Sportsstjerne i bytte for våbenhandler: 'USA har ikke tabt, men Rusland har vundet'

Den amerikanske basketstjerne Brittney Griner kan rejse hjem efter 10 måneder og en fængselsdom i Rusland.

Efter udvekslingen kan Brittney Griner (t.v.) og Viktor Bout rejse hjem til henholdsvis USA og Rusland. (Foto: © YURI KOCHETKOV/STRINGER, Ritzau Scanpix)

Home sweet home.

Efter 10 måneder i russisk varetægt kan den amerikanske basketstjerne Brittney Griner endelig komme hjem. Hun blev i november idømt ni års fængsel for besiddelse af cannabisolie, men kan nu rejse hjem efter en udveksling mellem Rusland og USA.

Den anden vej rejser våbenhandleren Viktor Bout, der går under navnet "dødens købmand" og var idømt 25 års fængsel i den amerikanske delstat Illinois.

I den byttehandel er amerikanerne ikke de store tabere, siger Flemming Splidsboel, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

Men russerne er de store vindere.

- Amerikanerne har betalt en høj pris for at få Griner hjem, og det er den pris, de har været villige til at betale, siger Flemming Splidsboel.

- Man kan godt sige, at russerne har vundet. De har fået en mand tilbage, som de rigtig gerne ville have, med simple midler.

Siden sin fængsling i februar har Brittney Griner været lidt af en kastebold mellem USA og Rusland. Basketspilleren, der sammen med det amerikanske landshold har vundet OL-guld, er blevet en brik i international politik.

- Det var en klar strategi i Rusland, og det er ubehageligt, for det skaber en enorm usikkerhed omkring, hvad russerne kan finde på med andre nationaliteter på deres territorie, siger Flemming Splidsboel.

Sådan har det også været inden invasionen af Ukraine, siger seniorforskeren, for også tidligere har eksempelvis ukrainerne frigivet flere russiske fanger, end de har fået retur.

Brittneys hustru, Cherelle Griner, var til stede, da Joe Biden annoncerede udvekslingen. (Foto: © PATRICK SEMANSKY, Associated Press)

'Forholdet er historisk dårligt'

Twitter har den amerikanske præsident, Joe Biden, udtrykt sin glæde over den succesfulde fangeudveksling.

- For få øjeblikke siden talte jeg med Brittney Griner, skriver han.

- Hun er i sikkerhed. Hun er på et fly. Hun er på vej hjem.

Det var også forventet, at det ville ske, siger Flemming Splidsboel. Tidspunktet var bare ikke forudsigeligt.

- Russerne har forsøgt at tvinge de amerikanske myndigheder til at reagere, siger han.

Seniorforskeren har lavet et hav af interviews omkring den amerikanske basketspiller, og han er overbevist om, at det er en klar strategi for russerne. De vil skabe så meget opmærksomhed i hele verden som muligt.

- Udvekslingen lægger til, hvad der er i forvejen. Forholdet mellem USA og Rusland er historisk dårligt, nu er det blevet endnu værre, men i virkeligheden bekræfter udvekslingen bare, hvor skidt det står til, siger Flemming Splidsboel.

"Dødens Købmand"

Basketspilleren Brittney Griner blev i november idømt sin straf, som hun skulle afsone i en straffekoloni med slavelignende forhold, hvor mange fanger i tidens løb har måttet lade livet.

Da Viktor Bout blev anholdt i Bangkok i 2008, var han en af verdens mest eftersøgte mænd. (Foto: © Saeed Khan, Ritzau Scanpix)

Efter udvekslingen får hun lov til at rejse hjem, men det har ikke været en gratis omgang for amerikanerne.

"Dødens købmand", som tager den anden vej, er fundet skyldig i en sammensværgelse om at dræbe amerikanere og amerikanske embedsmænd, levere antiluftskytsmissiler og hjælpe en terrororganisation, skriver BBC.

Selvom de to ikke har meget mere end en fængselsdom til fælles, er det alligevel logisk for Flemming Splidsboel, at man kan bytte de to direkte.

- Det har noget at gøre med den værdi, man tillægger det enkelte liv og den enkelte skæbne, og det er tydeligvis forskelligt for amerikanerne og russerne, siger han.

Viktor Bout har siddet fængslet i USA i de sidste 12 år.

Som en kuriøs krølle på en ellers i forvejen rigeligt betændt sag er udvekslingen foregået i Abu Dhabi med De Forenede Arabiske Emirater og Saudi Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, som mediatorer.

Ifølge nyhedsberauet Retuers har de to lande udsendt en fælles udtalelse.

- Denne succesfulde mediering reflekterer det stærke venskabsbånd, som de to lande har med både USA og Rusland, og den vigtige rolle de to tætte nationer spiller i at styrke dialogen mellem de to sider, lyder det i udtalelsen.