99 ud af 100 gange bliver aarhusianerne danske mestre, men 'der er sprækker i dominansen'

Sølv er noget, du vinder, hvis du ikke hedder Bakken Bears, siger Horsens IC og Svenborg Rabbits. De to baskethold mødes i aften i DM-semifinalen.

Bakken Bears har vundet 14 af de sidste 19 DM-finaler. (Foto: © Klaus Dreyer, Klaus Dreyer)

Kampen om at tabe til Bakken Bears.

Lennart Jensen griner lidt af det opstillede scenarie. Men formanden for basketball-klubben Horsens IC medgiver, at aftenens afgørende semifinale mod Svendborg Rabbits reelt er kampen om sølv. For Bakken Bears venter i finalen.

- Man plejer at sige, at du taber sølv. Men som udviklingen har været de seneste år, synes jeg, at sølv også er noget, man vinder. Bakken Bears har været så suveræne. De vinder titlen 99 ud af 100 gange i en finaleserie med flere kampe, siger Lennart Jensen.

Han hentyder til, at den forsvarende danske mester har vundet 14 ud af de seneste 19 finaler siden 2002. Av, min arm, siger man i Horsens, der i samme tidsrum har vundet tre titler og fire sølvmedaljer.

Det samme svar får du, hvis du spørger pokalvinderne fra Svendborg. Direktør Troels Mortensen kalder Bakken Bears for det ypperste hold i Danmark. Finalemodstanderen har i år spillet sig i sin 20. finale i træk.

- Uagtet, om det er Svendborg Rabbits eller Horsens IC, der står i en finaleserie på mandag, vil Bakken Bears være favoritter. Men det hører også med til historien, at de har nogle andre økonomiske muligheder, forklarer Troels Mortensen.

Sidste år tabte Horsens IC 4-2 i finaleserien mod Bakken Bears. Her ses den tidligere Horsens-profil David Efianayi give sin medalje et skuffet blik. (Foto: © Frank Cilius)

En millionær til at dække underskudet

Bakken Bears har slet og ret langt flere penge end resten af ligaens hold, lyder det fra Horsens IC og Svendborg Rabbits, der henholdsvist vandt DM i 2016 og 2010.

Bears kan hente spillere og trænere fra et andet niveau og får dækket underskuddet af bestyrelsesformand Claus Hommelhoff, der er mangemillionær og ejer af Formuepleje.

Aarhusianerne brugte i 2020-21-sæsonen 11,6 millioner kroner på lønninger, og den slags kan de to semifinalister ikke hamle op med.

- I Svendborg skal der være sammenhæng mellem indtægter og udgifter. Bears har en anden økonomisk formåen. De behøver ikke tage hensyn til, hvilket underskud man præsenterer.

- Men jeg har stor respekt for Bears og tager hatten af for deres hårde arbejde. De sætter barren højt for os andre og cementerer dansk basket på europakortet, siger Troels Mortensen og hentyder til Aarhus-holdets fine præstationer i turneringer som Fiba Europe Cup og Champions League.

Horsens IC har heller ikke tænkt sig at konkurrere med Bakken Bears på økonomien og spiller i stedet på de enkelte chancer, der opstår af og til. For eksempel i 2015 og 2016, da Horsens IC fandt sprækkerne i dominansen og vandt over Bakken Bears. Den stærke dominans af Bakken Bears har dog også en positiv effekt på efterfølgerne, forklarer formand Lennart Nielsen.

- Vi prøver at følge med, og det har hævet vores niveau, fordi der kommer ekstra indsatser på sponsormarkedet og bedre spillere, der gerne vil til den danske liga. Når Bakken Bears gør det godt i Europa, gør det den danske liga mere attraktiv, påpeger Lennart Nielsen.

Svendborg Rabbits vandt denne sæsons pokalfinale over Bakken Bears. Fra 2007 til 2013 var fynboerne førsteudfordrer til Aarhus-holdet, som de mødte syv finaler i træk. Rabbits vandt dog kun i 2010. (Foto: © Kim Haugaard, Foto: Kim Haugaard Elsted Kirkevej 52 8520 Lystrup Tlf: +45 5243 5300)

'Der er noget om snakken, det er sjovest at slå Bakken'

De to basketchefer griner igen. Det kan synes umuligt at overbevise nogen som helst om, at Bakken Bears er til at slå over syv kampe, når finalerne begynder på mandag. Men ingen af de to mandskaber giver op på forhånd, selvom de spiller 'for at vinde sølv'.

Ifølge Lennart Jensen har det da heller aldrig været demotiverende at forsøge at sammensætte et slagkraftigt Horsens-hold.

- Chancen vil altid være der. Der er altid den ene kamp ud af de 100 mod Bakken Bears, hvor det er det hele værd, siger han.

Jydens kollega i Svendborg bakker ham op. Troels Rasmussen fortæller, at 'kaninerne' hvert år lægger et nyt lag på niveaumæssigt. Det så tilskuerne blandt andet, da klubben slog Bakken Bears i årets pokalfinale.

- Det var rigtig vigtigt for selvforståelsen, for Bears er superdygtige. Det er dem, vi andre ser op til, og jeg er glad for, at de er i ligaen. Men der er et citat, som jeg ynder at bruge. 'Der er noget om snakken, det er sjovest at slå Bakken'.

Kampen mellem Svendborg Rabbits og Horsens IC fløjtes i gang i aften klokken 19.15 og kan følges på Sport Live.