Selvtillidsfuld Antonsen slutter året i verdens top tre: 'Man skal være lidt vanvittig'

Herresinglespilleren Anders Antonsen har haft en succesfuld sæson i 2019, der kulminerer med en placering som nummer tre i verden.

Anders Antonsen har haft et helt fantastisk år i 2019, der er gået over hans egne forventninger. (Foto: Vincent kessler © Scanpix)

Anders Antonsen sidder i lobbyen på et hotel i Hong Kong. I denne uge spiller han sin sidste store turnering for i år - Hong Kong Open.

Han glæder sig til at sætte et godt punktum på en sæson, der er gået over al forventning. En sæson, der har været ’sygt stresset’.

- Jeg havde sgu ikke helt regnet med, at det skulle gå så hurtigt, som det er gået. Det er sindssygt, siger Anders Antonsen om sin sæson, hvor han blandt andet vandt European Games og spillede sin første VM-finale.

Og netop VM-finalen står tydeligt i hukommelsen, når man tænker tilbage på danskerens succes i 2019.

Rent sportsligt blev finalen en skuffelse, hvor han fik store tæsk af den forsvarende verdensmester, Kento Momota, men Anders Antonsens entré var mindeværdig.

Anders Antonsen hilser på sin modstander fra VM-finalen Kento Momota tilbage i august. (Foto: Vincent kessler © Scanpix)

Svøbt i Dannebrog og med hagen skudt godt frem gik Anders Antonsen hen mod sin første VM-finale, hvor den ustoppelige japanske verdensetter ventede. En utraditionel entré - kæk ligefrem.

Den spektakulære entré er blot et af mange eksempler på, hvor meget selvtillid den 22-årige dreng fra Aarhus besidder.

Det er måske også et af svarene på, hvorfor han i denne uge er rykket op som nummer tre på verdensranglisten - en rangliste, hvorpå han startede året som nummer 18.

- Jeg har altid haft sygt meget selvtillid, og jeg har nærmest følt, at jeg var bedre end alle dem, jeg slet ikke var bedre end. Så der er noget i mig, der ikke er overrasket, siger han.

Men det selvtillidsfyldte panser kan også slå sprækker. Anders Antonsen kan godt blive i tvivl om sine egne evner på banen, og det er kun en god ting, mener han. Det presser ham nemlig til at tage tingene ekstra seriøst og får ham til at arbejde ekstra hårdt.

Vejrtrækningsproblemer i Indonesien

Men hvad ligger der egentlig til grund for den store udvikling, den unge dansker har haft i år?

Ifølge Antonsen selv skal svaret findes tilbage i kalenderens første måned. I januar vandt han Super500-turneringen Indonesia Masters, hvor han i finalen slog japanske Kento Momota, der i disse år sidder suverænt på den internationale badmintontrone. Omstændighederne omkring lige netop den turnering lærte Anders Antonsen noget helt nyt om sig selv og sit spil.

Forud for turneringen i Indonesien blussede Antonsens astma op og efterlod ham med heftige vejrtrækningsproblemer. Læg så dertil, at det danske badmintonforbund på daværende tidspunkt var i konflikt med de danske landsholdspillere, så derfor var trænerstaben ikke til stede under turneringen.

Med meget besvær kæmpede Antonsen sig igennem første runde i Indonesia Masters, og vejrtrækningen blev langsomt bedre. Men kombinationen af lange, opslidende dueller og vejrtrækningsproblemer tvang ham til bruge sine kræfter på den mest taktiske måde.

- Jeg blev rigtig god til at økonomisere mine kræfter, og jeg fik et nyt spændingsniveau, som jeg ikke havde haft før. Jeg tog lange pauser mellem duellerne, så jeg kunne fokusere på min vejrtrækning og hele tiden være i ro på banen. Det spændingsniveau, jeg fandt, har hjulpet mig i rigtig mange situationer siden, siger han.

- Det var måske lidt held i uheld, at jeg havde de problemer med vejrtrækningen, som jeg skulle tage stilling til. Jeg havde ikke nogen træner, jeg kunne søge hjælp hos, så jeg måtte ligesom finde ud af det inde i mig selv.

For Antonsen var det en oplevelse, hvor ’det hele klikkede ud af det blå’, og derfra blev badmintonkometens selvtillid bare endnu større.

- Jeg fik en ekstra tiltro på min egen måde at gøre tingene på, og at det, jeg gør, måske faktisk er bedre end alle de andre, siger Anders Antonsen.

Samtidig har danskeren arbejdet med sin fysik for at kunne stå imod det pres, der kommer fra de allerbedste spillere.

Den danske trone

Med sin store selvtillid og ’anti-jantelov’-attitude undrer det nok ingen, at Anders Antonsen drømmer om at indtage pladsen som verdens nummer ét. En drøm, han ikke er bange for at sige højt. Men det betyder også noget at være den bedste i fædrelandet. En titel, han er i skarp konkurrence med tre år ældre Viktor Axelsen om.

Viktor Axelsen og Anders Antonsen mødtes i en stor kamp i årets Denmark Open. (Foto: SCANPIX © Scanpix)

De to mødte senest hinanden i oktober på dansk jord i Denmark Open, hvor de to spillere gav de fremmødte tilskuere en spændingsfyldt og underholdende kamp, som Axelsen trak sig sejrrigt ud af. Det interne opgør betyder lidt mere end andre opgør, fortæller Anders Antonsen.

- Der kommer nogle følelser frem i kroppen, som ikke kommer frem, hvis man skal møde en kineser, siger han.

- Man vil jo gerne kalde sig den bedste i Danmark, og fordi medierne går så meget op i det, kommer der måske også lidt ekstra konkurrence.

Da han var yngre, sad Anders Antonsen foran tv’et og ’gik helt amok’, når Viktor Axelsen og de andre danske herresingler spillede. Nu er han selv blevet en del af det fine selskab, og hans idoler er blevet hans kollegaer.

Selvom Antonsen med sine 22 år er den yngste af de efterhånden garvede danske herresingler, har han på nuværende tidspunkt overhalet dem alle sammen på ranglisten. Der skal noget helt specielt til for at komme til tops i sådan en ung alder.

- Man skal være lidt vanvittig for at kunne lave de her resultater i så ung en alder og gå så uimponeret til opgaven, som jeg kan nogle gange, siger Anders Antonsen.

2019 lakker mod enden, og det samme gør Anders Antonsens badmintonsæson. Men der er ikke lang tid til 2020 og OL i Tokyo, hvor badmintonspilleren ligger godt til at kvalificere sig. Måske får vi igen Anders Antonsen at se med det danske flag hængende om skuldrene?

Anders Antonsen spiller torsdag sin andenrundekamp mod badmintonlegenden Lin Dan fra kl. 11.30 dansk tid i badmintonturneringen Hong Kong Open. Du se med på TV2 Sport fra på fredag.