USA raser, mens Rusland sender fængslet OL-guldvinder til straffekoloni og 'slavelignende forhold'

Den amerikanske basketballspiller Brittney Griner skal afsone sin fængselsdom på ni år i en russisk straffekoloni.

Brittney Griner er dømt til ni års fængsel i Rusland for besiddelse af cannabisolie. (Foto: © Alexander Zemlianichenko, Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.)

Voldelige vagter, psykologisk tortur og mangel på mad.

Det er ifølge USA's udenrigsministerium, hvad der venter den fængslede basketballstjerne Brittney Griner, som er på vej til en russisk straffekoloni.

Det oplyser amerikanerens advokater Maria Blagovolina og Alexander Boykov til nyhedsbureauet AFP.

Brittney Griner, der har spillet for Phoenix Mercury i USA samt russiske UMMC Ekaterinburg, blev i august idømt ni års fængsel for at have smuglet cannabisolie ind i Rusland.

I slutningen af oktober fik den dobbelte OL-guldvinder afvist sin appel og bliver altså nu flyttet til et ukendt sted i det enorme land.

Den amerikanske landsholdsspiller Brittney Griner var med til at vinde OL-guld i 2016 og 2021. (Foto: © Brian snyder, Ritzau Scanpix)

Sagens udvikling vækker harme i basketballspillerens hjemland, USA.

Karine Jean-Pierre, pressesekretær ved Det Hvide Hus, siger ifølge AFP, at 'hvert minut Griner uretmæssigt tilbringer som fange i Rusland, er et minut for meget'.

- Mens regeringen arbejder utrætteligt på at få hende løsladt, har præsidenten instrueret regeringen i at arbejde for at forbedre behandlingen af hende og de forhold, hun skal leve under i en straffekoloni, siger Karine Jean-Pierre.

Forholdene er ifølge USA's udenrigsministerium en kende værre end vand, rugbrød og groft salt at spise. Det skriver myndigheden i en rapport fra 2021 om de humanitære forhold i russisk fangenskab.

- Vilkårene i fængsler og straffekolonier varierer, men er ofte barske og livstruende, lyder det i rapporten.

Og den beskrivelse er ganske retvisende, understreger Jakob Tolstrup, lektor i Statskundskab ved Aarhus Universitet med speciale i Rusland.

Forholdene i straffekolonierne er yderst kritisable, forklarer han.

- Det er mere eller mindre slavelignende forhold. Der er tusindvis af fanger, som dør i de overfyldte russiske fængsler som følge af ringe hygiejniske forhold, siger Jakob Tolstrup.

I slutningen af oktober fik Brittney Griner afvist sin appel. Hun er nu på vej til en russisk straffekoloni. (Foto: © EVGENIA NOVOZHENINA)

'Kommer ud med ar på sjælen'

De russiske straffekolonier er ifølge Jakob Tolstrup en rest fra Gulagsystemet under diktatoren Josef Stalin.

Fra omkring 1921 var millioner af sovjetborgere igennem koncentrationslejrsystemet, hvor flere arbejdede til de døde under slavelignende forhold.

Jakob Tolstrup understreger, at udgaverne i dag er langt mere humane, men at der stadig er tale om en stærk kontrast til det danske fængselssystem.

Brittney Griner er angiveligt på vej til en af de mindst restriktive straffekolonier.

Her har man større sovesale, adgang til fællesrum og mulighed for lettere arbejde som fremstilling af møbler.

Men fangerne er stadig isoleret uden for byerne i Rusland og tjener tæt på intet for deres 'opslidende arbejde', fortæller Jakob Tolstrup.

Det russiske fængselssystem er nemlig ikke designet til rehabilitering, så de fængslede dropper kriminaliteten.

- Det er lavet til at underkue fangerne, udnytte deres arbejdskraft og opbevare dem under meget kritisable forhold. Brittney Griner kommer sandsynligvis ud med ar på sjælen, hvis det bliver helt grelt, siger han.

I løbet af året har USA og Rusland flere gange diskuteret Griners sag, og ifølge Jakob Tolstrup forsøger Vladimir Putin at lægge yderligere pres på amerikanerne.

"Det er kynisk udnyttelse af en basketballstjerne, som er fanget i et storpolitisk spil," siger Jakob Tolstrup om Griners sag. (Foto: © Alexander Zemlianichenko, Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.)

Et led i krigen og diplomatiets kunst

Basketballspilleren og den tidligere soldat Paul Whelan, der sidder fængslet for spionage, er ifølge Jakob Tolstrup blevet brikker i et spil om udveksling af den russiske våbensmugler Viktor Bout, som har tætte bånd til præsident Vladimir Putins regime.

Lektoren fra Aarhus Universitet har svært ved at spå om, hvorvidt Brittney Griner ender med at forblive i fængsel, eller om hun bliver en del af en fangeudveksling.

- Det er helt klart et led i krigen mod Ukraine og diplomatiets kunst mellem Rusland og USA på nuværende tidspunkt.

- Det er kynisk udnyttelse af en basketballstjerne, som er fanget i et storpolitisk spil, siger lektoren fra Aarhus Universitet.

Ifølge Brittney Griners to advokater Maria Blagovolina og Alexander Boykov blev basketballspilleren flyttet fra sit tidligere arresthus den 4. november og overførslen til straffekolonien kan tage op til to uger.