Portræt: Badmintonkometen med det megastore VIL

I dag bliver VM-guldvinder Viktor Axelsen modtaget med hyldest på Københavns Rådhus.

Viktor Axelsen jubler efter, at han i finalen i herresingle besejrede Kinas femfoldige verdensmester, Lin Dan. (Foto: Russell Cheyne © Scanpix)

For bare to og en halv måned siden var 23-årige Viktor Axelsen nede i en bølgedal.

Han var lige blevet slået ud af Indonesia Open. I første runde af landsmanden Emil Holst, der ligger mere end 30 pladser længere nede af verdensranglisten.

Næste opgave ventede allerede forude: Australian Open, og et møde med legendariske Lin Dan fra Kina. Men Axelsen valgte at trække stikket.

- Jeg har besluttet, jeg ikke tager til Australien, sagde badmintonspilleren til TV2.

- Jeg har et niveau lige nu, som både mentalt og spillemæssigt ikke er specielt godt. Jeg må også passe på mig selv, så jeg har valgt at melde fra.

Han pakkede ketsjeren i tasken og tog hjem til Danmark. For at holde ferie og for at tage en snak med sin mentale træner.

- Det var netop en af de pauser, som vi har kæmpet så meget for at få ind i programmet, siger mentaltræner Carsten Oldengaard.

Tog på ferie med venner

I fire år har han arbejdet med Viktor Axelsen, og et af hovedpunkterne har især været, hvordan den ambitiøse og viljestærke badmintonspiller lærer at håndtere sin kæmpe målrettethed, så den ikke undervejs spænder ben for manden selv.

- Hvis der er noget, han VIL, så skal han nok udrette det. Hans 'VIL' er megastort, men man skal også tage hånd om det 'VIL', for det kan drive en langt, men det kan også gå for langt i perioder, siger Carsten Oldengaard på dagen, hvor Danmarks unge badmintonstjerne vender hjem til fejring på Københavns Rådhus med og guld om halsen.

For da Viktor Axelsen efter en ferie med venner og familie, vendte tilbage til det internationale badmintoncirkus, var det med fornyet kraft, der i går kulminerede med en sejr over den dobbelte OL-mester Lin Dan ved VM i herresingle.

- Den periode på seks uger, var rigtig god for ham, siger Carsten Oldengaard:

- Når man har at gøre med en sportsudøver, der er så målrettet og fokuseret som Viktor, kan man nemt bliver fanget af den næste træning, for den skal bare være god. Når man sidder udefra og betragter det lidt, kan man måske bedre spørge: Er det nu det rigtige på længere sigt? Eller er der et andet valg, der vil være bedre for dig?

Viktor Axelsen umiddelbart efter sejren mod Lin Dan fra Kina. (Foto: Russell Cheyne © Scanpix)

Axelsen: Du kan ikke give andre skylden

Allerede som 6-årig begyndte Viktor Axelsen at slå til en fjerbold i Odense Badminton Klub. Og hurtigt var der noget, der klikkede.

- Jeg blev ret hurtigt fanget af spillet og specielt af at være alene på banen, har han fortalt til Tjeck Magazine.

- Det lyder måske grimt, men du kan jo altid give andre skylden i holdsport. Jeg har altid været vild med, at det kun er mig selv, jeg kan bebrejde, hvis noget går galt.

Men det gik godt. Som ni-årig slog han spillere, der var ældre og når de andre tog på tur med fritidsklubben, cyklede han ned til i hallen. Snart stod den på to gange træning om dagen, og nogle aftener tog han også i badmintonhallen efter aftensmad, hvis der nu var nogle motionister, der gad at spille, fortalte han i 2015 til BT.

Som 16-årig blev han ungdomsverdensmester og Årets Fund, og som 17-årig flyttede han til København for at træne med talentmassen omkring herrelandsholdet.

Makker: Rimeligt kompromisløs

Hans daglige træningsmakker, den otte år ældre Hans-Kristian Vittinghus, beskriver den unge komet således:

- Jeg har kendt ham, siden han var seksten, og der er sket en voldsom udvikling, Han har altid gerne ville det, og han er bare blevet mere og mere fokuseret om årene. Der er ingen tvivl om at, af alle de spillere der er på landsholdet, er han - inklusive mig selv - den mest ambitiøse. Han er rimeligt kompromisløs, mere end nogle andre er, siger Hans-Kristian Vittinghus, der selv har ligget blandt de ti bedste i verden.

Det eneste, der ifølge træningsmakkeren kan ryste Axelsen, hvis han døjer med skader, eller offensiven ikke fungerer.

- Han kan blive ekstrem frustreret, når tingene ikke går, som han vil, siger Hans-Kristian Vittinghus.

For mentaltræner Carsten Oldengaard har det også været et mål sammen med Viktor Axelsen at finde andre steder end blot badmintonbanen, hvor Viktor Axelsen kan få afløb for sit store drive.

- Jeg sagde til ham for tre år siden: Du bliver nødt til at finde noget mere end badminton. Det kan ikke kun være badminton det hele, siger han.

Fascineret af Kina

For Axelsen blev svaret kinesisk. Han kastede sig over sproget med sin vante iver, og ved OL i Rio overraskede han mange danskere ved at give flydende interviews på kinesisk.

- Det er klassisk Viktor. Hvis han finder noget, som han går op i og som gør ham glad, så bliver han også god til det, siger Carsten Oldengaard.

Den danske badmintonstjerne, der er i øvrigt er et kæmpe navn i Asien, har selv forklaret, at han er fascineret af kinesiske kultur:

- Deres arbejdsmoral imponerer mig. Min lærer har for eksempel online-undervisning med mig hver aften fra klokken 21-22 kinesisk tid. Og det er meget inspirerende, at hun ikke har noget imod det, har han tidligere fortalt til DR.

Den otte år ældre træningsmakker, Hans-Kristian Vittinghus, er ikke i tvivl om, at for Viktor Axelsen er VM-guldet kun er en lille hapser, der blot giver appetit på mere. Der er stadig OL- og All England-titler, der lokker.

- Jeg tror bestemt ikke Viktor er i færd med at geare ned eller i fare for at brænde ud. Ham må vi nok trækkes med mange år endnu, griner sparringspartneren.

Ambitionerne - men også ydmygheden - tittede frem, da Axelsen efter sejren i Glasgow talte med Politiken:

- Det her er ’bare’ en VM-titel, og jeg har masser af plads til at blive bedre. Jeg er ikke en perfekt badmintonspiller på nogen måde. Jeg er stadig bare en ’student of the game’, så jeg vil fortsætte ad den samme sti, sagde Axelsen efter sit livs største sejr.

Facebook
Twitter