Dansk sportsdirektør har vænnet sig til voldsom sejrsstime

Bakken Bears kan vinde sit 20. mesterskab, hvis basketball klubben vinder over Svendborg Rabbits i DM-finalerne.

Bakken Bears kan i år vinde sit 20. mesterskab i klubbens historie. (Foto: © PEDERSEN MIKKEL BERG, Copyright © 2016 Mikkel Berg Pedersen. All rights reserverd according to Danish law. For more information or to buy this image)

Først gled Michael Piloz forbi de jublende spillere. Siden fulgte hans briller.

Den sidste del kalder Bakken Bears' sportsdirektør en overdrivelse fra dem, som godt kan lide at fortælle røverhistorien.

Men det første er rigtigt nok. Den dengang 23-årige basketballchef havde ikke set champagnen på gulvet, som han derfor kom til at kure henover, da han i 1997 sprintede en fuld banelængde for at fejre basketballklubbens første mesterskab med ham som sportsdirektør.

I aften tager Bakken Bears første skridt mod, hvad der kan ende med at blive klubbens 19 mesterskab på 25 år, når aarhusianerne møder Svendborg Rabbits.

Det er Bakken Bears' 20. finale i træk, og dermed bliver det 26. medaljesæt i rap. Det lyder tosset, erkender Michael Piloz, der i dag er 48 år gammel.

- I starten holdt vi os kun lige fast i den bedste række. Det er en meget sjov statistik, og den bliver nok ikke matchet mange steder i dansk idræt. Det har været en voldsom rejse, siger han.

Og en utænkelig rejse, supplerer han. For Michael Piloz havde på ingen måde forestillet sig, at han skulle være sportsdirektør.

Sportsdirektør Michael Piloz har været med til at vinde alle Bakken Bears mesterskaber på nær det, som blev vundet i 1958. (Foto: © Axel Schütt)

Utænkeligt at leve af basketball

Nordjyden blev en del af Danmarks mest vindende basketballklub, da han i 1993 rejste fra Aars i Nordjylland for at studere erhvervsøkonomi på Aarhus Universitet.

Men det hele skulle ikke gå op i studierne. Derfor ville Michael Piloz involvere sig i en sport. Han havde gennem sin barndom driblet rundt med den orange bold i Aars Basketballklub, hvor han blev formand som 17-årig. Det virkede derfor nærliggende at gøre det i Aarhus og Skovbakken Basket - der siden fik Bakken Bears som professionel overbygning.

Studierne fyldte mindre og mindre i takt med, at det frivillige arbejde i Skovbakken Basket overtog opmærksomheden.

- Jeg blev medlem af bestyrelsen, turneringsleder og blev rodet ind i elitearbejdet. Men det var helt utænkeligt, at man kunne leve af arbejde med basketball, fortæller Michael Piloz.

Han havde ikke noget drømmejob som ung. Den slags har man ikke, når man bliver færdig med sin gymnasielle uddannelse i Nordjylland, forklarer han med et strejf af ironi. Men det blev stillingen i Bakken Bears, hvor han er kendt for at have excel-ark med alskens forskellige scenarier.

Han har arbejdet i Aarhus-klubben "gennem et halvt menneskeliv" og vundet et hav af titler. Og det bliver aldrig trivielt at være på toppen af dansk basketball, hvor kun få for alvor har udfordret Bakken Bears.

- Det er et sted med konstant udvikling. Der er en forsøg-tag fejl-kultur, hvor der er plads til, at du kører med din ide. Vi er allerede i gang med at planlægge næste sæson ud fra det, vi har lært i år. Hvis du vil løfte dansk basketball, er du aldrig færdig med at arbejde. Det tiltaler mig, siger Michael Piloz.

  • Bakken Bears kan vinde sit sjette mesterskab på stribe, hvis de vinder over Svendborg Rabbits i finalerne, som er bedst af syv. (Foto: © Frank Cilius)
  • Det bliver dog ingen formsag, understreger Bears' sportsdirektør Michael Piloz. Svendborg vandt denne sæsons pokaltitel efter en sejr over Bears i finalen. (Foto: © Kim Haugaard, Foto: Kim Haugaard Elsted Kirkevej 52 8520 Lystrup Tlf: +45 5243 5300)
1 / 2

Tilbage til excel-arket

Sportsdirektøren understreger, at han er langt fra sin pensionsdato. På et tidspunkt kan det sagtens være, at han får lyst til at prøve noget andet.

Men det tidspunkt er også langt ude i fremtiden. Dertil er der for meget, som Bakken Bears endnu skal nå. Klubben vil vinde et europæisk trofæ og etablere sig internationalt. Der skal bygges en ny hal i Aarhus, som Bakken Bears har kontrollen over. Og så skal der vindes flere DM-titler.

Det bliver nemlig aldrig kedeligt at fejre et mesterskab. Med tiden er Michael Piloz involvering i selve festen blevet mindre, men han nyder fortsat at se spillerne juble over at have opnået sæsonmålet.

Derfor er han også hurtig til at afvise, at han skulle tage sig endnu en glidetur gennem champagnen, hvis Bakken Bears slår Svendborg Rabbits og sikrer sig sit 20. mesterskab.

- Det kan jeg ikke forestille mig. Første gang jubler du i ren eurofi. Så bliver det af lettelse. Nu er det tilfredshed over, at det lykkes og så hurtigt tilbage til excel-arket for at planlægge næste sæson.

Den første finalekamp fløjtes i gang klokken 19.15 i aften, og du kan følge opgøret på Sport Live.