Svensk stjernespiller smidt på porten efter forbudt russisk affære: 'Ingen forstår ham'

Basketballspilleren Jonas Jerebko er blevet suspenderet fra det svenske landshold, efter han har underskrevet en kontrakt med den russiske storklub CSKA Moskva. En trist dag for sporten, siger svensk journalist.

Jonas Jerebko er en af de bedste nordiske spillere nogensinde. (Foto: © Matthew Stockman, Ritzau Scanpix)

Mens verdens atleter ivrigt forsøger at undslippe deres kontraktlige forpligtelser i den russiske sportsverden, har en af nordens allerstørste nu valgt at styre den modsatte vej. Nemlig direkte ind i hjertet af Moskva.

Jonas Jerebko har spillet ti sæsoner i verdens bedste basketball-liga NBA, men har stået uden klub det seneste års tid. Om nogle måneder skal Sverige spille vigtige EM-kvalifikationskampe, og Jerebko har derfor brug for spilletid for at komme i kampform. Den spilletid kan han få i CSKA Moskva, og så er han ellers klar til at præstere på højeste niveau for Sverige.

Eller det troede han i hvert fald.

For hans skifte til den russiske storklub har nemlig forarget så meget i det svenske, at han er blevet suspenderet fra landsholdet. Det meddeler det svenske basketforbund på sin hjemmeside efter de havde talt med spilleren om, at hans skifte er i konflikt med svensk basketballs værdier.

- Efter denne dialog har vi desværre været nødsaget til at slå fast, at der ikke er betingelser for, at Jonas Jerebko repræsenterer et svensk basketball-landshold.

Jonas Jerebko har spillet for fire forskellige hold i NBA. (Foto: © Kyle Terada, Ritzau Scanpix)

Chokket i Sverige

I Sverige er man chokeret over Jerebkos beslutning om at skifte til russisk basket. Nick Rajacic, som er basket-ekspert hos SVT, kalder det den mærkeligste beslutning, han har set en højprofileret atlet i Sverige træffe.

- Det er en trist dag for svensk basketball, og vi er alle chokerede over, det der er sket. Der er en kæmpe shitstorm i Sverige omkring det, siger Nick Rajacic til DR Sporten.

Nick Rajacic talte med Jonas Jerebko om skiftet, hvor stjernen understregede, at han ville spille sig i form til landsholdet. Derfor mener han nu også, at det urimeligt, at han er blevet suspenderet, men han vil altså ikke på nuværende tidspunkt genoverveje sit skifte.

Johan Lundell, som er redaktør hos SVT, stemmer i og understreger, hvordan man i Sverige slet ikke kan følge Jonas Jerebkos beslutning.

- Reaktionerne i Sverige er stærke og fordømmende. Ingen forstår, hvorfor han gør dette. Han påstod, at det var, fordi han ville i form inden landsholdskampene, men nu er han suspenderet fra landsholdet, og så falder hans grund til at spille i Rusland til jorden, siger Johan Lundell.

En kæmpe spiller

I sine ti sæsoner i NBA har Jerebko optrådt i trøjer fra Detroit Pistons, Boston Celtics, Utah Jazz og Golden State Warriors.

Nick Rajacic er ikke i tvivl om, hvor stor en spiller Jerebko er.

- Han er uden sammenligning Sveriges bedste spiller nogensinde. Ti år som europæisk spiller i NBA er en kæmpe præstation. At gøre det som svensker, et land uden stor baskethistorie, er enormt.

Som landet ligger, bliver de kommende landskampe altså uden deres største stjerne, og det er ifølge Nick Rajacic et skidt scenarie.

- Det er et kæmpe tab. Hans erfaring og lederskab er så vigtigt for holdet. Vigtigere end nogen statistik på ham, siger Nick Rajacic.