Mistanken om aftalt spil lurer ved VM

VM i badminton er i fuld gang i Malaysia, og det samme er der i mistankerne om aftalt spil i de asiaternes interne kampe.

Peter Gade frygter aftalt spil i asiaternes indbyrdes VM-kampe. (Foto: Lucy Nicholson © Scanpix)

VM i badminton er i fuld gang i Malaysia, og det samme er der i mistankerne om aftalt spil i de asiatiske spilleres interne kampe.

- Det har altid været der. Da jeg vandt Malaysia Open i januar, mødtes Bao Chunlai og Chen Hong (begge kinesere, red.) i den ene semifinale, og Cheng Hong trak sig før kampen, mens Kenneth Jonassen og jeg spillede en lang kamp i tre sæt i den anden semifinale. Det er det bedste eksempel, der kan illustrere, hvad der kan ske. Egentlig er det lidt formålsløst at diskutere det, for man kan alligevel ikke gøre noget ved det. Vi kan hurtigt blive enige om, at det absolut ikke er sportsligt på nogen måde, men det sker, siger Peter Gade til Ritzau.

Kineserne omgår sportens uskrevne etiske regler i et forsøg på at skabe de bedst mulige betingelser for en kinesisk finalesejr. Derfor er Peter Gade også overbevist om, at hvis topseedede Lin Dan og tredjeseedede Bao Chunlai  i år mødes i den ene af semifinalerne, så vil de kinesiske ledere forinden have talt sammen om, hvem der bør vinde opgøret.

-Det er bare kutyme

Også Kenneth Jonassen har set ellers velspillende asiater, der pludseligt og helt umotiveret mister kampgejsten.

- Alle ved, at det foregår, men der bliver ikke talt om det. Det er bare kutyme. I nogle turneringer er der fri konkurrence, i andre tænker man på, hvad hulen der foregår, siger Kenneth Jonassen, som dog mener, at problemet af aftagende

Mangler beviser

Landstræner Steen Pedersen indrømmer, at europæerne ikke kan bevise, at asiaterne i flere tilfælde har aftalt, hvem der skal vinde. Derfor mener han også, at man skal være forsigtig med påstandene.

Han har også nogle gange taget fejl, når han har gættet på, hvilken kineser der ville vinde en indbyrdes kamp.

- Det år, da Camilla Martin vandt All England mødtes Gong Ruina og Zhou Mi i semifinalen. Der var ingen tvivl om, at Zhou Mi ville have de bedste chancer mod Camilla, men Gong Ruina vandt i fem sæt. Så man må tage det med et gran salt. Jeg troede, at Zhou Mi ville vinde, siger Steen Pedersen.

 

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk