Brister Disney-boblen? NBA-isolation, hudsult og manglende sex kan give mentalforstyrrelser

Resten af NBA-sæsonen skal foregå i total isolation i Disney World.

Det er over fire måneder siden, at NBA for sidste gang inden corona-pausen havde gang i kampene. (Foto: Jayne Kamin-Oncea/Usa Today Sports © Ritzau Scanpix. Grafik: Maria Eriksen Volthers)

Disney World i Florida huser lige nu nogle af verdens største sportsstjerner, der mellem rutchebaner og Disney-figurer skal færdigspille sæsonens resterende NBA-kampe. I komplet isolation fra familier, kærester og venner skal spillerne fra 22 NBA-hold i minimum 40 dage koncentrere sig om én ting: Basketball.

At NBA-stjernerne flytter ind i Disney World og gennemlever ethvert barns store drøm, sker på baggrund af det stadig høje antal af nye coronasmittede i USA. NBA-sæsonen blev - som i så mange andre sportsgrene - sat på pause i marts, og i starten af juli tjekkede spillerne ind i den isolerede zone i Disney World.

Selvom et afbræk fra familien kan lyde som et ønskescenarie efter lang tid i hjemmekarantæne, så er det næppe et ønske fra spillernes side at være isoleret fra deres familier i flere måneder.

Jakob Olrik, der er sexolog og samfundsdebattør, mener, at det kan give store udfordringer for spillernes mentale helbred at være langt fra deres nærmeste.

- Det kan give mentalforstyrrelser. Kærester og familier er ikke bare nogle, vi fordriver tiden med. De nærer os på alle mulige måder. Det kan give følelsesmæssige forstyrrelser, hvor spillerne kan komme til at føle sig ensomme og ukoncentrerede.

- Vi har nok alle oplevet hudsult i en eller anden grad. Vores hud skal simpelthen røres af andre. Det er vildt vigtigt, fordi der i berøringen udskilles nogle stoffer, som gør os mere tilfredse, siger Jakob Olrik.

På grund af coronasituationen ønsker NBA ikke, at spillerne forlader Disney-boblen overhovedet. Det betyder eksempelvis, at holdene, der går helt til finalerne, samlet set bliver indkapslet i Disney i tre måneder. Dog får et begrænset antal familiemedlemmer lov til at besøge spillerne i slutningen af august.

Morten Stig Jensen, der er NBA-ekspert, podcaster og NBA-analytiker for Forbes, tror, at projektet med Disney-isolationen kommer til at gå bedre, end omverdenen frygter.

- Jeg tror ikke, de kommer til at bryde boblen. For nogle kan det være hjerteskærende ikke at se familien, og de kan derfor få meget hjemve. Modsat kan det for nogle være et aktiv, at de kan strømline deres fokus uden at tænke på deres nærmeste.

- Men at vi ser mange brud på isolationen, det tror jeg ikke, siger Morten Stig Jensen.

LeBron James har med sin kone tre børn, som han forlader for en periode for at spille i Disney World. (Foto: Gary A. Vasquez © Scanpix)

Kan sidestilles med fængsel

Basketballstjernen LeBron James tweetede forud for sin isolationsperiode, at turen til Disney World var som at skulle afsone en fængselsdom.

Har lige forladt huset for at tage ind i boblen. Det føles som en afsoning af en fængselsdom. Jeg hadede at skulle forlade familien.

Fængselsfølelsen er også noget af det, Jakob Olrik påpeger kan få en betydning i forbindelse med isolationen.

- Det minder jo om en lidt mere aktiv form for fængselssituation. Det er det samme, der er skåret fra spillerne, som det er for de indsatte. Det er af gode grunde lidt svært at få udlevet sine lyster, og så kan der komme testosteronophobninger, som eksploderer og resulterer i eksempelvis slåskampe. Man ved, at hvis man har noget seksuel aktivitet, så bliver det mere roligt.

Morten Stig Jensen tror ikke, at manglende sex direkte kommer til at have en betydning på banen, men at det for nogle måske kan få en mental betydning.

- Det seksuelle bliver interessant, fordi vi ikke har set det eksperiment før. Det er slet ikke muligt for spillerne at få kvindeligt selskab, og det kan måske have en betydning for nogle.

Busserne fra NBA-holdet Toronto Raptors med påskriften Black Lives Matter, da holdet kom til Disney World i Florida. (Foto: TORONTO RAPTORS © Scanpix)

Tinder og Instagram tiltrækker kvindelige bekendtskaber

Sportsmediet ESPN skrev for nogle år siden, at datingappen Tinder havde gjort det nemmere for spillerne at få sex på deres mange udebaneture. Også Instagram er blevet brugt flittigt for at tiltrække partnere til natten.

Ifølge Morten Stig Jensen fester spillerne dog langt mindre på udebaneturene i dag, end de gjorde for bare ti år siden. Specielt de unge tager karrieren mere seriøst, og hele Disney-situationen kan endda være en kærkommen mulighed for talenterne.

- Især de unge spillere, der nu til dags bærer så meget ansvar, tager Disney-boblen med kyshånd. De synes, det er fedt at være denne her clean-cut guy (pæn, anstændig fyr, red.), der bare kan nørde bold fra start til slut. De unge i dag dedikerer i langt højere grad deres liv og deres ungdom til NBA for at blive den størst mulige stjerne.

- Vi kommer ikke til at se spillerne gå til store fester i perioden. Det tør de simpelthen ikke af frygt for konsekvenserne for både karrieren og helbredet, siger Morten Stig Jensen.

NBA genstarter sæsonen den 30. juli med fem kampe på programmet. Holdene skal spille otte kampe forud for eventuelle playoffkampe. NBA-finalerne starter 30. september og skal senest være færdigspillet 13. oktober.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk