Alle falder i svime over Michael Jordan-dokumentar: Men er glorificeringen af ikonet overdreven og manipuleret?

Lovprisningen af ’The Last Dance’ har været enorm. Men nu dukker kritikken også frem fra flere sider, og især Jordans redigeringsret sættes under lup.

(© (c) Ritzau Scanpix)

Hvis du bare er en smule sportsinteresseret eller ejer en Netflix-konto, så har du på ingen måde kunnet undgå at falde over 'The Last Dance', der er blevet vist på streamingtjenesten de seneste uger.

Basketball-dokumentaren på ti afsnit, der går bag om NBA-historiens største hold Chicago Bulls, der vandt hele seks mesterskaber i 90’erne. Og zoomer ind på superstjernen og ikonet over dem alle på holdet, Michael Jordan.

De 500 timers råmateriale fra 1997 er først i år – 23 år senere - blevet udgivet som en dokumentar i samarbejde med Netflix og det amerikanske medie ESPN. Jordan selv har været tøvende med at give adgang til optagelserne, da han var bange for, hvordan han ville blive fremstillet.

Jordan er nemlig klar over, at han var en speciel sportsmand, der til tider gik til grænsen. Og nogle ville hævde over grænsen.

- Når du ser optagelserne, vil du tænke, at jeg er en forfærdelig person, har Jordan udtalt op til dokumentarens udgivelse.

Men i juni 2016 blev ikonet alligevel overtalt.

Der skulle gå mange år, før Michael Jordan indvilgede i, at der kunne åbnes op for 500 timers råmateriale fra 1997-1998-sæsonen i Chicago Bulls. (Foto: VINCENT LAFORET © Scanpix)

Og det skete få dage efter, at basketstjernen Lebron James havde ført Cleveland Cavaliers til et mesterskab efter en fortræffelig enkeltmandspræstation. James, der i mange år er blevet sammenlignet med Jordan i diskussionen om, hvem der egentlig er den bedste NBA-spiller nogensinde.

- Den her præstation gør mig til den allerbedste spiller nogensinde, udtalte James efter sejren.

Flere basketballeksperter har konkluderet, at det var dét, der gjorde, at Michael Jordan - konkurrencemennesket over dem alle - endeligt gav sit ja til dokumentaren.

NBA-ikonet havde dog stadig bange anelser omkring reaktionernen fra omverdenen.

Men de viser sig, at de tanker har været mere eller mindre ubegrundede i det store billede.

De sociale medier har i stedet været fyldt med lovprisninger af basketball-ikonets exceptionelle talent og enorme vindermentalitet.

'The Last Dance' har slået seerrekorder i USA, og desuden har Michael Jordans mærke 'Air Jordan' solgt eksplosivt verden rundt, siden dokumentaren kom ud.

På mange måder en fantastisk reklame for sportens måske allerbedste spiller nogensinde.

Men måske også en lidt for opskruet reklame og fremstilling af Michael Jordan. For selvom de fleste har rost dokumentaren og Jordan til skyerne, så begynder der også nu at dukke kritiske røster frem, der mener, at fremstillingen af Jordan ikke er 100 procent sandfærdig.

Jordans redigeringsret

Et af de store kritikpunkter omkring 'The Last Dance' er Michael Jordans redigeringsret til de ti afsnit. Et er, at Jordan i 1997 havde en stor andel i, hvad der blev filmet, og hvad der ikke blev filmet, da et kamerahold fik adgang inden for Chicagos Bulls’ fire vægge.

Men kritikken lyder især på, at det 57-årige basketball-ikon også har haft en finger med i spillet omkring redigeringen af råmaterialet fra 90’erne i selve dokumentaren.

Godt nok står det ikke sort på hvidt, når rulleteksterne toner frem efter hvert afsnit, men som basketball-journalisten Bryan Armen Graham skriver i The Guardian, så har Netflix og ESPN "glemt" at kreditere Jordans egen produktionsselskab 'Jump 23' som med-producer til projektet.

Et faktum, som den anerkendte amerikanske dokumentarist Ken Burns også har stillet sig kritisk overfor. I et interview med mediet Wall Street Journal siger han, at det ikke er en vej, som journalistikken skal bevæge sig hen imod.

- Hvis du som hovedperson har så meget indflydelse omkring dokumentaren, så er det uundgåeligt, at nogle aspekter og episoder, som du ikke vil have med, ender med at blive droppet. Og det er ikke god journalistisk eller en god historie, siger han og understreger, at han aldrig – og med en tyk streg under aldrig – ville indgå i et samarbejde, hvor hovedpersonen eller hans virksomhed fik indflydelse i forhold til redigering.

Det gjorde dokumentarens instruktør Jason Hehir dog. Han respekterer sin kollegas kritik, men understreger samtidig, at arbejdsprocessen og omstændighederne har været anderledes i denne dokumentar, hvor der var mange hensyn at tage. Fra Netflix og ESPN til Michael Jordans brand-management til NBA, der ejer rettighederne til kampene.

- Jeg havde da mine bange anelser omkring at gå ind til dette projekt. Men der var intet tidspunkt, hvor Michael eller en af hans repræsentanter sagde, at noget ikke skulle med, fordi det fremstillede ham dårligt, siger instruktøren til The Athletic.

Hehir indrømmer dog, at Jordan fik lov til at se alle ti afsnit, inden hele dokumentaren blev udgivet til resten af verden. Men ifølge instruktøren var Jordans bemærkninger til ændringer af episoderne ligeså valide som alle andres. Han var jo i centrum af det hele og vidste, hvad der foregik, pointerede Hehir.

Ken Burns er dog ikke den eneste, der har kritiseret arbejdsgangen omkring dokumentaren. Faktisk er dokumentar ikke en retvisende beskrivelse af de ti afsnit, hævder andre. Blandt andre sportsjournalist Art Thiel.

Ifølge ham er 'The Last Dance' mere en hagiografi. En biografi, som tilbeder eller forguder en person og idoliserer denne som en slags helgen.

- De mørke sider, vi fik set i dokumentaren – blandt andet hans mobning af med-og modspillere og hans gamblingproblem, blev rationaliseret og neutraliseret i dokumentaren, skriver han og tilføjer:

- 'The Last Dance' var mere eller mindre en selvhyldest af Michael Jordan.

En af basketball-ikonets tidligere holdkammerater går dog lidt længere i sin beskrivelse af dokumentaren.

'90 procent er bullshit'

Horace Grant, der var en vigtig del af Chicagos Bulls’ succesvindende hold i starten af 90’erne, hvor klubben vandt sine tre første mesterskaber i træk, langer også ud efter Jordans indflydelse på dokumentaren.

Ifølge Grant er 'The Last Dance' instrueret efter Jordans narrativ, og derfor er flere ting klippet ud. Ting og episoder, som ikke styrker Jordans image.

- Jeg vil indrømme, at dokumentaren var underholdende, men vi ved – os der var dér som holdkammerater – at 90 procent af den er bullshit, når det gælder sandhedsværdi. Det var ikke ægte.

- Mange af de ting, Jordan sagde til sine holdkammerater, fik han også igen for af sine medspillere. Men det blev alt sammen klippet ud af dokumentaren. Hvis man overhovedet ønsker at kalde den en dokumentar, siger Grant i ESPN 1000’s radioprogram 'Kap and co.' ifølge The Guardian.

54-årige Horace Grant er ikke synderligt imponeret over 'The Last Dance'. Her ses den tidligere Chicago Bulls-stjerne i en All Star-kamp fra i år (Foto: Quinn Harris © Scanpix)

Jordans tidligere holdkammerat er dog mest af alt fortørnet over, at han stadig bliver beskyldt for at være kilden til journalisten Sam Smiths insider-beretning fra 1992, den kritiske bog 'The Jordan Rules'.

- Løgn, løgn, løgn. Hvis MJ havde et udestående med mig, så burde vi have afgjort det som mænd. Alligevel går han ud og spreder løgne om, at jeg var kilden bag bogen. Sam Smith og jeg er gode venner og har altid været det, men jeg ville aldrig bryde fortroligheden i omklædningsrummet, siger Horrace Grant og tilføjer:

- Hvorfor ville MJ bare udpege mig? Når man siger noget negativt om ham (Jordan, red.), vil han altid prøve at skære dig af og angribe din person.

'Pippen er skuffet og såret'

Horace Grant er angiveligt ikke den eneste tidligere holdkammerat, der har været utilfreds med dele af dokumentaren.

Ifølge den profilerede sportsjournalist David Kaplan er Jordans mangeårige højre hånd Scottie Pippen "mere end rasende" over, hvordan dokumentaren har fremstillet ham som spiller og person.

- Pippen følte, at det indtil de sidste minutter af den sjette kamp mod Utah Jazz (i NBA Finals i 1998) bare var "kritisér Scottie, kritisér Scottie, kritisér Scottie," siger Kaplan på ESPN 1000 og tilføjer, at Pippen angiveligt ikke har snakket med Jordan siden den første episode blev sendt 19. april.

Pippens vrede over dokumentaren bliver også bekræftet af en anden anerkendt NBA-journalist Jackie MacMullan, der i en i en artikel i mediet ESPN hævder, at Pippen er såret og skuffet over 'The Last Dance', uden dog at komme ind på, hvilke situtioner i dokumentaren, det drejer sig om.

Scottie Pippen og Michael Jordan delte mange triumfer sammen - både på klub- og landshold. Her fejrer de to guldmedaljen ved OL i Barcelona i 1992. (Foto: RAY STUBBLEBINE © Scanpix)

Der spekuleres dog i, at det specielt er fremstillingen af episoden med Pippens beslutning om at få en ankeloperation foretaget i starten af 1997-1998-sæsonen i stedet for i pausen mellem sæsonerne. En beslutning, som Jordan ikke billigede.

- Jeg synes, at Scottie var egoistisk. Han bekymrede sig mere om sig selv end sit løfte til organisationen og holdet, udtalte Jordan i dokumentaren.

I samme artikel har journalisten også taget en snak med Chicago Bulls' tidligere stjerne Dennis Rodman for at undersøge forholdet mellem Scottie Pippen og Michael Jordan.

- Jordan og Pippen havde deres interne kampe den gang, som mange andre holdkammerater har. Men jeg gad godt at vide, om Pippen kan lide Michael? Eller har han hadet ham nogle gange i sin aktive karriere?

- Jeg har spurgt ham så mange gange (red. om deres forhold). Hvad er op og ned med dig og Michael? Men han svarer mig ikke, siger Rodman, der tilføjer, at han på det seneste har haft kontakt til Scottie Pippen.

- Det er hårdt for Scottie, når folk siger negative ting om ham. Han kan ikke lide det. Men jeg bliver ved med at sige til ham, at han ikke skal undskylde for noget. Du var en af de bedste, siger Rodman.

Pippen har i skrivende stund endnu ikke udtalt sig officielt om dokumentaren og hvilke specifikke episoder, han angiveligt skulle være utilfreds med.

Michael Jordan har heller ikke givet sit besyv på den seneste kritik af ham og af 'The Last Dance'.

Facebook
Twitter