Viktors kompleks: 5 grunde til at han endnu ikke har knækket koden til hjemmebanesejr

Den massive opmærksomhed er en stor del af forklaringen, mener Viktor Axelsen inden Denmark Open.

Viktor Axelsen gør i denne uge uge sit tiende forsøg på at stryge til tops ved Denmark Open. En turnering han endnu ikke har været i finalen i.

Det er næsten naturstridigt, at Viktor Axelsen endnu ikke har stået i en finale ved Denmark Open.

Danmarks største badmintonstjerne har vundet VM i 2017 og har triumferet i den prestigefyldte sæsonfinale i både 2016 og 2017.

En OL-medalje fra Rio er der også i samlingen, og i de tre største internationale turneringer, All England, China Open og Indonesia Open, har han alle steder været i finalen.

Dertil kan man tilføje sejre på højeste niveau i Japan Open, Malaysia Masters, Spain Masters og India Open.

Men i Denmark Open, som foregår i fødebyen Odense, har 25-årige Viktor Axelsen aldrig knækket koden. I ni forsøg er udbyttet blot blevet til én enkelt semifinaleplads, og hele seks gange er han røget ud efter maksimalt to kampe.

- Når man tænker på, at det er min hjemmebane, så er det overraskende, at jeg ikke har klaret mig bedre, erkender Viktor Axelsen.

I denne uge prøver han lykken for tiende gang i turneringen, som har status af en Super 750-turnering - hvilket betyder, at verdenseliten stiller op.

Men der er - igen - en masse forhindringer, der skal overvindes, hvis Axelsen endelig skal til tops.

Det gælder den aktuelle skadessituation, samt alle de forstyrrende ting rundt om en turnering på hjemmebane, som Axelsen herunder dykker ned i.

Optakt plaget af skade

Axelsens optakt til hjemmebaneturneringen bærer præg af en lang skadespause på fire måneder, da han havde et forstadie til en diskusprolaps i lænden.

For en måned siden gjorde han comeback ved China Open, men blev slået ud i første runde, og i Korea Open ugen efter røg han ud efter to kampe, så mængden af kamptræning er ganske begrænset, før det går løs i Odense.

- Hvis jeg kommer i rigtig god form, og mit spil kører, er det fedt at være på hjemmebane. Men hvis jeg hænger i bremsen og er småskadet, kan det være sværere at præstere i Denmark Open end andre steder, siger Viktor Axelsen.

1

Hjembyen

Viktor Axelsen har boet i Odense, indtil han som 17-årig flyttede til Valby, så han kunne træne med landsholdet i Brøndby Hallen. (Foto: Betina Garcia © Scanpix)

Det er ganske særligt for Viktor Axelsen, at Denmark Open siden 2007 har været afholdt i Odense, hvor han både er født og opvokset. Hans forældre og søster bor stadig i byen, som han ofte kommer tilbage til.

- Mange ting er meget nemmere. Blandt andet at jeg hurtigt kan komme hen og træne i OBK, hvis jeg har behov for det, fordi det er min barndomsklub. Uden for banen er det dejligt, at jeg kan handle i Brugsen og købe mad, som jeg kender.

- I Odense møder jeg ofte folk, som ved, hvem jeg er. Men endnu mere under Denmark Open, fordi der er fokus på badminton i byen, og så stor er Odense heller ikke. Folk vil gerne snakke, men det tærer desværre på min energi.

- Derfor har jeg de sidste par år isoleret mig en smule mere, end jeg gjorde i starten. Jeg prøver at slappe så meget af, som jeg kan. Både fysisk og mentalt.

- De andre år har jeg boet hos min familie, men i år låner jeg en lejlighed, hvor jeg selv bor. Det er nemmere at få besøg af mine venner der, og jeg kan selv lave mad, så det passer til mine kampe og træning. Jeg bor rigeligt på hotel ude i verden, så det vil jeg ikke i Odense.

2

Ankomst til hallen

Viktor Axelsen vandt VM-guld i 2017 som den kun tredje, danske herresingle. Det fik hans popularitet til at eksplodere i Danmark, men også i udlandet tiltrækker han sig opmærksomhed. (Foto: Sportxpress © Scanpix)

Når Viktor Axelsen ankommer til Odense Idrætshal, hvor Denmark Open bliver spillet, er opmærksomhed på ham i samme øjeblik, han stiger ud af sin bil.

- Jeg bliver mødt af flere fans uden for hallen end andre steder i verden. Det er nemmere at sige "no, thanks" eller "not right now", når jeg spiller i Kina. Det er svært i Odense, fordi jeg kan møde en, som jeg måske har trænet med, da jeg var otte år.

- Tidligere var jeg dårligere til det, og så stoppede jeg op og snakkede lidt. Men jeg bliver nødt til at være mere kold omkring det, selvom det går imod mit væsen.

- Folk, der kender mig, ved godt, hvorfor jeg siger nej. Hvis nogen så skulle synes, at jeg lige pludselig er blevet en arrogant skid, må det være sådan. Det skal jeg være okay med, og det synes jeg, at jeg er blevet bedre til, i takt med at jeg er blevet ældre og mere erfaren på det punkt.

- Jeg kan blive stresset over, at jeg ikke ved, hvor langt de er med kampene i hallen. Så jeg ved ikke, om jeg skal direkte ind og starte opvarmning. Optakten til mine kampe er meget skemalagt, og så er det et usikkert element for mig, hvis jeg skal snakke i for lang tid med folk. Det er jeg ikke vant til ude i verden, men jeg bruger det ikke som en undskyldning.

3

Inden for murene

Siden 2007 har Denmark Open været afholdt i Odense. Turneringen strækker sig helt tilbage til 1935, og siden har byer over hele Danmark været vært for turneringen. I nyere tid har Peter Gade (2008) og Jan Ø. Jørgensen (2010) vundet Denmark Open. (Foto: claus fisker © Scanpix)

Viktor Axelsen har selv prøvet som dreng at beundre de store stjerner, og derfor vil han også gerne give tilskuerne noget tilbage. Men han ved samtidig, at det vigtigste for ham er at holde fokus på sin kamp.

- Tidligere skulle jeg parkere uden for hovedindgangen, men sidste år ved Denmark Open kunne jeg tage en bagindgang, og det håber jeg, at jeg kan igen i år. Men alligevel vil jeg højest sandsynligt møde folk ude på vejen. De vil også gerne have en autograf, inden de skal se badminton.

- Selvom jeg tager bagindgangen og undgår nogle fans, møder jeg stadig mange folk inde i hallen. Jeg kender mange af de frivillige, og dommere og linjedommere kan også finde på at bede om et billede.

- Jeg prøver at se rimelig fokuseret ud og måske have musik i ørerne. Jeg har et par gange ladet, som om at jeg talte i telefon ved at holde den op til øret, men det trick har jeg ikke brugt i Danmark, og det er heller ikke noget, jeg typisk gør.

- Det tager mig ikke mange sekunder at sige "hej" og så gå videre. Det har jeg altid overskud til. Det skal jeg have.

4

I aktion

Tre gange er Viktor Axelsen røget ud af Denmark Open efter et opgør mod en dansker. Senest var det i 2. runde sidste år, hvor han tabte til Anders Antonsen. (Foto: Andrew Boyers © Scanpix)

En hjemmebane er ikke automatisk en fordel, man kan tage for givet. Det skal man stadig gøre sig fortjent til under kampene. Også selvom man hedder Viktor Axelsen.

- Hvis jeg spiller godt, er det superfedt. Men hvis jeg ikke gør, kan jeg tydelig høre folk i hallen. Hvis jeg lige pludselig begynder at fokusere på alt omkring mig, bliver det et problem. Det har jeg prøvet et par gange.

- Hvis jeg laver en fejl, kan jeg høre publikum sige "neeej" eller "kom nu, Viktor". Det irriterer mig mere, end det vil gøre i Korea. Det er det sværeste under en kamp, fordi jeg hurtigt kan blive irriteret på alt andet end mig selv.

- Det kan skabe frustrationer på en helt anden måde. Hvis jeg spiller dårligt, er der bare ikke meget at gejle publikum op med. Så er det pludselig endnu mere irriterende, at publikum sidder og spiller bagklog.

- Jeg har fået mere erfaring på det punkt, og jeg tror på, at jeg bedre kan håndtere de situationer nu end tidligere. Det er ikke særlig kompliceret: Hvis jeg spiller godt, er det nemt at spille på hjemmebane. Og omvendt. Det hele bunder i, om jeg spiller godt.

5

Efter kampen

Viktor Axelsens familie følger hans karriere tæt. Hans far er manager for ham, og hans mor og søster er også ofte på tribunerne, når han spiller i Europa. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Arbejdsdagen er langt fra slut, hvad enten Viktor Axelsen vinder eller taber en kamp. Først skal han give interview til forskellige medier, og derefter har han lejlighed til at hilse på venner og familie, mens tilskuere tripper for at få foreviget et øjeblik sammen med ham.

- Efter en kamp har jeg mere overskud og føler mig mere til stede. Ofte har mange venner og familie set min kamp, og dem går jeg bagefter ud for at takke for støtten.

- Tidligere spurgte de ind til, hvorfor jeg ikke vandt, eller hvorfor jeg ikke brugte mit kryds-stik oftere i en kamp. Det er der heldigvis ikke så meget af længere. I den relation skal det handle så lidt om badminton som muligt.

- Jeg bruger meget mere energi til Denmark Open, end jeg gør til alle andre turneringer. Det år, hvor jeg var i semifinalen, var jeg virkelig træt efterfølgende. De seneste to år har jeg meldt afbud til French Open i den efterfølgende uge, fordi jeg var så smadret. Det er ellers en stor turnering, som man bør spille.

- På gangen eller uden for hallen møder jeg fans igen. Jeg kunne stå i en time, hvis det var, men det kan jeg bare ikke. I udlandet er det mere roligt. Der er ikke lige så mange fans, der kommer hen til mig. Optimalt set var jeg smuttet ud ad bagdøren igen, men sådan vil jeg heller ikke være.

Interviewet er slut, og Viktor Axelsen rejser sig fra sin stol for at komme videre med dagens træning. Han når kun at gå få meter, før han bliver stoppet af en gruppe, der ønsker et billede med ham. Han stiller op uden tøven.

Viktor Axelsens første kamp ved Denmark Open er onsdag aften mod Kenta Nishimoto, der er nummer 14 på verdensranglisten.