Peter Rasmussens gyldne jubilæum: Maratonfinale endte med VM-guld

For 20 år siden vandt Peter Rasmussen VM-guld i herresingle. Det skete i Glasgow, hvor der nu igen spilles VM

Kampen havde rundet de to timer, da Peter Rasmussen fik matchbold. En historisk længde for en VM-finale, og på begge sider af nettet var udmattelsen til at få øje på i spillernes ansigter.

Serven blev lagt kort over nettet, kinesiske Sun Jun returnerede uden bid. Det gav Peter Rasmussen muligheden for at slå hårdt, og den efterfølgende returnering blev opgivende sendt i nettet.

Efter 124 minutters spil var kampen og VM-titlen var Peter Rasmussens. Han lod ketsjeren falde til jorden, strakte armene over hovedet, og så kunne fejringen af karrierens største triumf ellers begynde for danskeren.

- Jeg synes, at jeg husker den relativt godt, faktisk. Der går en masse følelser igennem en under sådan kamp, og de ligger der stadigvæk. Der er mange af kampens faser, som jeg husker ret godt, siger Peter Rasmussen.

Peter Rasmussen får overrakt guldmedaljen af Prins Edward i Scotstoun Leisure Center I Glasgow (Foto: Palle hedemann © (c) Scanpix)

Det er i år 20 år siden, at han som den vandt VM-guld i herresingle.

Der er sket meget siden dengang, men Peter Rasmussen, der dengang i Glasgow blev kronet som verdens bedste, og i dag arbejder som læge, har stadig kampen i frisk erindring.

- Dels var den hård fysisk, men den var også hård mentalt, fordi den bølgede frem og tilbage så mange gange. Vi havde et historisk langt første sæt, som virkelig trak søm ud, siger han.

Durkdreven modstander med krampe

Peter Rasmussen der i 1997 var 22 år var egentlig ikke blandt favoritterne til at løbe med sejren, da VM blev servet i gang. Ikke mindst fordi han havde fået den forrige sæson ødelagt af et drilsk knæ.

- Jeg var i enormt god form. I 1996 var jeg ved at nå et godt niveau op til OL-træningen, men så blev jeg skadet, et springerknæ, og så formår jeg at komme igen og har et fænomenalt forår. Jeg startede med at vinde Japan Open, som var en af de største grand prix-turneringer dengang, siger han om sine forberedelser frem mod den sejr, der er endt som den altoverskyggende triumf i hans eftermæle.

Undervejs i finalen var der dog flere perioder, hvor sølvet syntes at være tættere på end guldet, men det lykkedes til sidst for den blonde dansker at få ram på Sun Jun, der i semifinalen havde sendt Poul-Erik Høyer ud.

- I andet sæt kommer jeg stort bagud, faktisk 10-3, og der så det rigtig sort ud. Men så formår jeg at løsne op og få flow i mit spil igen, og så kommer jeg med et fænomenalt comeback og vinder sættet.

De fire danskere i herresingle ved VM i badminton i Glasgow i 1997. Fra venstre Peter Gade, Peter Rasmussen, Thomas Stuer-Lauridsen og Poul-Erik Høyer. (Foto: Palle hedemann © (c) Scanpix)

- I tredje sæt får Sun Jun krampe i benet, og så tænker man, at kampen er halvt vundet. Men han var meget durkdreven. Han brugte alle kneb for at vinde den kamp; trækker tiden, går ud af banen, og han får også lov til det i kampen.

- Selvom han fik krampe og humpede rundt, så var han i stand til at slå en masse vinderslag. Han tog chancer og lykkedes med at slå den ned langs stregen, så jeg ikke kunne returnere. Og så kan man faktisk godt gå lidt i panik.

- Så det krævede meget koncentration, og på et tidspunkt gik det også op for mig, at jeg stod i den her finale, og jeg prøvede at holde hovedet koldt, og det var faktisk ret svært i starten. Men det lykkedes, genkalder Peter Rasmussen sig om triumfen.

VM-minder på Youtube

I dag er han blevet 43 år, og livet som elitespiller sluttede tilbage i 2004. Derfor er VM-finalen i dag et minde, som han kun få gange efterfølgende har genset.

- Nu har jeg fået tre børn, og så fik de nys om at den lå på Youtube. Så vi fandt den frem og så den en dag, men ellers er det ikke noget, jeg finder frem hvert andet øjeblik, siger han.

I dag er det Viktor Axelsen, Hans-Kristian Vittinghus, Anders Antonsen og Emil Holst, der skal forsøge at kopiere Peter Rasmussens 20 år gamle VM-triumf på skotsk jord som de danske deltagere i herresingle.

VM i Glasgow begyndte mandag og slutter den 27. august.

Øverst i artiklen kan du se interviewet med Peter Rasmussen, hvor han genser de afgørende bolde fra VM-finalen i 1997.

Facebook
Twitter