Bakkens europæiske skæbne bliver afgjort i NBA-legendes fødeby

Det mest velkendte navn i basketball-kredse er nok ikke 's.Oliver Würzburg', men på klubbens bonede gulve blev en legende til.

Dirk Nowitzki er en af de mest kendte sportsstjerner i Tyskland. (Foto: HANS DERYK © Scanpix)

Tirsdag formiddag ankommer Bakken Bears-mandskabet til den tyske by Würzburg, hvor den onsdag står på anden kvartfinale i FIBA Europe Cup mod det lokale hold S. Oliver Würzburg (der selv staver sig "s.Oliver Würzburg". red.).

Hævet over byen ligger Festung Marienberg - eller på dansk blot Marienberg-slottet. Det er det første, man lægger mærke til, når man krydser Main-floden, der skiller byen i to.

Fra det majestætiske slot kan man skimte et andet mægtigt slot - nemlig Würzburger Residenz, der i 1981 blev en del af UNESCOs kulturarv. De to bygninger kæmper om at være det, Würzburg er mest kendt for.

Men bevæger man sig væk fra arkitekturen og ind i sportens verden, nærmere bestemt basketball, er der en mand, der, trods sine noget færre centimeter, er større end de to monumenter.

Navnet er Dirk Nowitzki - den ubetinget største tyske basketballspiller gennem historien.

- Han har betydet alt for tysk basketball. Alle ved, hvem han er, og han er en kæmpe inspiration over alt i landet. Men det er især her i byen, hvor folk flokkes til, når han kommer til byen, siger Max Baumgart, som er bestyrelsesmedlem i S. Oliver Würzburg.

Samler byen

Dirk Nowitski er født og opvokset i byen, hvor han spillede i klubben DJK Würzburg, som i dag altså hedder S. Oliver Würzburg.

Her slog han sine folder fra 1994-1998, inden han drog til verdens bedste liga, nemlig NBA i USA.

Nowitzki blev draftet af Milwaukee Bucks, men han blev det samme sendt videre til Dallas Mavericks, hvor han har spillet siden da og opnået ikke blot kult-status, men også legendestatus.

I 2011 vandt han NBA-mesterskabet og blev endda kåret som finalens MVP som den blot anden europæer i historien.

Max Baumgart husker tydeligt, hvordan den præstation blev modtaget i Nowitzkis hjemby.

- Han kommer altid hjem om sommeren, men den sommer blev han modtaget af 40-50.000 mennesker, som ville se ham. Byen har altså kun 130.000 indbyggere, så det fortæller lidt om, hvor stort det var.

Dirk Nowitzki løfter NBA-trofæet efter triumfen mod Miami Heat i 2011. (Foto: HANS DERYK © Scanpix)

- Han er og har været et kæmpe forbillede for børnene i byen, og han tager sig altid tid til dem, når han kommer hjem på besøg. Han har også flere projekter i byen, og det viser bare noget om, hvor meget byen betyder for ham og omvendt. Han er en fantastisk person og en fantastisk spiller.

For få uger siden overhalede Dirk Nowitzki Wilt Chamberlain på sjettepladsen over spillere med flest point i NBA's historie. Chamberlain, som anses som en af de bedste spillere gennem tiden.

Og Nowitzki har i den grad vist vejen for europæisk basketball, fortæller Bakken Bears-træner Steffen Wich.

- Han har med sin person og spillestil omformet basketball. Han gjorde noget, ingen andre havde gjort før. Både stilmæssigt og menneskemæssigt. De grinte af ham i starten, men det gør de nok ikke længere.

- Det er helt vildt, hvad han har gjort. Han har game, og er der noget, amerikanerne kan lide, så er det folk, der kan spille og vil vinde. Det er han nået langt på. Jeg har altid været imponeret over, at han kan klare sig så godt, siger Steffen Wich,

Fokus på kvartfinalen

Mens Dirk Nowtizki er fortid, i hvert fald på banen i S. Oliver Arena, så er det i den grad nutid for Bakken Bears og drømmen om europæisk succes.

Onsdag skal danskerne forsvare en etpointssejr fra første kamp mod klubben, og det er en opgave, der kan blive en ordentlig mundfuld, vurderer Steffen Wich.

- Jeg glæder mig enormt meget, for vi har alt at vinde. De er kæmpe favoritter, og den hedder jo nok 90-10 i deres favør.

- Men det betyder ikke, at vi går ud og lægger os ned. Vi skal ud og slås, svede og bløde, og så må vi se, hvad det giver. De har hjemmebanefordelen, og det betyder meget, men vi har vist, at vi godt kan drille dem.

Spørger man Bakkens danske landsholdsspiller Adama Darboe, er optimismen en smule større.

- Vi har slået dem før, så hvorfor skulle vi ikke kunne gøre det igen? Vi er godt forberedt, og vi er klar, så den kan sagtens tippe vores vej.

- Det bliver svært, men vi tror på den. Andet ville være dumt, slutter Darboe.

Kampen mellem S. Oliver Würzburg og Bakken Bears spilles onsdag kl. 19.00 og kan følges direkte i Liga på P3.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter