Dansk basketstjerne bryder muren: Skifter til verdens bedste liga og har 'rigtig gode chancer for succes'

Gabriel Lundberg har skrevet under på en kontrakt med Phoenix Suns i den amerikanske liga, NBA.

Den danske landsholdsspiller skifter til NBA-topholdet Phoenix Suns. (Foto: © Fiba.basketball)

For få år siden var det blot en drøm for jubeloptimister, mens de skød til måls efter basketkurven i indkørslen. Nu er det virkelighed.

Danske Gabriel 'Iffe' Lundberg er godt på vej til at blive den første dansker i verdens bedste basketball-liga, NBA, efter han har skrevet kontrakt med Phoenix Suns.

- Jeg er utrolig stolt og beæret over at kunne kalde mig selv for dansker, og så samtidig at få lov til at repræsentere mit land i verdens bedste basketball liga.

- Ord kan slet ikke beskrive den følelse, jeg har inde i kroppen. Jeg ved virkelig ikke, hvordan jeg skal beskrive det, skriver 'Iffe' i et opslag på Facebook.

Den danske landsholdsspiller skifter til den amerikanske liga, dagen efter han blev fritstillet af CSKA Moskva.

Den russiske klub var blandt de bedste i Europas største turnering, EuroLeague, men blev suspenderet som følge af krigen i Ukraine. Derfor blev de to parter enige om at ophæve Lundbergs kontrakt.

Fremover skal Gabriel 'Iffe' Lundberg tørne ud for Phoenix Suns, der topper NBA og allerede har sikret sig en plads i slutspillet.

- Med hårdt arbejde, viljestyrke, selvtillid og en lille smule held kan man opnå sine drømme, hvis man virkelig tør at gå efter dem, lyder det fra danskeren i Facebook-opslaget.

Der findes ikke ord, som kan beskrive, hvor stort et øjeblik det er, siger Morten Stig Jensen. Han er NBA-ekspert og radiovært på Radio4's basketprogram Buzzerbeater.

- Det er enormt for 'Iffe'. NBA var hans mål, og han har altid troet på sin chance. Nu vil han have succes derovre. Han har store ambitioner, og det her er et kæmpe skridt på vejen, siger han.

Men én ting er, at der i den nærmeste fremtid dribler en dansker rundt i NBA. Noget andet er, at det afføder en kæmpe effekt i ungdomsrækkerne, spår Morten Stig Jensen.

- Da jeg voksede op og spillede basketball, fik jeg at vide, at NBA var urealistisk. Så langt kunne man ikke komme som dansker. En mur af konservative tanker. Men den bliver brudt nu. Nu har vi en dansker, som går hele vejen. 'Iffe' Lundberg viser, at døren er åben nu. Det er så stort, siger NBA-eksperten.

Selvom Gabriel Lundberg er stærk og hurtig skal han vænne sig til det høje niveau i NBA, siger Morten Stig Jensen. (Foto: © Fiba.basketball)

Skal nok få chancen

Gabriel 'Iffe' Lundberg bliver blot den anden dansker, der overhovedet snuser til verdens ubestridt største liga i basketball. Christian Drejer blev valgt i NBA-draften i 2004, men han fik aldrig et eneste minut på banen.

Men kan 27-årige Gabriel 'Iffe' Lundberg begå sig i verdens stærkeste liga?

Morten Stig Jensen er slet ikke i tvivl. Gabriel 'Iffe' Lundberg er stor, stærk og hurtig. Dertil har han alle de nødvendige basketballkvaliteter, som passer til NBA.

Han kan skyde, drible og sætte sine holdkammerater op. Derudover er han god i forsvaret. Det har han bevist efter flere sæsoner på det øverste europæiske niveau.

- Der er mange, som tager til NBA uden at kunne håndtere det fysiske aspekt, men det kan 'Iffe'. Og psykisk er han allerede gearet som en NBA-spiller. Alle værktøjerne er der, og han har rigtig gode chancer for at få succes derovre. Absolut, siger Morten Stig Jensen.

Phoenix Suns regnes blandt favoritterne til årets mesterskab og har stjernespillere som Chris Paul og Devin Booker på holdkortet. De dribler rundt på samme position som Gabriel Lundberg, og derfor kan vejen til spilletid synes svær. Men Morten Stig Jensen er igen sikker: Danskeren skal nok få masser af minutter på banen.

Chris Paul (tv.) og Devin Booker er stjernerne på Phoenix Suns. (Foto: © Mark J. Rebilas, Ritzau Scanpix)

Chris Paul er nemlig ude med en brækket tommelfinger og regnes tidligst tilbage i slutningen af april. Det kan meget vel blive Gabriel 'Iffe' Lundbergs gyldne mulighed, da Suns har brug for mere dybde i resten af sæsonen.

Men NBA lægger sig ikke bare ned og hejser Dannebrog. Gabriel Lundberg skal gøre sig fortjent og får det uden tvivl svært i USA. Han skal blandt andet vænne sig til at spille i en ny måde at spille på.

- Der er en kulturforskel, og ego spiller en stor rolle i NBA. Jeg siger ikke, at han er garanteret succes. Det kan gå begge veje, og han skal ramme sine skud fra starten. Der er mange ting, som kommer an på tilfældigheder, siger Morten Stig Jensen.

Men klarer han udfordringerne og kommer ind i NBA-varmen, venter der danskeren en stor fremtid i USA, forudser NBA-eksperten.

- Lever 'Iffe' op til sit niveau fra CSKA Moskva, er der i hvert fald en håndfuld NBA-klubber, som til sommer siger hov, ham kan vi godt bruge. Alle hold har brug for en som ham, siger Morten Stig Jensen.