Amerikansk basketstjerne tilbageholdt i Rusland: 'Vi ønsker ikke, at hun bliver en brik i den politiske kamp'

Den amerikanske basketstjerne Brittney Griner har været tilbageholdt i Rusland, siden hun blev stoppet i en lufthavn med cannabisolie i bagagen.

Brittney Griner i aktion i OL-finalen i fjor, som USA vandt 90-75 over Japan. Griner blev topscorer i finalen med 30 point. (Foto: © Brian snyder, Ritzau Scanpix)

Siden midten af februar har den amerikanske basketballstjerne Brittney Griner været tilbageholdt i Rusland.

Hun er under anklage for at have medbragt cannabisolie i sin bagage. Ifølge de russiske myndigheder risikerer hun en fængselsstraf på op til 10 år.

Det blev først meldt officielt ud, at Griner er tilbageholdt i Rusland i begyndelsen af marts, og Griners amerikanske klub, Phoenix Mercury, arbejder på at få hende hjem, oplyser klubben på Twitter.

- Vi er i konstant kontakt med hendes familie, repræsentanter, WNBA og NBA. Vi elsker og støtter Brittney, og på dette tidspunkt er vores hovedfokus hendes sikkerhed, fysiske og mentale helbred, og at hun kommer sikkert hjem, skriver Phoenix Mercury.

Brittney Griner er en af de største basketstjerner i USA. I 2013 blev hun valgt først af alle i WNBA-draften, og siden har hun vundet mesterskabet én gang i USA, to gange OL-guld, og syv gange har hun været på all-star-holdet i WNBA.

Brittney Griner har vundet OL-guld med USA to gange. I 2016 i Rio og i 2021 i Tokyo. (Foto: © Brian snyder, Ritzau Scanpix)

Det er ikke nyt for Griner at være i Rusland. Siden 2014 har hun repræsenteret UMMC Ekateringburg i den russiske Premier League, når WNBA har været på pause.

Men siden Griners ankomst i lufthavnen i Rusland, hvor hun blev tilbageholdt, har der været meget lidt nyt om hendes sag. I Griners hjemland, USA, bliver der arbejdet på at få hende hjem, men sammenfaldet med Ruslands militære invasion af Ukraine har gjort sagen svær, erkender flere amerikanske politikere.

- Vores diplomatiske forhold med Rusland er ikke-eksisterende på nuværende tidspunkt, siger John Garamendi, der er medlem af repræsentanternes hus for Demokraterne, til CNN.

Colin Allred, medlem af repræsentanternes hus for Demokraterne, siger til ESPN, at sagen er ekstremt bekymrende.

- Sagen udfolder sig i konteksten af virkeligt anstrengte forhold. Det er meget usædvanligt, at vi ikke har fået adgang til hende gennem vores ambassade, siger Colin Allred til ESPN.

Den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, har bekræftet, at USA arbejder på at få Griner hjem til USA, men at han har ikke kunnet uddybe, på grund af hensyn til privatliv.

- Når en amerikaner er tilbageholdt hvor som helst i verden, er vi selvfølgelig klar til at yde enhver tænkelig hjælp. Det inkluderer Rusland, lød det fra Blinken ifølge Sports Illustrated.

Flere fans har blandet sig i sagen. Her er det en fan med et skilt med teksten: "Free Brittney" (Befri Brittney, red.). (Foto: © Raymond Carlin III, Ritzau Scanpix)

Til BBC siger medlem af repræsentanternes hus John Garamendi, at der ikke er noget, der indikerer, at tilbageholdelsen af Griner har noget med Ruslands militære invasion af Ukraine og Vestens efterfølgende sanktioner at gøre, men at man alligevel frygter, at det kan forværre situationen.

- Vi ønsker ikke, at frøken Griner bliver en brik i den politiske kamp, der foregår i verden lige nu, siger Garamendi.

I skrivende stund har en underskriftindsamling, der har til formål at sikre Griners "hurtige og sikre hjemkomst" fået 62.000 underskrifter.

Instagram takker Griners partner, Cherelle Griner, for støtten, og skriver, at hun savner Brittney.

- Folk siger "stay busy" (hold hjulene i gang, red.), men der er ingen opgave i denne verden, der kan holde nogen af os fra at bekymre os om dig. My hjerte, vores hjerte, springer slag over for hver eneste dag, der går, skriver hun.