VIDEO Selvlysende fjerbolde og UV-lys øger medlemstallet i dansk badminton

De danske badmintonklubber tænker ud af boksen for at få flere medlemmer, og det ser nu ud til at have en positiv effekt på landsplan.

Selvlysende fjerbolde, ansigtsmaling og UV-lys.

Fredag aften var der ”Natminton” i Mårslet-hallen syd for Aarhus. Eventet havde tiltrukket 54 glade børn, der var kommet for at spille badminton ”i mørke”.

Tiltaget står Mårslet Badminton Klub bag, og det er et forsøg på at få flere børn og unge til at spille badminton, så man kan holde fast i sidste års positive udvikling i medlemstallene efter mange års tilbagegang.

Tiltaget er blot et enkelt af flere, som klubben har forsøgt sig med. Og det virker, fortæller Majken Vange, der er bestyrelsesmedlem i TMG Mårslet.

- For to år siden havde vi 27 børn i klubben, der spillede badminton, og i dag har vi 120 børn, så det er en helt enorm fremgang, vi har haft i klubben.

I 2016 viste tallene, at der for første gang i mere end 15 år var fremgang i forhold til medlemmer i de danske badmintonklubber.

"Miniton" fylder hallen om lørdagen

”Natminton” og ”miniton”, der hver søndag får 40 børn ned til 3-års-alderen i hallen, er blandt de nye udviklingstiltag, som badmintonklubben har sat i værk for at holde fast i fremgangen fra 2016.

Ifølge Majken Vange så handler det om at give børnene nogle gode oplevelser, som de kan forbinde med sporten.

- Jeg brænder selv for sporten og tænkte, at natminton kunne være en sjov ting at prøve. Tanken er, at børnene skal få en fed oplevelse, der bliver talt om i byen, og de skal kunne sige: ”Kan du huske, da vi var til natminton? Det var fedt”.

Den positive udvikling fortsætter

Også hos DGI er der begejstring for den indsats, som er blevet leveret i Mårslet for at engagere de yngste i sporten.

- Det er helt fantastisk. Mårslet har præsteret en fremgang på over 100 medlemmer og har lavet det her arrangement, hvor de har fået over 50 medlemmer til at deltage. Det er den gode historie, og det er den, vi gerne vil skabe rundt om i hele landet, så andre klubber kan gøre det samme, siger Jesper Munk, som er idrætskonsulent i DGI.

Det er ikke kun i Mårslet, at den lokale badmintonklub har tænkt ud af boksen for at holde fast i den gode udvikling. På landsplan forventes der igen i år en fremgang i badminton, når DGI’s medlemstal for idrætsforeningerne bliver offentliggjort i april.

- Vi hører fra mange af klubberne, at der er fremgang. Det ser ud til, at tendensen fra 2016tallene kommer til at fortsætte, så det tror vi selvfølgelig på. Det er kun begyndelsen på noget stort, vi er vidne til. De næste fem-ti år kommer vi til at se effekten af det store stykke arbejde, der lige nu bliver gjort rundt omkring i foreningerne.

I 2015 var der 110.173 medlemmer i de danske badmintonklubber. Det tal var i 2016 steget til 114.312, hvilket er en stigning på 3,8 procent.

Den nye Viktor Axelsen

I disse dage spilles der All England, hvor danskerne traditionen tro er med helt fremme, og det skal der også gerne være i fremtiden. Derfor er det vigtigt at få introduceret badminton-sporten i en tidlig alder, så den nye Viktor Axelsen kan blive sikret.

- Vi har stort potentiale i at få skabt nogle nye verdensstjerner i Danmark. Vi har vist, at vi kan, og det er fantastisk, hvordan de danske spillere præsterer rundt om i verden lige nu, siger Jesper Munk.

- Vi har en verdensmester, og der er ikke nogen tvivl om, at det også er med til at tiltrække nye medlemmer. Så er det vores opgave at bevise, at vi via bredde og udviklingsarbejdet kan fastholde dem.