Fra gadesælger i Athen til den største kontrakt i NBA's historie

Kort før jul skrev Giannis Antetokounmpo under på en ny kontrakt til en værdi af 228 millioner amerikanske dollars.

Giannis Antetokounmpo er to år i streg kåret til den mest værdifulde spiller i NBA. (Foto: Noah K. Murray © Scanpix)

To brødre. Ét par sko.

Sådan var realiterne for Thanasis og hans lillebror Giannis Antetokounmpo, da de som teenagere i Athen måtte skiftes til at spille basketball, fordi der kun var et par sko at spille i.

Det kan lyde underligt, når man i dag ser de to brødre spille sammen på NBA-holdet Milwaukee Bucks. Den yngste med en for nylig underskrevet rekordkontrakt og et Nike-sponsorat i ryggen.

Men dengang var tingene anderledes.

De to brødre voksede op i Athen som børn af ulovligt immigrerede og fattige nigerianske forældre.

For at have til dagen og vejen hjalp brødrene deres forældre, der var gadesælgere i den græske hovedstad.

- Vi solgte mange forskellige ting; ure, håndtasker, solbriller, nøgleringe, CD'er, DVD'er. Alt hvad vi kunne få fingre i, fortalte Giannis Antetokounmpo i 2019 til BBC.

Giannis Antetokounmpo fik i 2013 sit græske statsborgerskab. (Foto: MIKE STOBE © Scanpix)

En opvækst der har sat sine spor i den nu 26-årige Giannis Antetokounmpo, der de seneste to sæsoner er kåret som NBA's MVP. Eller på godt dansk: mest værdifulde spiller.

- Min baggrund er grunden til min arbejdsmoral. Jeg så mine forældre arbejde hårdt hver eneste dag for at forsyne os, det var utroligt og har sat sig fast i mig lige siden, sagde Giannis til BBC.

31.500 kroner i timeløn

Arbejdsmoralen har ført Giannis Antetokounmpo fra at være 15. valg i draften i 2013 til at være den mest profilerede spiller i den amerikanske basketliga med den største kontrakt.

Kontrakten med Wisconsin-holdet Milwaukee Bucks skal efter sigende indbringe den græske stjernespiller 228 millioner amerikanske dollars. Et beløb der kan virke ubegribeligt. Med lidt hurtig omregning lyder timelønnen i danske kroner på godt 31.500 kroner.

I samme interview med BBC fra 2019, før den nye kontrakt kom i stand, var rejsen fra Athens gader til den største basketballscene ikke til at forstå.

- Det er vanvittigt. Hvor vi var dengang, og hvor vi er nu. Det er en utrolig rejse. Vildere end min fantasi, sagde Giannis Antetokounmpo.

I 2020 blev Giannis Antetokounmpo også kåret til den bedste forsvarsspiller i ligaen. (Foto: Benny Sieu © Scanpix)

Rigdommen betyder nødvendigvis ikke, at det stiger Bucks-spilleren til hovedet. Det fortalte han i 2018 til ESPN.

- Fordi livet var hårdt for mig og min familie, vil jeg altid forblive ydmyg. Det betyder ikke rigtig noget, om jeg får en '$100 million contract'. På grund af måden jeg voksede op på, og måden jeg lever på, ændrer jeg mig ikke, sagde Giannis Antetokounmpo.

Brormand ved sin side

De var sammen om gadesalget i Athen. Fra 2011 til 2013 spillede de to brødre sammen i den græske klub Filathlitikos. Og i 2019 kunne de to brødre igen trække den samme baskettrøje over hovedet, da storebror Thanasis blev hentet til Milwaukee Bucks fra den græske klub Panathinaikos.

De har været sammen i livets store kontraster. Fra gadesalg til baskethal. Kontraster der har stor betydning for ligaens bedste spiller, lillebror Giannis.

Brødrene Antetokounmpo i kamp. Giannis med nummer 34 (th.) (Foto: Ashley Landis © Scanpix / Foto: Jeff Hanisch © Scanpix)

- Jeg var fantastisk til det (gadesalget, red.). Det kan mine brødre fortælle jer. At sælge ting og hustle. Jeg var klart en af de bedste, fordi jeg elskede det og elskede at bruge tid sammen med min mor.

Derfor skal folk heller ikke tro, at Giannis spiller for pengenes skyld. Han gør blot sit bedste for at blive den bedste.

- Jeg gør det ikke for at blive berømt eller for at få penge, det er bare sådan, jeg er bygget, og alt det kommer fra mine forældre, og hvordan de har 'hustlet', sagde Giannis Antetokounmpo i 2019 til BBC.

For at det ikke skal være løgn, er der også en tredje Antetokounmpo-bror i NBA. Han hedder Kostas, spiller for Los Angeles Lakers og vandt den seneste NBA-sæson. Hvem siger, at man ikke får meget for pengene hos gadesælgerne i Athen?

Facebook
Twitter