Liniger om badmintonkonflikt: 'Forbundet vil svække Ølands magt'

DR Sportens kommentator Henrik Liniger forklarer, hvorfor Spillerforenings direktør Mads Øland nok en gang er kommet i fokus under forhandlinger.

Så længe Mads Øland er chefforhandler, vil Badminton Danmark ikke forhandle med Spillerforeningen om en ny kollektiv landsholdsaftale. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Konflikten mellem Badminton Danmark og Spillerforeningen blussede torsdag op, da forbundet meddelte, de ikke vil forhandle med Spillerforeningen, så længe Mads Øland har rollen som hovedforhandler.

Modstanden fra Badminton Danmark mod at forhandle med Øland kommer efter, han også endte i centrum under efterårets konflikt mellem herrelandsholdet i fodbold og DBU. Her brød forhandlingerne også sammen flere gange, og Mads Øland blev gentagende gange kritiseret af fodbold unionen.

- Der kan være nogle personlige modsætningsforhold, men det handler primært om, at Mads Øland har gjort spillerforeningen meget, meget stærk - også for stærk, mener forbundene, siger DR Sportens kommentator Henrik Liniger, der fulgte efterårets fodboldkonflikt tæt.

- Det ligner jo en tanke, at først Ishockey Unionen for et par år siden, så Dansk Boldspil Union i flere omgange, og nu også Badminton Danmark prøver at tage et opgør med Mads Øland, og prøver at svække hans og Spillerforeningens magt. Det handler også om penge og selvfølgelig om indflydelse.

De strandede forhandlinger om en ny landsholdsaftale ser lige nu ikke ud til at komme i gang igen, med mindre Spillerforeningens direktør Mads Øland trækker sig fra dem - i hvert fald hvis det står til Badminton Danmark.

Ifølge Liniger er det ikke noget, Øland lader sig gå på af på et personligt plan. Alligevel så kan chefforhandleren ikke bare ignore kritikken.

- Det er selvfølgelig et problem for Mads Øland og Spillerforeningen, hvis hans person begynder at stå i vejen for resultaterne, fordi det er netop resultaterne, som spillerne først og fremmest kigger på. Så det kan blive et problem på sigt, siger Henrik Liniger.

Optrappet konflikt

I konflikten mellem fodboldlandsholdet og DBU kom der først alvor gennembrud i forhandlingerne, da der byttet ud i mandskabet omkring bordet. Denne situation er dog noget anderledes, lyder det fra DR Sportens kommentator.

- I fodboldkonflikten var begge parter på et tidspunkt enige om at skifte ud i forhandlingslokalet. Her er der tale om, at den ene part siger, at vi vil bestemme, hvem den anden part ikke må have til at forhandle for jer, og det er noget, som man vel aldrig har set før i en forhandlingssammenhæng.

- I mine øjne er Badminton Danmarks udmelding en klar optrapning af konflikten, og jeg tror ikke, der ligger en løsning lige for.

Konfliktens stridspunkter

Et af stridspunkterne om en ny aftale har været spillernes rettigheder og forpligtigelser i forhold til aftalens kommercielle aspekter.

Uden en kollektiv landsholdsaftale kan spillerne ikke deltage ved EM, VM eller OL. Spillerne kan dog stille op til andre turneringer uden om forbundet.

Den nuværende aftale mellem forbund og spillere blev indgået i 2013 og opsagt af forbundet i august i år med udløb 30. november, fordi aftalen blev fortolket og forstået forskelligt af parterne.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk