MIN VERSION Camilla Martin tog legendarisk VM-guld for 20 år siden: 'Havde jeg tabt, var jeg stoppet med badminton'

Hør Camilla Martin fortælle om den nervepirrende VM-finale, der blev karrierens største triumf.

I dag er det finaledag ved VM i badminton i Schweiz.

Damesinglefinalen står mellem japanske Nozomi Okuhara og indiske Pusarla Sindhu. To navne, de færreste danskere måske har hørt om.

For 20 år siden var alle danske øjne dog rettet mod lige netop VM-finalen i damesingle, hvor den danske badmintondronning Camilla Martin vandt VM-guld efter en dramatisk finale på hjemmebane. Hør hendes version af finalen herunder:

Året er 1999.

Knap seks tusinde tilskuere i Brøndby Hallen holder vejret, mens hele Danmarks badmintonstjerne nummer ét, Camilla Martin, er ved at falde fra hinanden for øjnene af dem i finalen om verdensmesterskabet.

I tredje sæt har Camilla Martin matchbold ved stillingen 10-3, men på den modsatte side af nettet står Martins onde ånd fra Kina, Dai Yun. En bold i nettet fra danskerens side stopper pointstimen brat, og et ugegammelt flashback rammer ned i Camilla Martin som et lyn.

- Da jeg slår den bold i nettet, tænker jeg bare: "Det er flot… Nu kommer det til at gå lige som sidste søndag", siger Camilla Martin.

Den onde ånd fra Kina

Weekenden før spiller Danmark VM-finale for hold mod Kina, og her udspiller der sig også et drama mellem Camilla Martin og Dai Yun.

Danskeren fører 9-2 i tredje sæt, men Dai Yun får et imponerende comeback og kommer op på siden af hende. Camilla Martin får valget om at spille ligeud til 11 eller spille ombolde til 12. Hun vælger sidstnævnte og taber.

Tilbage i Brøndby Hallen i VM-finalen er det netop dét scenarie, der spøger i Camilla Martins hoved, idet hun slår bolden i nettet ved stillingen 10-3.

- Derfra bliver det én lang kravlen fra min side. Mig, der håber på, at boldene er ude og slet ikke kan finde ro i det spil, jeg skal spille, siger hun.

Det uundgåelige sker. Kineseren haler ind på Camilla Martin og for anden weekend i træk smider danskeren en stor føring i det afgørende sæt.

Camilla Martin faldt fuldstændig sammen, da hun havde matchbold i VM-finalen ved stillingen 10-3 i tredje og afgørende sæt. (Foto: Palle hedemann © Scanpix)

Ved stillingen 10-10 får Camilla Martin igen muligheden for at spille ligeud til 11 eller ombolde til 12.

Instinktivt løfter hun én finger mod dommeren. Ligeud til 11. Ingen ombolde.

- Jeg havde aldrig spillet ligeud før, fordi man garderer sig ved at spille ombolde. Man får lidt ro på, men jeg havde ingen ro her. Jeg var inde i et flow, hvor jeg tabte boldene hele tiden på mystisk vis, siger Camilla Martin.

- Jeg havde lige tabt til hende i ombolde, så helt automatisk vælger jeg at spille ligeud.

Tilbage i 1999 spillede man efter de gamle regler, hvor man skulle vinde serven for at få point. Da Camilla Martin tager beslutningen om at spille til 11, er det Dai Yun, der har serven. Reelt set har Martin lige foræret sin modstander matchbolden.

Men Camilla Martin føler presset forsvinde fra sine skuldre, og efter en lang, sej duel, vinder danskeren serven tilbage. I den næste duel slår hun ”et elendigt netdrop”, men kineseren returnerer bolden lige i nettet.

Camilla Martin kaster sin ketcher op under Brøndby Hallens tag, hun har besejret sin onde ånd, og nu er hun verdensmester for første gang.

- Der går noget tid, før jeg forstår, at det var en VM-medalje, jeg fik i hus der.

Camilla Martin tørrer en tåre væk fra øjet, da hun søndag 23. maj 1999 blev verdensmester i badminton. (Foto: Palle hedemann © Scanpix)

Nederlag ville slutte karrieren

På mange måder var VM-titlen et stort resultat for Camilla Martin. Og vigtig for hendes fremadrettede badmintonkarriere.

- Hvis jeg havde tabt den kamp, så var jeg ikke fortsat med at spille badminton, tror jeg. Mit liv med kineserne i de år var så hårdt. Fordi hver gang jeg havde slået én, så stod der en mere og en mere, og jeg skulle slå virkelig mange for at vinde, siger den tidligere verdensmester.

- Jeg tror vitterligt, jeg havde sagt, at det var dét - farvel og tak til den kinesiske mur, for det gad jeg sgu ikke mere.

Heldigvis for Camilla Martin og Danmark gav VM-titlen en tro på, at den kinesiske mur kunne forceres.

Året efter gik badmintondronningen hele vejen til finalen ved de Olympiske Lege i Sydney. Det blev til en sølvmedalje, og bødlen var selvfølgelig fra Kina.

Facebook
Twitter