Basketkvinder blev droppet og skulle crowdfunde sig til EM-kvalifikation: 'Vi har bevist, at vi har niveauet'

De danske basketlandshold kvalificerer sig nok ikke til det kommende EM, men fremtiden ser meget mere lys ud end tidligere.

De danske basketkvinder håber, at dette er starten på en ny rejse for landsholdet. (Foto: Mikus Klavins © FIBA Basketball)

Lad os være helt ærlige, for der er ikke nogen grund til at pakke det ind:

Det danske kvindelandshold i basketball kommer med stor sikkerhed ikke til at kvalificere sig til EM-slutrunden, når de torsdag og lørdag spiller de to sidste kampe i deres kvalifikationspulje.

Efter at have tabt tre kampe og kun vundet et opgør indtil videre, så er der flere ting, der skal flaske sig, før Danmark kan blive nummer to i gruppen, og derudover håbe på, at de bliver en af de bedste to’er på tværs af alle grupper.

I første omgang skal de slå Italien med mere end 10 point og gruppens tophold, Tjekkiet, skal også besejres – to hold, Danmark tabte til i de første kampe. Derudover er der andre resultater, der skal gå danskernes vej.

Summa summarum: Det ser umådeligt svært ud.

- Det er ikke særligt realistisk, at vi kommer til EM. Selvfølgelig er det et mål, man har, når man starter en kvalifikation, men det har mere været en drøm, end det har været et mål, siger en af holdets helt store profiler Maria Jespersen.

Og det er en grund til, at landsholdet mere har drømt om en EM-billet denne gang - end forventet en plads til mesterskabet.

Spillerne lavede crowdfunding

Den nuværende EM-kvalifikation er nemlig den første kvalifikationsturnering, som basketkvinderne har deltaget i siden starten af 00’erne.

Landsholdet har i flere år været lukket af det danske basketballforbund på grund af manglende økonomi og andre prioriteringer. I stedet har landsholdet måttet nøjes med at været samlet få gange de seneste mange år og spille mindre turneringer, når der var økonomi til dette.

Og til en af disse turneringer - et uofficielt EM for små basketball-nationer – brillerede de danske basketkvinder. De vandt mini-EM suverænt, og så fik de blod på tanden.

For hvor langt kunne det egentlig række med det her hold, hvis de for alvor kom i gang med landsholdet?

Derfor tog spillerne sagen i egen hånd i 2019 og startede en crowdfunding-kampagne for at samle penge til at deltage i EM-kvalifikationen. Forbundet hjalp til med det praktiske, men det var spillernes egen idé at skaffe pengene.

Indsamlingen gik over al forventning, og derfor kunne damelandsholdet melde sig til en kvalifikation for første gang i mange år.

- Med den historik bliver vi nødt til at tage små skridt. Vi har ikke haft et landshold i mange år, og derudover er vores gruppe ret hård. Det handler for os om at få en masse erfaring og løfte vores præstationer - og at blive nummer 3 i gruppen, så vi kan få bedre muligheder for at komme med til næste EM, siger Maria Jespersen.

Med tredjepladsen i gruppen kan Danmark rykke et seedningslag op og derved få en nemmere lodtrækning til næste EM-kvalifikation.

Et EM, hvor der kommer til at være 24 hold med til slutrunden - modsat 16, som tilfældet er i år.

Det danske kvindelandshold har vundet en kamp i gruppen indtil videre - mod Rumænien. (© FIBA Basketball)

Næste EM-kval er på programmet

Den kommende EM-kvalifikation kommer Danmark angiveligt også til at være med i. Ifølge Maria Jespersen har spillerne fået bekræftet, at der op til den næste EM-kval er budgetteret med et kvindelandshold de næste år.

Og dermed skal spillerne ikke ud i en ny crowdfunding for at få lov til at repræsentere deres land.

- Jeg ville blive meget, meget, meget skuffet, hvis det blev nedlagt igen. Især fordi vi har bevist, at vi kan være med på dette niveau. Vi er på ingen måde blevet kørt over, som man måske havde frygtet med lang inaktivitet.

- Resultaterne og den opmærksomhed, som vi har fået, har nok også gjort, at forbundet og sponsorerne har valgt at fortsætte. Og vi skal have et landshold, især for de yngre spillere, der kan drømme om noget stort. Nu skal vi smede, mens jernet er varmt, siger hun.

Selvom Maria Jespersen allerede kigger længere frem mod næste EM-kvalifikation, så kan de to kommende kampe sagtens bruges til en masse.

Jo, det bliver mere end svært at kvalificere sig til EM 2021, men en sejr mod en af de to store favoritter i gruppen vil også give et kæmpe boost for spillerne fremadrettet.

- Vi har spillet nogle tætte kampe mod Italien og Tjekkiet i starten af gruppespillet. Kan vi sætte en hel kamp sammen, så kan vi slå begge nationer. Det går vi helt klart efter, siger hun og tilføjer:

- Og så er det bare specielt at repræsentere sit land. Der er ingen tvivl om, at de vigtigste kampe at vinde for mig, er med landsholdet. Du kæmper for dit land og samtidigt kæmper vi for at give opmærksomhed til dansk basketball. Det er en hjertesag for os.

Du kan se de to EM-kvalifikationskampe med det danske kvindelandshold i basket på DRTV. Første kamp mod Italien spilles torsdag kl. 19.00, og opgøret mod Tjekkiet kan ses lørdag klokken 13.00.

Facebook
Twitter