Hånede smitterisiko og rørte alle mikrofonerne: Coronasmittet basketstjerne lagt for had i USA

Rudy Gobert har undskyldt for sin dumhed og doneret 3,5 millioner kroner til at hjælpe ofrene.

Det er ikke sjovt at være Rudy Gobert i de her dage. (Foto: © SCANPIX)

Du har nok prøvet det.

Det der med at lave en vits, som ikke rigtig er gennemtænkt.

Det kender basketballspilleren Rudy Gobert fra NBA-klubben Utah Jazz alt til.

Men hvor de fleste dumme vitser ofte bliver hurtigt glemt, så har Goberts 'sjove' indslag ved en pressekonference i mandags fået sindene i kog på den anden side af Atlanten.

I mandags gik Rudy Gobert nemlig imod alle sundhedsmyndighedernes anbefalinger, da han som en spøg rørte ved alle journalisternes mikrofoner i forbindelse med et pressemøde.

Selvom aktionen fremkaldte spredt latter hos de fremmødte journalister, så var der i hvert fald ingen, der grinede blot to dage senere.

Utah Jazz var på besøg hos Oklahoma City Thunder, men lige inden kampen blev sat i gang, indløb meldingen om, at Rudy Gobert var blevet testet positiv for coronavirus.

Selvom Gobert ikke var til stede i arenaen, så fik det lynhurtigt den amerikanske basketballliga NBA til at sende spillerne i omklædningsrummet, aflyse alle kampe og sætte sæsonen på pause.

NBA's beslutning er der ingen, der rigtig kan være uenig i.

Basketball er en kontaktsport, der er umulig at dyrke, uden at spillerne udveksler en del dråber spyt - enten via bolden eller tæt opdækning. Og coronavirusset smitter netop gennem spyt.

Rudy Gobert havde i de fem dage op til sin positive test været i enten direkte eller indirekte kontakt med spillerne fra samtlige 30 NBA-hold, har det amerikanske medie ESPN regnet sig frem til.

Den 27-årige franskmand lagde sig fladt ned efter sin positive test.

- Jeg vil gerne offentligt undskylde til de personer, jeg måske har været til fare for. På det tidspunkt (for mikrofonstuntet, red.) vidste jeg ikke, at jeg var smittet. Jeg var skødesløs, og jeg har ingen undskyldninger, skrev Rudy Gobert på Instagram.

  • Donovan Mitchell (øverst) og Rudy Gobert jubler sammen for Utah Jazz. Nu er de begge smittet med coronavirus. (Foto: © Chris Nicoll, Scanpix)
  • Lørdag i sidste uge stod Detroit Pistons Christian Wood (tv.) over for Rudy Gobert (th.). En uge senere blev Wood testet positiv for coronavirus. (Foto: © Rick Osentoski, Scanpix)
1 / 2

Dagen efter testede en af Rudy Goberts holdkammerater, stjernespilleren Donovan Mitchell, så positiv for coronavirus.

Lørdag fik den tredje NBA-spiller, Detroits Christian Wood, også konstateret sygdommen. En uge efter at han spillede mod Utah Jazz, hvor hans direkte modspiller var... Ja, gæt selv.

Og selvom Rudy Gobert selvfølgelig ikke kan gøre ved, at han har fået virusset, og det heller ikke kan bevises, at franskmanden er eneansvarlig for at smitte sine kollegaer, så har hans nonchalante opførsel på mandagens pressemøde forarget de amerikanske basketfans.

- Det er nok det dummeste, en professionel atlet nogensinde har gjort, lyder det fra en bruger på det sociale medie Twitter.

- Jeg håber, Rudy Gobert får det bedre. Og at han også synes, han er en idiot, lyder det fra en anden.

Rudy Gobert har dog formildnet kritikerne en smule ved at donere knap 510.000 amerikanske dollars (knap 3,5 millioner danske kroner) til at hjælpe dem, der har det svært på grund af coronasmitten.

Pengene går både til amerikanske og franske familier, der er blevet smittet med coronavirus, og ansatte i klubben, der ikke får løn, mens ligaen holder pause.

Donationen svarer rundt regnet til en uges løn for Rudy Gobert, der hvert år tjener i omegnen af 170 millioner danske kroner.

NBA er ligesom mange andre sportsligaer i verden over i øjeblikket i gang med at finde ud af, hvorvidt sæsonen bliver genoptaget, eller spillerne må sendes på tidlig sommerferie.