Dansk landsholdsprofil nægtede at rejse, selvom klubben havde droppet ham

Jonas Zohore har opfyldt en livslang drøm ved at skrive kontrakt med spanske BAXI Manresa i verdens næstbedste basketliga.

Jonas Zohore er kendt som en determineret spiller både i klub- og landsholdsregi. Og den determination har nu ført ham til verdens næstbedste basketballliga. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

Tak, men nej tak.

Sådan lød den nedslående melding til Jonas Zohore Bergstedt efter to ugers prøvetræning hos BAXI Manresa i den bedste spanske basketball-liga.

Men den 32-årige danske basketballspiller nægtede at acceptere et nej og bad om lov til at blive hængende i yderligere to uger for at træne frivilligt med. Det fik han lov til. Og det var nok meget godt.

- Jeg ville bevise, at jeg hører til i den spanske liga. Det har altid været en drøm for mig at spille i den bedste liga, der er i Europa. Så den mulighed blev jeg nødt til at forfølge. Så jeg valgte at blive hernede for at ændre deres mening. Og det fik jeg så overraskende nok gjort, siger Jonas Zohore.

Ja, for et par uger senere blev den to meter og ti centimeter høje dansker tilbudt en kontrakt og opfyldte dermed en livslang drøm om at spille i ACB, den spanske basketliga, der betegnes som verdens næstbedste liga efter amerikanske NBA.

- Det betyder rigtig meget for mig. Det er meget befriende, at den slags drømme kan gå i opfyldelse efter så mange års hårdt arbejde. Jeg er bare taknemmelig og stolt over, at jeg er nået hertil, hvor jeg er lige nu. At få bekræftet, at det også godt kan ske i en alder af 32 år, det er fantastisk.

- Jeg tror meget på, at man selv er herre over sin egen skæbne. Så måden, det skete på, er meget sigende for mig og min rejse som menneske i det hele taget, siger Jonas Zohore til DR Sporten.

Jonas Zohore kom til Manresa i slutningen af august, og selvom klubben var klar til at vinke farvel til ham allerede efter to uger, så havde danskeren helt andre planer. (© BAXI Manresa)

Den danske landsholdsspiller er blevet udstyret med en kontrakt på tre måneder i Manresa, der er en lille catalansk by en times kørsel fra Barcelona i det nordøstlige Spanien.

Også danske Gabriel Iffe Lundberg, der nok særligt er kendt for at være den første dansker i NBA, har i øvrigt repræsenteret Manresa fra 2017 til 2019.

Zohores kontrakt, der udløber i december, kan forlænges for resten af sæsonen, hvis klubben er tilfreds med danskeren efter de første tre måneder.

Basketnomadens foreløbige højdepunkt

I virkeligheden lå det måske i kortene, at Jonas Zohore en dag skulle prøve at spille i ACB. For det er vel nærmest den eneste liga, han ikke har prøvet i løbet af sine 15 år på topplan.

BAXI Manresa er nemlig Zohores 17. klub i karrieren. Ja, syttende.

Den nomadelignende baskettilværelse har taget ham fra Cypern til Litauen. Fra Serbien til Italien. Og meget mere til. Han har prøvet det meste og har efterhånden vænnet sig til et liv uden rødder.

Han har endda været i Spanien tidligere i karrieren for at repræsentere et par hold i den næstbedste række.

- Det er blevet en livsstil for mig. Det er blevet en vane, at jeg hver sommer skal indstille mig på, at jeg skal et nyt sted hen. Jeg ved, at kufferterne skal pakkes på et tidspunkt. Og så skal de pakkes ud igen, og om lidt så skal de pakkes ned igen, siger Jonas Zohore, der dog har nydt hvert eneste sceneskifte.

- Det har været en ære at få lov at opleve verden på den måde. At få lov at opleve forskellige kulturer, men også se basket på forskellige måder. Det har givet mig noget klarhed og tydelighed omkring, hvordan jeg er som person og basketspiller.

Lige nu er kufferterne pakket ud i Spanien for en stund. Og Jonas Zohores forlovede er sågar også lige stødt til med ekstra pakkenelliker til den lille spanske lejlighed

Håbet er, at det bliver et længere ophold end bare tre måneder.

- Jeg vil kæmpe for min plads og vise, at jeg hører til her. Det er helt klart målet nu, at jeg kan blive resten af sæsonen.

Men under alle omstændigheder er de begge lykkelige over, at den danske center-spiller nåede at få sig en svingom med den stærkeste liga i Europa inden karrierens udløbsdato.

- Det er nu. All in. Jeg havde et sidste skud i bøssen, siger Jonas Zohore.

Real Madrid venter forude

Danskeren har før spillet på velrenommerede europæiske basketball-adresser, men den spanske liga er bare alligevel en helt ny verden for en dansk lykkeridder.

- Jeg vidste jo ikke på forhånd, hvad det ville kræve af mig at begå mig på det her niveau. Men det kræver bare alt af mig, siger Jonas Zohore, da DR Sporten fangede ham midt i en eftermiddagslur.

En eftermiddagslur, der er blevet et fast holdepunkt i danskerens nye spanske tilværelse. For det er hårdt på toppen. Rigtig hårdt.

- Jeg er mere disciplineret end nogensinde før. Jeg er mega fokuseret i forhold til, hvordan jeg sover og spiser og bruger min tid. Det er virkelig en omvæltning. Jeg skal være skarp, for det går så stærkt på det her niveau. Det har taget noget tid at vænne mig til, og jeg er der ikke endnu.

Jonas Zohore er noteret for 369 point i sine 34 landskampe for Danmark. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

Manresa blev nummer 14 i sidste ACB-sæson, men har en målsætning om at nå slutspillet i den nye sæson, der netop er begyndt. Det kræver en plads i top-otte i grundspillet.

Jonas Zohore fik sin kontrakt på plads lige inden sæsonstart, og siden har holdet spillet en enkelt kamp. Det endte med et premierenederlag mod Gran Canaria i et opgør, hvor den store dansker ikke kom i ilden.

Men det håber han at komme fredag, når Manresa og Zohore tager imod mægtige Real Madrid hjemme i Catalonien. Også i basketball-sportens verden er madrilenerne lidt af en magtfaktor.

Real Madrid har vundet 14 mesterskaber, og det er kun overgået af FC Barcelonas 17 titler.

- Jeg håber, at jeg bliver brugt. Det ville være super fedt at få lov at spille mod nogle af Europas bedste. Det ser jeg frem til at være en del af, siger Jonas Zohore, inden han vender sig om på siden for at passe sin forsømte eftermiddagslur.