Kulturminister efter fyring af badmintontræner: 'Jeg synes, at der er blevet pustet i fløjten'

Kulturminister Joy Mogensen (S) vil indkalde DIF og Team Danmark til et møde på baggrund af sag i Badminton Danmark.

Kultur- og kirkeminister Joy Mogensen vil indkalde Danmarks Idræts Forbund og Team Danmark til et møde på baggrund af en sag i Badminton Danmark. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Tidligere assistenttræner for det danske badmintonlandshold, Kim Nielsen, blev torsdag fyret af Badminton Danmark efter en intern sag, hvor forbundet tog konsekvensen af flere henvendelser fra spillere omhandlende Kim Nielsens adfærd. Blandt andet skulle Kim Nielsens tone på træningsbanen være for hård for mange.

Sagen har nu fanget kulturminister Joy Mogensens opmærksomhed.

Kulturministeren understreger, at hun ikke har nogen viden om den konkrete sag, men med baggrund i de historier, hvor anonyme kilder hos flere medier har givet eksempler på upassende opførsel fra Kim Nielsen, vil ministeren nu indkalde Danmarks Idræts Forbund (DIF) samt Team Danmark til et møde.

- Jeg vil tage initiativ til et møde med organisationerne igen, så vi er helt sikre på, hvor udbredt det er, og hvordan vi reagerer, siger kulturminister Joy Mogensen (S).

- Jo mere, der er på spil, jo mere fintfølende skal man være over for hinandens grænser. Det er ikke nogen undskyldning, at man befinder sig i pressede situationer - det giver ikke lov til at gå længere ind over folks grænser. Jeg synes faktisk, at det er omvendt.

Kim Nielsen, til venstre, blev torsdag fyret af Badminton Danmark. (Foto: © Sportxpress, Scanpix)

Vil undgå drypvise sager

Det er især sagen om Dansk Svømmeunions træningsmetoder fra 2003 til 2012, som får kulturministeren til at drage paralleller til den nuværende sag i Badminton Danmark.

DR-dokumentaren ”Svømmestjerner – Under overfladen” viste, hvordan højt profilerede landstrænere over to årtier nedgjorde nogle af Danmarks allerstørste svømmestjerner med nedladende kommentarer og offentlige vejninger.

En kultur, der fik alvorlige konsekvenser og spredte sig helt ned i ungdomsrækkerne.

På baggrund af afsløringerne om forholdene i svømmeunionen foretager Kammeradvokaten en uvildig undersøgelse, som forventes afsluttet i november.

Den undersøgelse blev dog i sin tid også bredt ud til at omfatte den generelle kultur og trivsel i de danske elitetræningsmiljøer.

For kulturministeren handler det om at være på forkant, hvis der skulle komme flere sager op til overfladen. Derfor oprettede DIF også en whistleblower-ordning i foråret, der skulle hjælpe atleter til at dele deres historier.

- Jeg synes, at der er blevet pustet i fløjten, og jeg føler også mit ansvar for, at der bliver fulgt op på det.

- Vi har sagt, både fra DIF, Team Danmark og Folketingets side, at vi gerne vil være ambitiøse, når det handler om at udvikle talenter, men det skal også være på en ansvarlig måde. Hvis de her sager skal komme dryppende, så vil det lægge en mærkelig skygge, og jeg vil gerne leve op til mit ansvar i forhold til at få klarlagt kulturen og miljøet i elitemiljøerne.

- Vi skal kunne stå inde for, at det er der styr på, og det får vi fulgt op på, så alle de mange mennesker, der gør et godt arbejde hver eneste dag, ikke skal leve med mistanken, siger kulturminister Joy Mogensen.