Den passionerede basketballlegende, der ikke forstod dovne mennesker

Basketballlegenden Kobe Bryant omkom søndag i et helikopterstyrt. Han betragtes som en af de største i sporten nogensinde.

Passion.

Når Kobe Bryant fik den orange basketball i hånden, bakkede sin modstander mod kurven, mens tungen flagrede i luften, var fokus på én ting: At få bolden i kurven.

Lysten til at vinde var hans evige brændstof og med et ego som få, slog han gennem sin 20 år lange NBA-karriere sit navn fast blandt en meget ekslusiv, udvalgt skare.

Da Bryant i 2015 annoncerede sit karrierestop, blev han af NBA-kommisær Adam Silver kaldt "en af de største spillere i basketballhistorien", og søndag blev der på tragisk vis sat et punktum i 41-årige Bryants liv, da han omkom i et helikopterstyrt.

Kobe Bryant spillede hele sin aktive karriere for Los Angeles Lakers. Først i nummer otte, siden i nummer 24. Begge numre valgte klubben at pensionere, da Bryant indstillede karrieren i 2015. (Foto: Danny Moloshok © Scanpix)

I sin karriere nåede Kobe Bryant at vinde fem mesterskaber med Los Angeles Lakers, høste et hav af personlige titler, og på nuværende tidspunkt rangerer han som den fjerdemest scorende i NBA's historie med 33.643 point.

Kobe Bryant var ikke én blandt mange. Han var helt sin egen - og vejen til verdensstjernestatus var brolagt af hårdt arbejde.

Et døgn inden Bryants død gik Lebron James forbi ham på NBA's scoringsliste, og efterfølgende fortalte James om en episode på en basketballcamp for børn, der indkapslede Kobe Bryants dedikation.

- Jeg husker specielt én ting, Kobe fortalte: 'Hvis du vil være god, eller vil være en af de bedste, er du nødt til at arbejde. Der er ingen erstatning for arbejde.', sagde Lebron James.

Selv har Bryant også udtalt, at han ikke kan relatere til dovne mennesker.

- Vi snakker ikke det samme sprog. Jeg forstår jer ikke, og jeg har ikke lyst til at forstå jer.

  • Kobe Bryant vandt fem gange NBA for Los Angeles Lakers, som han repræsenterede fra 1996 til 2016. 18 gange er han blevet All Star-spiller. I sin afskedkamp lavede han svimlende 60 point i Lakers' 101-96-sejr over Utah Jazz. (Foto: Frederic J. BROWN © Scanpix)
  • NBA-legenden Kobe Bryant bliver mindet på en væg i Los Angeles efter sin død i et helikopterstyrt. Ni personer mistede livet - heriblandt også Kobe Bryants 13-årige datter. (Foto: APU GOMES © Scanpix)
  • Helikopteren styrtede i tåget vejr i Calabasas tæt ved Los Angeles. 41-årige Kobe Bryant spillede i hele sin karriere for klubben Los Angeles Lakers. (Foto: mark Ralston © Scanpix)
  • I 2018 vandt Kobe Bryant sammen med illustratoren Glen Keane en Oscar for bedste animerede kortfilm. "Dear Basketball" er baseret på det åbne brev, som Kobe Bryant skrev i 'The Players' Tribune', da han annoncerede sit karrierestop i 2015. (Foto: Frederic J. BROWN © Scanpix)
  • Kobe Bryant blev født i Philadelphia, men takket være faderens basketballkarriere flyttede han som seksårig med familien til Italien. Statsborgerskabet forblev dog amerikansk, og Kobe Bryant var senere med til at vinde to olympiske guldmedaljer med USA's basketballlandshold. (Foto: Nicolas ASFOURI © Scanpix)
  • I 2003 blev Kobe Bryant beskyldt for seksuelt overfald på en 19-årig hotelansat. Sagen endte med en offentlig undskylding fra Kobe Bryant til den unge kvinde, som han desuden indgik forlig med i et civil søgsmål. (Foto: Frederic J. BROWN © Scanpix)
  • Overalt i Los Angeles er folk mødt op for at mindes byens store basketballhelt Kobe Bryant, der søndag mistede livet i et helikopterstyrt. Her bliver der lagt blomster ved LA Live plaza foran Staples Center i Los Angeles, Kobe Bryants gamle hjemmebane. (Foto: APU GOMES © Scanpix)
  • Graffiti overalt i byen minder indbyggerne i Los Angeles om, at de søndag mistede basketballlegenden Kobe Bryant, der blot blev 41 år. (Foto: ADAM S DAVIS © Scanpix)
1 / 8

Fra Italien til NBA

Bryants rejse til basketballsportens tinder startede under opvæksten i Italien, hvor hans far, den tidligere NBA-spiller Joe Bryant, spillede professionelt.

Allerede dengang var Kobe Bryants talent tydeligt, og Lakers-legenden har fortalt, hvordan han som 12-årig blev matchet op mod granvoksne mænd.

- Italien er mit hjem. Det var der min drøm om at spille i NBA begyndte. Det var der, jeg lærte mine basale evner, lærte at skyde, lærte at aflevere, lærte at løbe uden bolden, sagde Kobe Bryan til Gazzetta dello Sport.

Kobe Bryant var med til at vinde to olympiske guldmedaljer for USA basketballlandshold. (Foto: Action Images © Scanpix)

Det italienske eventyr modnede Bryant på en helt anden måde end hans jævnaldrene i fødelandet USA.

- Da jeg kom tilbage til USA, var det ting, spillerne på min egen alder ikke vidste, hvordan de skulle gøre, fordi det eneste de tænkte på var at hoppe og dunke.

I 1996 blev Kobe Bryant valgt i NBA-draften af Charlotte Hornets og med det samme sendt til Los Angeles Lakers, hvor han spillede hele sin karriere og vandt fem mesterskaber.

På det amerikanske landshold var Bryant med til at vinde to olympiske guldmedaljer.