Den tyrkiske superstjerne, der kalder Erdogan for 'vores tids Hitler': ’Jeg sover med en panik-knap’

Det har haft store omkostninger for basketball-stjernen Enes Kanter at være en offentlig kritiker af den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan.

De fleste sportsstjerner forsøger at leve det simple liv og holde sig til det, som det handler om: At præstere optimalt i deres sportsgren. Alt andet udenom – især betændte politiske emner – prøver de at holde sig væk fra. For det kan hurtigt blive for kompliceret.

Og så er der Enes Kanter.

Han kunne egentlig også have valgt at leve det søde basketball-liv i verdens bedste liga, NBA, få store sponsor-kontrakter og blive forgudet i hjemlandet Tyrkiet for sine præstationer.

Men den 27-årige Boston Celtics-spiller har valgt en anden vej. En vej, der har betydet, at han ved siden af sin seng har en panik-knap, som han kan trykke på, hvis han frygter for sit liv.

Stor kritiker af Erdogan

Den panik-knap har han haft siden 2016.

For der begyndte Enes Kanter offentligt at kritisere Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, og hans regering. Erdogan er på 16. år på magten i Tyrkiet - de seneste fem år som præsident - men i 2016 blev han forsøgt væltet i et mislykket militærkup.

Siden da har Erdogan strammet grebet om kritikerne, der blandt andet har betydet, at 3.000 skoler og universiteter er blevet lukket, 55.000 tyrkere er blevet anholdt og derudover er 269 journalister smidt i fængsel.

En udvikling, som Enes Kanter har fulgt med i fra sin bopæl i USA. Og en udvikling, som han kunne have valgt ikke at kommentere i offentligheden. Men NBA-spilleren gjorde det modsatte.

I stedet begyndte han at udgive kritiske tekster og videoer på de sociale medier og give interviews til amerikanske aviser, hvor han i store vendinger hudflettede den tyrkiske præsident.

Enes Kanter følte, at det Tyrkiet, som han elskede, havde forandret sig fra et land, der tidligere var frit og elskværdigt, til nu at være et land, der konstant brød menneskerettigheder og ikke havde snerten af ytrings- og pressefrihed.

Og ifølge Enes Kanter var det ene og alene én mands skyld: Recep Tayyip Erdogan.

- Tusinder af mennesker bliver kidnappet, smidt i fængsel, bliver tortureret og voldtaget. Erdogan er en forfærdelig mand. Han er vores tids Hitler. Jeg håber, at omverdenen kan gøre noget ved det, sagde Enes Kanter tilbage i 2017 i en video på Twitter.

’Kanter er en farlig terrorist’

En kritik, som fik omverdenen til at måbe – og Tyrkiets regering til at reagere. Regeringen tog kraftigt afstand fra Enes Kanters udtalelser, og siden hen påstod de, at han var en del af en terrororganisation.

Kanter støtter offentligt den såkaldte Gülen-bevægelse – en opposition til Erdogan - men den tyrkiske regering anser bevægelsen som en terrororganisation og mener, at den stod bag militærkuppet i 2016.

Erdogan beskylder bevægelsens formand, prædikanten Fethullah Gülen, for at være bagmanden bag kuppet fra sin amerikanske adresse. Derfor konkluderede den tyrkiske regering, at Enes Kanter med sin Gülen-støtte var en terrorist.

NBA-spilleren blev derfor frataget sit tyrkiske pas og blev efterlyst internationalt af Tyrkiet – noget, som Enes Kanter fandt ud af, da han var på vej tilbage fra en tur i Indonesien efter en basketball-camp for velgørenhed.

Kanter blev nødt til at flygte væk fra Indonesien, da den tyrkiske regering havde involveret det indonesiske politi i jagten på spilleren. Han var farlig for omgivelserne, var beskeden fra Tyrkiet.

Og da han mellemlandede i Bukarest, blev han tilbageholdt af de rumænske myndigheder, da hans tyrkiske pas pludseligt var blevet annulleret. Han fik dog i sidste ende lov til at borde sit fly tilbage til sikkerhed i USA.

- Jeg var skrækslagen for at blive sendt til Tyrkiet. Hvis det var sket, så havde I nok ikke hørt fra mig i lang tid, sagde Enes Kanter.

Bange for at blive dræbt i London

Et ugyldigt pas og et label som farlig terrorist er dog ikke de eneste omkostninger, den heftige Erdogan-kritik har medført den store basketball-center.

Enes Kanter afslører, at han hver dag modtager dødstrusler på de sociale medier fra Erdogan-støtter fra hele verden. Det er derfor, han sover med en panik-knap i sit soveværelse, så han kan få hjælp med det samme, hvis han bliver utryg.

Misbilligelsen møder han også ansigt til ansigt i USA, hvor han er blevet angrebet verbalt af Erdogan-sympatisører på grund af sine kritiske røster. Derfor undgår han at gå alene på gaden, for tænk, hvis der kommer en person med en pistol i hånden og gør det, som han frygter allermest.

De bekymringer havde han også i januar i år, da hans daværende hold, New York Knicks, skulle spille den årlige NBA-kamp i London.

Enes Kanter valgte ikke at tage med sit hold i frygt for at blive dræbt af Erdogan-støtter. Basketspilleren var af den overbevisning, at Erdogan havde en masse spioner i Storbritannien, der ikke var bange for at bruge vold og våben til at stoppe regeringens kritikere.

- Jeg kan let blive dræbt der, og jeg tør ikke tage chancen. Det er meget trist. Alt det her påvirker min karriere i basketball. Jeg ønsker at hjælpe mit hold til sejr, men på grund af én sindssyg mand, kan jeg ikke tage med og gøre mit arbejde, sagde han til amerikanske medier.

Har ikke set sin familie i fem år

Noget andet, han heller ikke kan, er at se sin familie. Siden Kanter begyndte at kritisere Erdogan, har det været besværligt for basketball-spilleren at kontakte sin familie.

En indrejse i Tyrkiet er udelukket, og derudover har tyrkiske myndigheder ifølge Enes Kanter ransaget familiens bolig i hjemlandet, hvor de konfiskerede elektronisk udstyr som computere og mobiltelefoner. Myndighederne ville tjekke, om NBA-stjernen havde været i kontakt med sin familie, for hvis de havde, ville de også blive medskyldige, fortæller han.

Derfor har han ikke set dem siden 2015.

- Jeg har glemt deres stemmer. Det troede jeg aldrig ville ske. Men jeg har på en måde glemt, hvordan de ser ud. Situationen har selvfølgelig berørt os alle. Lige nu kan min far og mor ikke gå i et supermarked uden at blive chikaneret. Sidst min far gjorde det, blev han spyttet i ansigtet.

Noget andet, som hans far har skullet forholde sig til, er en tiltale fra de tyrkiske myndigheder.

Myndighedernes anklage er, at Enes Kanters far også er medlem af en terrororganisation på grund af sin støtte til Gülen-bevægelsen. Sagen er dog stadig ikke kommet for retten, men NBA-spillerens far risikerer op til 10 års fængsel og har allerede mistet sit job som professor i genetik på et universitet i Istanbul.

Holder stadig det tyrkiske flag i stolthed

Så hvorfor gør han det, Enes Kanter? Hvorfor risikerer han så mange ting – både personligt og sportsligt – når han kunne vælge at holde sig fra kontroversielle emner og i stedet koncentrere sig om sine sportslige præstationer på basketball-banen?

Svaret er, at han ikke kan lade være. For hvis han ikke skal kunne råbe op om uretfærdighederne i sit hjemland – i hans position – hvem kan så?

- Jeg har en meget stærk stemme. Når jeg siger noget, bliver det et stort emne. Det bliver hørt. Så hvorfor ikke bruge den stemme til at prøve at lave en forandring? For at hjælpe de folk i Tyrkiet, der ikke kan sige det højt. Jeg ville ønske, jeg kunne gøre mere, siger han.

Enes Kanter vil ikke holde sig tilbage i sin kritik af den tyrkiske præsident. (Foto: © Lucas Jackson, Scanpix)

Noget andet, han understreger, er, at han ikke hader sit land. Og det er vigtigt for ham at pointere. Han vil stadig holde det tyrkiske flag med stolthed den dag i dag. Problemet i hans øjne er og bliver Erdogan og hans politik.

- Det er regimet, jeg hader, og som ødelægger mit land. Og det har jeg stadig tænkt mig at bekæmpe, for jeg fortryder intet af det, jeg har gjort.

Enes Kanter har boet i USA siden 2009 og har opholdstilladelse i landet. Han håber at blive amerikansk statsborger i 2021.

NBA-sæsonen begynder natten til onsdag i næste uge.