Doncic var en 'dræber med en babys ansigt': Nu er vidunderbarnet vokset til NBA's nye stjerne

21-årige Luka Doncic slog natten til tirsdag rekorden for flest point i en playoff-debut i verdens bedste basketballliga, NBA.

(Foto: Jerome Miron/Usa Today Sports © Ritzau Scanpix. Grafik: Maria Eriksen Volthers)

16 minutter.

Længere nåede den dengang otteårige Luka Doncic ikke med en basketball i hænderne, før ungdomstræneren Grega Brezovec måbende - med underkæben slæbende langs halgulvet - blev nødt til at stoppe ham.

Slovenerens talent var så udtalt, at han allerede dagen efter sin første træning i klubben blev rykket op for at spille på Union Olimpjas U12-hold for drenge tre år ældre end ham selv.

- Det var tydeligt, at han havde basketball i blodet, siger Brezovec.

I dag, 4.403 minutter inde i sin NBA-karriere, viser det 21-årige slovenske stjerneskud, hvorfor han i konfirmationsalderen blev hentet til Real Madrid og siden døbt 'El Niño Maravilla' - vidunderbarnet.

- Han havde evnerne fra det øjeblik, han blev født. Du kan ikke lære det, han gør. Det er umuligt, siger Lojze Sisko, chefen for Olimpijas ungdomsafdeling og Doncic' træner inden skiftet til Spanien.

Efter kåringen til årets rookie i verdens bedste basketballliga sidste år har Luka Doncic båret sit hold, Dallas Mavericks, til slutspillet, hvor han i sin playoff-debut natten til tirsdag lavede 42 point. Det har ingen gjort før ham.

- Det er år to i NBA, og han spiller allerede på MVP-niveau. Jeg har altid troet, at han ville gøre store ting i ligaen, men ikke så hurtigt, hvis jeg skal være ærlig, siger landsmanden Goran Dragic, der spiller for Miami Heat.

34-årige Dragic spillede tidligere i karrieren sammen med Doncic' far, Sasa, i Ljubljana. Her var lille Luka bolddreng og stod hver gang med lange øjne på sidelinjen og fulgte med. Altid smilende. Altid med en basketball i hånden.

- Når vi kom ud af omklædningsrummet efter pausen, stod han og skød. Han var bare glad hele tiden. Det er, hvad jeg husker. Selv i dag smiler han altid. Han nyder det bare og har det sjovt, siger Goran Dragic.

'Nødt til at slå dem med min hjerne'

Doncic er som et stykke vådt håndsæbe på badeværelsesklinker, når han glider over gulvet. En lethed og sjældent set elegance, der også fik Boston Celtics-legenden, Paul Pierce, til at døbe ham 'Too Easy'.

Simpelthen fordi det ser så nemt ud, når sloveneren folder sit enorme afleveringsrepertoire ud eller zigzagger gennem forsvaret mod kurven.

Det virker næsten til, at Luka Doncic lever livet i samme tempo som os andre, men opfatter og scanner sine omgivelser dobbelt så hurtigt. Alt rammer radaren hos Doncic' veludviklede basketballhjerne, som blev fostret i barndommen, mener han selv.

- Jeg trænede og spillede altid med ældre børn, som havde meget mere erfaring end mig. Mange af dem var også større og stærkere, så jeg var nødt til at slå dem med min hjerne, sagde Luka Doncic i sin tid som Real Madrid-spiller.

Han føler, at han var født til at spille basketball.

- Det er bare naturligt for mig. Jeg tænker ikke rigtig for meget, når jeg gør noget. Jeg spiller bedre, når jeg ikke tænker "hvad skal jeg gøre?" og "hvad nu, hvis jeg brænder det her skud?", sagde Doncic dengang.

Slutspilsholdene i NBA er lige nu isoleret i en coronaboble i Disneyland Florida. Her slår Luka Doncic tiden mellem kampene ihjel ved at fiske:

Historien om Luka Doncic er også fortællingen om en lang, tynd, ranglet slovensk dreng, der bare ikke kunne få nok. Fra han syv måneder gammel tog en basketball i hænderne for første gang og kastede den mod sin lille kurv inde på børneværelset, har han haft umådelig svært ved at lægge den fra sig igen.

Når ungdomstrænerne bad ham blive hjemme på sine fridage, fandt Luka Doncic altid en måde at lokke sine forældre til at køre ham ud i hallen alligevel, siger Jernej Smolnikar, der coachede Doncic på Olympijas talenthold i fire år fra 2007 til 2011.

- Jeg sagde ofte til Luka, "du har fri i morgen - bliv hjemme og leg med dit legetøj eller sådan noget. Du er nødt til at slappe af".

- Næste dag klokken 12 ringede hans forældre til mig og sagde "kan Luka komme med til træning, han tigger og beder for at spille". Hans lyst til at konkurrere var utrolig, siger Jernej Smolnikar til ESPN.

Kæmpe vinderattitude

Op gennem sine ungdomsår dominerede Luka Doncic, og talentet voksede sig hurtigt så stort, at det blev umuligt at holde ham i Slovenien, den lille basketballhungrende nation med to millioner indbyggere.

- Han var en dræber med en babys ansigt. Det var så nemt for ham, siger en af klubbens andre trænere, Srecko Bester.

54 point i finalen ved et stort ungdomsstævne i Italien fik telefonerne til at kime. Alle ville have sloveneren, også Real Madrid, der på en femårig aftale gjorde Doncic til storklubbens yngste debutant i historien.

To år senere førte teenageren Doncic sit hold til Europa League-titlen og vandt tilmed prisen som turneringens mest værdifulde spiller. Helt uhørt.

Bølgeskvulp i basketballverdenen, der nåede hele vejen fra Europa til USA. Doncic havde NBA-klubbernes opmærksomhed, og i 2018 blev han valgt som nummer tre i draften af Atlanta Hawks.

NBA-klubber har tidligere haft berøringsangst, når det gælder europæiske stortalenter - mange er blevet knust af presset 'over there' gennem tiden - og måske var det derfor, at Hawks siden byttede Doncic til Dallas Mavericks som del af en større handel.

Ja, det er let at være bagklog. Mon ikke Hawks-ledelsen siden har haft hænderne fulde af hårtotter i raseri og ærgrelse over den beslutning.

For Doncic har vist, at han bag det venlige, smilende, næsten barnagtige udseende, er en decideret dræber - også i NBA.

- Luka er kæmpestor. Folk forstår slet ikke, hvor stor og stærk han er. Og han spiller i sit helt eget tempo. Ingen kan stresse ham, siger landsmanden Goran Dragic.

Luka Doncic har leveret vilde præstationer for Dallas Mavericks. Derfor blev sloveneren også i sin første NBA-sæson udtaget til All-Star-holdet. Her var han den yngste starter siden Lebron James i 2005. (arkivfoto) (Foto: Ashley Landis © Scanpix)

Det lynhurtige gennembrud har fået roserne til at vælte ned over Luka Doncic. Sportens vel nok største navn, Lebron James, har kaldt ham en 'bad motherfucker' og flere spår, at Doncic - sammen med en anden europæer, grækeren Giannis Antetokounmpo - kommer til at dominere ligaen det næste årti.

- Jeg synes, at Luka er den bedste spiller i ligaen. Jeg elsker hans attitude. Jeg elsker det, jeg ser i hans øjne. De siger, at han vil vinde et mesterskab, siger den tidligere Los Angeles Lakers-spiller, Sasha Vujacic.

Luka Doncic' jagt på NBA-titlen led et knæk i første runde af slutspillet mod Los Angeles Clippers, da Dallas Mavericks tabte kampen 110-118. Andet opgør i bedst af syv-serien spilles klokken 03.00 natten til torsdag.

Facebook
Twitter