Vittinghus skal i kamp, men vil egentlig hellere hjem: 'Føles som at falde ned i et stort hul'

Havde det været en anden turnering end Denmark Open, var badmintonspiller Hans-Kristian Vittinghus rejst hjem til familien.

Danske Hans-Kristian Vittinghus skal i dag spille på hjemmebane i Odense. (Foto: Claus Fisker © Scanpix Denmark)

Hans-Kristian Vittinghus erkender, at han er en grubler.

Han tænker meget, analyserer sine valgmuligheder og overvejer konsekvenserne. Sådan har det altid været for den 35-årige badmintonspiller.

Og det er nok også derfor, at han nu er mentalt udkørt og har svært ved at slippe sidste uges nederlag ved semifinale ved Thomas Cup i Aarhus.

VM for hold blev for første gang nogensinde afholdt i Europa - endda i Danmark. Men for det danske herrerhold med blandt andre Viktor Axelsen, Anders Antonsen og Hans-Kristian Vittinghus endte det med et skuffende nederlag.

Skuffelsen tærer stadig på Hans-Kristian Vittinghus' overskud, inden han i dag spiller sin første kamp ved Denmark Open i Odense mod Daren Liew fra Malaysia, men muligheden for at revanchere skuffelsen på dansk grund er ikke et plaster på såret.

Denmark Open kommer igen hvert år. VM for hold kommer næppe til Danmark igen, mens Vittinghus fægter med ketsjer og fjerbolde. Og det gør ondt.

- Denmark Open er altid et højdepunkt for mig, men jeg må indrømme, at forventningens glæde og motivationen ikke er helt på samme niveau, som det plejer.

- Jeg sviner ikke Denmark Open, men jeg har ikke fået bearbejdet oplevelsen ved Thomas Cup endnu. Det har fyldt ekstremt meget for mig, forklarer badmintonspilleren, der stadig bliver rørt ved tanken.

- Det kan være, det lyder overdrevet, men jeg sammenligner det lidt med OL-blues. Det har fyldt meget i lang tid, så det føles lidt, som om du falder ned i et stort hul efterfølgende. Hvad så nu?

Hans-Kristian Vittinghus kom aldrig på banen i Danmarks semifinale mod Indonesien ved Thomas Cup på hjemmebane. (Foto: Bo Amstrup © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

Vil gerne hjem til familien

Som 35-årig føles et OL i 2024 usandsynligt, så VM for hold på hjemmebane var det største af det største for Vittinghus.

Han fik endda chancen, som han havde drømt om: En semifinale og muligheden for at spille den afgørende femte kamp om en finaleplads. Men Danmark havde tabt det samlede opgør mod Indonesien inden da, så Hans-Kristian Vittinghus nåede ikke på banen i semifinalen.

Hvis det ikke havde været lige netop Denmark Open, som var placeret i slipstrømmen på Thomas Cup, havde Hans-Kristian Vittinghus med al sandsynlighed trukket stikket og taget en pause.

- Jeg vil gerne vil hjem til familien, det må jeg indrømme. Det har ikke været i mine tanker at melde fra til Denmark Open, men havde det været en anden turnering, stod jeg nok ikke her.

- Jeg har brug for at koble af og finde motivationen igen. Jeg er faktisk tilmeldt French Open i næste uge, men vi må lige se. Den skal jeg lige tænke over, siger Hans-Kristian Vittinghus.

Han vil ikke lyde som et 'tudefjæs', og du skal ikke have ondt af ham, siger han. Efter Denmark Open vil han gerne hjem til sin kone og deres søn Vincent på tre år. Sønnens tanker går mere på rutsjebaner og fodbold end badminton, hvilket er en god afleder for Vittinghus' Thomas Cup-blues.

Derudover er hustruen Selina en dyrebar sparringspartner. Den 34-årige dressurrytter er grubleren Hans-Kristian Vittinghus' modsætning.

- Hun er god til at være i nuet og ikke fokusere for meget på, hvad der sker i morgen eller om en måned. Vi har altid brugt hinanden karrieremæssigt. For eksempel til at vende de mentale aspekter i elitesport. Hvad er det, der betyder noget, hvad skal motivere mig, og hvordan skal jeg gribe det an?

Hans-Kristian Vittinghus håber at forlænge karrieren til VM i 2023. (Foto: Claus Fisker © Scanpix Denmark)

Udløbsdatoen er i 2023

Efter Denmark Open er det næste store mål for badmintonspilleren VM i Spanien til december. Derefter afvikles Thomas Cup igen til maj, inden VM brager løs i december i 2023. Sidstnævnte ville være et perfekt sted og tidspunkt at stoppe karrieren for danskeren, som til den tid vil være 37 år gammel. Karriestoppet kan dog også ske inden da.

- Der er mange ting, som skal klappe. Jeg skal for det første have niveauet til at komme med til VM. Konkurrencen er stor. Men det kommer også an på, om det giver mening i forhold til mit familieliv. Det er det mest afgørende lige nu. Jeg fortsætter, så længe det hænger sammen, men jeg tror ikke, det bliver til længere end 2023, siger Hans-Kristian Vittinghus.

Men inden han kommer så langt, skal han først forbi verdens nummer 35 i første runde af Denmark Open. Kroppen har det godt, men tankerne om Thomas Cup har støjet en del i forberedelserne. Han er dog ikke i tvivl om, at det nok skal blive sjovt i Odense.

- Der er solgt mange billetter, og fansene er altid gode. Men altså, jeg har helt klart været mere fokuseret til andre Denmark Opens, så på en eller anden måde er det da et forstyrrende element. Fysisk er jeg i god form, men jeg skal have styr på hovedet, og så kan det sagtens blive godt.

Hans-Kristian Vittinghus spiller mod Daren Liew i aften. Kampen kan ses på TV2's kanaler.

FacebookTwitter