’Måske er jeg lidt egoistisk’: Blichfeldts badmintonværdier kommer fra barndomsklubben

Mia Blichfeldt går på banen ved Denmark Open med værdierne på plads og forventningens glæde over at spille igen.

(Foto: VASILY FEDOSENKO © Scanpix)

Det er ved at være en af verdens mest trivielle historier. Det gik lige så godt, og så kom corona-virus. Men det er nu engang den oplevelse, som Danmarks bedste damesinglespiller i badminton Mia Blichfeldt har.

Den 23-årige damesingle var lige blevet fodskaderne kvit, og hun stod på springbrættet til en masse turneringer ude i verden.

- Det føltes som et kæmpe setback, for jeg var lige på rette vej i starten af marts, da det hele lukkede ned, siger Mia Blichfeldt.

Spol syv måneder frem, og nu er den unge damesingle klar til at spille sin første turnering siden corona-virus kom til. Og når hun går på banen for første gang i lang tid ved Denmark Open, er det med helt styr på, hvad hun står for som menneske og badmintonspiller.

Ophavet

Mia Blichfeldt er i løbet af de seneste par år blevet kendt for at gå sine egne veje. Udover at hun er udtryksfuld på banen og ikke er bange for at juble over vundne point, så har hun mærket, hvordan det føles at sige fra og stille sig op for det, man tror på.

I begyndelsen af 2019 valgte hun for eksempel som den eneste at takke ja til en individuel aftale, da badmintonspillerne og Badminton Danmark var i konflikt med hinanden. Styrken til at gøre sådan noget kommer blandt andet fra badmintonophavet i Solrød Strand Badmintonklub.

Siden hun var 9 år gammel, har Blichfeldt boltret sig i hallen i Solrød, og i dag spiller hun stadig for klubbens bedste seniorhold. Her har damesinglespilleren lært en masse om respekt og aftaler, siger hun selv.

- Klubben er bygget op om, at man skal yde før man kan nyde. Man skal give tilbage, sparre, hjælpe og deltage i arrangementer. Og jeg er blevet præget meget positivt af mennesker i klubben, og har udviklet mig ud fra det.

- Så jeg da jeg skulle tage det svære valg om en individuel aftale i badmintonkonflikten, turde jeg stå på egne ben, og klubben støttede mig hele vejen i det, siger Blichfeldt.

Her kan du se klip af Mia Blichfeldt, da hun tog en af sine største sejre, nemlig i finalen ved European Games i 2019.

Stået sig selv nærmest

Meget er der sket i de seneste to år for Blichfeldt, selv hvis man ser bort fra corona-pandemien. Hun har måttet døje med skader i fødderne, stået alene i en landsholdskonflikt og en af hendes nærmeste trænere er blevet fyret.

Igennem det hele har den 23-årige damesingle sat sig selv først, og husket på sit Solrød-ophav og værdierne, hun har fået derfra.

- Hvis jeg ikke kan stå inde for noget i forhold til mine værdier, så melder jeg mig bare ud. Der er jeg måske lidt egoistisk eller iskold, men som person kan jeg ikke være i noget, som jeg ikke føler stemmer overens med mine værdier, siger hun.

Den styrke har, ifølge hende selv, også resulteret i en mere selvstændig Blichfeldt, der gennem de sidste par år er blevet mere bevidst om, hvad der skal til for, at hun kan blive den bedste. Både på privat og professionelt plan.

Person-Mia vs. badminton-Mia

Det professionelle plan har været sat på pause i lang tid nu, og mens badmintonspillerens strukturerede hverdag blev vendt op og ned, så har nedlukningen givet Blichfeldt et afbræk fra det fysiske og psykiske pres. Badmintonspilleren fandt blandt andet ro i at strikke en hel masse og planlægge sin hverdag, så der var noget at tage sig til.

Til gengæld gav det også plads til en masse tanker om hverdagen. Det mundede ud i en mindre identitetskrise for damesinglespilleren, hvor hun ikke helt vidste, hvad hun var eller kunne udover at spille badminton.

Igen vælger badmintonspilleren derfor at stå sig selv nærmest, og har besluttet sig for under corona, at indenfor en snarlig fremtid skal hun tage en uddannelse.

- Jeg fandt ud af, at jeg skal have noget andet til at stimulere mig. Så jeg kan se en udvikling i personen Mia og ikke kun badminton-Mia. Når jeg så møder modgang i badminton, kan jeg stadig opbygge selvtillid og se en anden form for udvikling.

  • Mia Blichfeldt fejrer her at have nået kvartfinalen med VM 2019. Hun slog verdensstjernen Saina Nehwal for at nå kvartfinalen, og spillede også en tæt kvartfinale mod kineseren Chen Yu Fei. (Foto: Arnd Wiegmann © Scanpix)
  • Damesinglespilleren ses ofte med knyttet næve og høje jubelråb under sine kampe. Her har hun vundet et point ved Sudirman Cup, kvindernes VM for hold. (Foto: Wang Zhao © AFP or licensors)
  • Som den yngste nogensinde, da hun var 17 år, vandt Blichfeldt DM i damesingle i 2014. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)
1 / 3

Forventningens glæde

Mens mange andre sportsgrene er blevet genoptaget indenfor de seneste måneder, så har badmintonsporten ligget helt stille. Indtil nu hvor de store turneringer begynder igen, når Denmark Open spilles i den kommende uge.

- Det var frustrerende at se alt andet begynde, og ikke kunne påvirke det på nogen måde. Jeg forstår ikke helt, hvorfor badminton ikke rykkede hurtigere og lavede en plan. Måske handler det om økonomi, siger Blichfeldt.

Ikke alle badmintonspillere er dog lige trygge ved at rejse rundt endnu. Flere asiatere har nemlig meldt afbud til Denmark Open, der derfor er mindre stjernespækket end normalt. Men for Blichfeldt har ventetiden varet længe nok. Hun er kommet sig helt over sine småskavanker og stiller klar som syvendeseedet i turneringen.

- Det er jo ikke mit problem, at en masse andre melder afbud, det kan jeg ikke kontrollere. Så jeg glæder mig bare til at spille, give den gas og komme af med en masse energi på banen, siger Mia Blichfeldt.

Denmark Open spilles den 13. – 18. oktober.

FacebookTwitter