Mellem baghånd og bleskift: Axelsen har næsten vundet alt, men titlen som far 'slår alle guldmedaljerne'

Badmintonspilleren blev i oktober far til datteren Vega.

Jer uden børn kender følelsen, når andre føler behov for at fortælle, hvor vildt det er at sætte nyt liv i verden.

'Det slår alt!'.

Viktor Axelsen har hørt samme gamle sang utallige gange, men efter at han og kæresten Natalia i sidste måned blev forældre til en lille pige, Vega, må badmintonspilleren uden tøven bare melde sig i koret af forældre med stjerner i øjnene.

- Det er helt fantastisk!

- Man kan ikke helt forholde sig til det, før man står i det, men der er ingen tvivl om, at det slår alle guldmedaljerne, siger Viktor Axelsen til DR Sporten.

Som badmintonspiller har Axelsen prøvet det med at vinde en stor turnering, mærke glædesrusen, men samtidig se den fade stille og roligt ud efterfølgende, afløst af ny sult, næste bold, næste mål.

- At være far er gaven, der bliver ved med at give. Fra dag til dag synes jeg, at det bliver sjovere og sjovere. Og jeg bliver gladere og gladere for min datter, som jeg også lærer hende at kende, siger badmintonspilleren.

Så kan det godt være, at Axelsen får udfordret sin indre perfektionist, når bleskiftet ikke sidder med samme præcision som baghånden, men det er samtidig med til at sætte tingene i perspektiv.

- Når du er en individuel sportsmand, så er du tit selv den vigtigste i din egen verden. Du skal være lidt egoistisk og tænke på, hvordan du selv bliver bedre, og hvordan man kan optimere. Der tror jeg, at det er sundt at have en person, der er langt vigtigere i verden, end du selv er. Kærligheden til det her lille væsen er jo fuldstændig specielt. Der er ingenting, der kommer op ved siden af, siger Viktor Axelsen.

Stor opbakning på hjemmefronten

2020 har været et mærkeligt år for alle, Axelsen inklusiv.

Han har ikke spillet en kamp, siden han gik fra banen i marts med All England-trofæet, 'en af de største triumfer i karrieren'.

- At gå fra dét til totalt lockdown og så til en lille baby. Det har været meget fra den ene ekstrem til den anden, siger Viktor Axelsen.

Lige nu bruger han tiden på forberedelserne frem mod forhåbentlig at skulle ud og spille igen til januar, men samtidig fokuserer han på at være en ordentlig far og kæreste.

Axelsen ved dog godt, at han lever et liv, der ikke altid er foreneligt med faderrolle og familieliv.

- Hvis jeg havde en kæreste, der ikke var så god, og nu skal man selvfølgelig også passe på med at rose for meget, men som er så forstående og hjælpsom og tager et stort læs for, at jeg kan præstere mit ypperste, så havde det været svært. Så ville det være en kæmpe omvæltning, hvor man måske ville blive nødt til at gå lidt på kompromis, siger Viktor Axelsen.

- Men Natalia ved også godt, at jeg ikke er typen, der går på kompromis med min sport.

Det kan lyde lidt hårdt, medgiver den tidligere verdensmester.

- Men når jeg er hjemme, så prøver jeg at være til stede 120 procent. Så jeg sørger for, at den tid, jeg er med dem, er meget intens. Det fungerer rigtig godt indtil videre, siger badmintonspilleren.

Vega skal se sin far sparke røv

Det kræver meget koordinationsarbejde at få enderne til at mødes, men siden Vega kom til verden, har Viktor Axelsen også fået mulighed for at udforske nye mentale frirum.

Sådan en spadsertur med barnevognen langs vandet kan altså et eller andet.

- Jeg slapper af på en anden måde. Tidligere har jeg ikke haft andet i hovedet end badminton, siger Viktor Axelsen.

Tror du, at det kan være med til at løsne op rent mentalt inden OL næste år, at du har noget andet at tænke på?

- 100 procent. Det er klart, at det er svært at vide, hvor man står henne lige nu, når man ikke har spillet siden marts. Jeg ved, at jeg gør alt, hvad jeg kan for at præstere hver eneste dag på det allerhøjeste niveau, siger Viktor Axelsen.

- Der er så bare den her kæmpe ting ved siden af, der gør, at jeg spiller for andre end mig selv, og det tror jeg, kan blive en fordel.

Man går ikke gennem en karriere uden nederlag, og her har Axelsen tidligere været 'rigtig hård' ved sig selv.

- Men nu her når man kommer hjem, så er der stadig en lille pige, som ikke helt forstår, at jeg har tabt. Så det, tror jeg, er med til at sætte tingene en smule i perspektiv. Og så vil jeg sgu også bare gerne have, at Vega kan opleve at have en far, der sparker røv på banen, siger Viktor Axelsen.

Se med i aften klokken 21.37 på DR1, når Sportsmagasinet sender et indslag om Viktor Axelsens nye tilværelse som far, og hvad det betyder, når man samtidig vil være verdens bedste badmintonspiller.