved en Super Series-turnering, hvor kvartfinalen er hans bedste placering. Men VM-kvartfinalen sidste år var et flot skridt på vejen.

Af de to ovennævnte spillere er Hans-Kristian Vittinghus det mindste talent. Til gengæld kommer han langt på sin vilje og fight. Og det er måske endda en langt vigtigere egenskab.

Han har fortsat sine bedste år foran sig, men det er perioden frem til OL i 2016, at han virkelig skal rykke frem på verdensranglisten og spille sig ind i top-10. Vittinghus kan blive en nøglefigur på Thomas Cup-holdet i de kommende år, hvor Danmark kan stille med tre herresingler på et højt niveau.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter