'Det er et åndssvagt resultat': Danmarks basketlandshold slår stormagt

Danmark slog Litauen med 80-76 i kvalifikationen til Europamesterskabet.

Det danske landshold vandt 80-76 mod Litauen i EM-kvalifikationen. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Det danske landshold i basketball leverede en gedigen overraskelse, da de fredag aften vandt 80-76 mod Litauen i Vilnius.

- Det er et åndssvagt resultat. Litauen har vundet OL-bronze tre gange, VM-bronze tre gange, vundet EM tre gange. De er nummer otte på verdensranglisten. Det hører slet ikke hjemme. Så kan man snakke om, at de mangler nogle profiler, men de har også mange profiler med.

- Danmark mangler også nogle profiler, og lige meget, hvordan man vender og drejer det, så vil det altid være et stort resultat for Danmark at slå Litauen, som er en kæmpe, kæmpe basketnation, siger Thomas Bilde, der er basketekspert ved TV2 Sport.

Gabriel 'Iffe' Lundberg stod for 28 danske point i kampen. (Foto: Rokas Lukosevicius via www.imago © imago images/Scanpix)

Også Danmarks landstræner, Erez Bittman, har svært ved at forstå, hvad han så sit landshold levere i kampen.

- Det føles fantastisk. Vi har gjort noget, man aldrig har gjort i Danmark før, ved at slå et top 10 hold i verden. Det er den største danske sejr i historien, siger Erez Bittman i en pressemeddelelse fra Danmarks Basketball Forbund.

Ifølge TV2-eksperten var danskerne på ingen måde levnet en chance inden kampen.

- Det er sådan et land, man blev glad for, kom med i lodtrækning, for så kunne det danske landshold få oplevelsen af at spille mod en verdensnation. At man så skal gå ind og se det her resultat, det giver ingen mening, siger Thomas Bilde.

I modsætning til eksempelvis fodbold og ishockey, hvor der bliver scoret relativt få gange, så er basket en sport med mange scoringer. Derfor er det også sjældnere, at man ser, at hold ikke lever op til favoritværdigheden ifølge Thomas Bilde.

- Det fortæller lidt om, hvor langt dansk basket har rykket sig, for det har det.

- Hvis du skal vinde en basketkamp, så skal du spille godt hele kampen igennem. Så kan det godt ske, at du kan være det bedste hold og spille dårligt, ligesom Litauen måske spiller lidt under niveau, og så kunne de have ramt den sidste treer og sluppet afsted med det. Men som underdog, så skal du spille godt hele kampen, og det gjorde Danmark, siger Thomas Bilde.

Gabriel 'Iffe' Lundberg blev kampens store oplevelse, da han stod for 28 danske point. Der resterer tre kampe i EM-kvalifikationen, hvor Danmark aktuelt er på en tredjeplads. De to øverste pladser er adgangsgivende til slutrunden.

Næste kamp for det danske mandskab er på søndag, hvor det gælder Tjekkiet.

Facebook
Twitter