Med tatoveringer og temperament var Jan Ø. sportens 'frie fugl': Nu er det slut

Efter 15 år på topplan i badminton har Jan Ø. Jørgensen spillet sin sidste internationale kamp, mens Anders Antonsen er videre i Denmark Open.

Jan Ø. Jørgensen har sagt farvel til topbadminton ved Denmark Open. Siden 2008 har han været med på landsholdstræningen i badminton. (Foto: beawiharta © Scanpix)

Budskabet var klart fra den nu tidligere badmintonspiller Jan Ø. Jørgensen før Denmark Open: Han var allerede gået mentalt på pension, inden turneringen begyndte.

- Jeg tager ikke til Denmark Open med tanker om at vinde. Jeg tager det meget stille og roligt.

- Jeg er mere eller mindre færdig.

Unormalt lave ambitioner for en elitesportsudøver, kunne man måske tænke. Men den 32-årige nu tidligere herresinglespiller havde en god grund. Ketsjeren har nemlig ikke været helt lige så meget fremme siden juni, hvor han stoppede sin landsholdstræning.

Denmark Open har derfor været rammen for Jørgensens afsked med international badminton, og da Andersen Antonsen fredag aften svingede leen over sin gode kammerats karriere ved at vinde 21-12, 21-10, var farvellet en realitet.

Hvad der for mange badmintonspillere blev den første internationale turnering i lang tid, blev en tydeligt rørt Jan Ø. Jørgensens sidste.

Sparkede døren ind til Asien

Med følelserne uden på tøjet, det til tider lange hår på hovedet, tatoveringerne på armene, har Jørgensen haft flair, og ikke mindst lige så meget fighterånd, når han gik på banen.

Det er noget Jens Meibom, Elite- og sportschef i Badminton Danmark, kan nikke genkendende til. Han vil blandt mange ting huske Jørgensen for at være en anderledes type badmintonspiller.

- Han er lidt mere en fri fugl, og har altid godt kunne lide andre ting i livet end badminton. Han var vildt passioneret for sporten, og mest på godt, men også på ondt, var han en følsom fyr, og hans humør og følelser betød noget på banen, siger sportschefen.

Jørgensen indrømmer selv, at fightergenet kan have kostet ham en sejr her og der, men det har også vundet ham en del at give alt.

Han håber derfor at blive husket for 'indædt fight', og at han har været med til at bane vejen for andre spillere. Blandt andet er han den første og hidtil eneste europæiske herresingle til at vinde Indonesia Open og China Open.

- Jeg har været med til at sparke døren ind til nogle ting for eksempel i Indonesien og Kina, og da vi vandt Thomas Cup i 2016 (VM for herrehold, red.). Jeg har været med til at gå forrest og vise, at det kan lade sig gøre for andre. Det er fedt, siger Jørgensen.

  • I 2014 slog Jan Ø. Jørgensen japaneren Kenichi Tago i finalen og vandt turneringen. (Foto: ADEK BERRY © ADEK BERRY)
  • Med sejren skrev han historie, da han var den første europæer nogensinde til at vinde Indonesia Open. (Foto: XINHUA © Xinhua)
1 / 2

’Kulturelt fyrtårn’

Der eksisterer en særlig kultur i dansk badminton og blandt herresinglerne. Ifølge Jørgensen har de altid været gode til at sparre og hjælpe hinanden, selvom spillerne egentlig er konkurrenter. Derfor håber han også at blive husket for at have at have lagt alt i Brøndby-hallen til træning.

- Jeg har hele vejen prøvet at vende lortedage til gode dage, og jeg har prøvet at presse hele kulturen, være ærlig hver dag og givet alt til træning. Det er jeg stolt af, siger Jørgensen

Det er også noget Elite- og sportschef Jens Meibom har lagt mærke til. 'Et kulturelt fyrtårn', kalder han Jørgensen, der som ung kom til landsholdet og trænede med Peter Gade og Kenneth Jonassen.

- Han har været meget opmærksom på og bidraget til at understøtte træningskulturen på vores Nationale Elite Træningscenter og princippet om, at man hjælper hinanden og forventer noget af hinanden. For hvis vi vil være verdens bedste, skal vi også gøre vores bedste til træning, siger Meibom.

  • Jan Ø. Jørgensen fejrer efter at have vundet sin kamp i finalen ved Thomas Cup, også kaldet VM for herrehold, i 2016. (Foto: Zhang Chen © Xinhua/Photoshot. All rights reserved.)
  • Hans-Kristian Solberg Vittinghus vandt den sidste og afgørende kamp i finalen ved Thomas Cup. Jan Ø. Jørgensen uddelte krammer til sin badmintonkollega efter sejren. (Foto: Li Xiang © Xinhua/Photoshot. All rights reserved.)
  • Med sejren vandt Danmark for første gang nogensinde Thomas Cup. (Foto: ZHANG WEI)
1 / 3

Det perfekte karrierestop?

Og det naturlige spørgsmål er så: Hvad skal der så ske, når ketsjeren er pakket væk? Han joker selv med, at hans hobby inden for golf kan få ham ind på andetholdet i en golfklub i Tyskland, hvor han nu bor med sin kone.

I virkeligheden ved han faktisk ikke helt selv, hvad der skal ske.

Med over 15 års rejser rundt omkring i verden har tempoet været højt for herresinglespilleren, så ikke at have et mål og presse sig selv er faktisk en rar følelse, ifølge Jørgensen.

- Jeg har lovet mig selv at lande, slappe af og tage det roligt. Det er en god ting for mig ikke at vide, hvad der skal ske, og det prøver jeg at nyde, siger han.

Og hvad med slutningen før det næste kapitel? Var Denmark Open så det perfekte sted at slutte, og var det et perfekt karrierestop for Jørgensen?

- Hvad er perfekt? At have spillet en semifinale, vinde det hele? Det ved jeg ikke. Det er perfekt for mig, for jeg har sluppet sporten, og jeg kan mærke, at det er det 100 procent rigtige at stoppe, siger Jørgensen.

Anders Antonsen møder lørdag Chou Tien Chen i semifinalen ved Denmark Open.

FacebookTwitter