Hallen gyngede, og bjørnen dansede, da Bakken Bears spillede sig tættere på europæisk finale

Bakken Bears vandt den første af to semifinaler i FIBA Europe Cup med 74-72 over Unahotels Reggio Emilia fra Italien.

Michel Diouf (th.) blev topscorer for Bakken Bears med 19 point. (Foto: © Anita Graversen, ANITA GRAVERSEN)

Hvis de røde mursten i Vejlby-Risskov Hallen kunne fortælle historier, ville der ikke være stille på noget tidspunkt.

Der er spillet mange gode basketkampe her.

Alligevel blev denne solskinsonsdag i marts formentlig en af de mest historiske dage, som fundamentet og stenene nogensinde har dannet ramme om. Det på trods af, at det aarhusianske baskethold Bakken Bears kan prale af 18 danske mesterskaber siden 1997.

Onsdag aften vandt Bakken Bears 74-72 over italienske Unahotels Reggio Emilia i den første af to semifinaler i FIBA Europe Cup, der af mange regnes som den fjerdebedste europæiske basketturnering.

Det hele skete foran et ekstremt veloplagt hjemmepublikum.

"Kun to ledige stole tilbage i hele hallen" proklamerede presseansvarlig Mads Olesen en time før den første bold blev kastet, og de 1.437 tilskuere dannede gennem hele opgøret en stemning så sitrende, intim og intens, at væggene i Aarhus Nord til tider virkede til at dirre.

Publikum var godt opildnet af en coboltblå, breakdansende grizzlybjørn og Bakken-spilleren Travis Taylor, der kort inden opgøret tonede frem på storskærmen med et klart budskab til de fremmødte: "Make som noise!" – "Lav noget larm".

Jarred Ogungbemi-Jackson scorede næstflest for Bakken Bears med 15 point. (Foto: © undefined, Foto: Fiba.basketball)

Diouf dominerede

Bedre bliver det næppe i dansk basketball.

Heller ikke på banen, hvor der var fokus, absolut fokus fra de aarhusianske basketbjørne.

Det hele glimrende illustreret ved det 207 centimeter høje senegalesiske kraftværk Michel Diouf, der som en løve i et bur travede frem og tilbage under kurven med et determineret blik allerede en time før tip off.

Et tip off, han naturligvis vippede til aarhusianernes side til aftenens første, store jubelbrøl. Kort efter blev det efterfulgt af et endnu højere brøl, da han satte de første tre point i kurven for Bakken Bears.

Så var bjørnene ellers vækket.

Og hvis der er noget, som ikke er sjovt at vække, så er det en flok sultne bjørne i egen hule. Travis Taylor smadrede første periodes sidste aarhusianske point i kurven til 18-17, da han med et elegant dunk fik både kurven og tribunerne til at buldre.

En aarhusiansk føring gik fra et point til fem point kort tid inde i anden periode, og en flok efterhånden pressede italienere kaldte timeout. En pause, som den danske headcoach Anders Sommer udnyttede bedst, da Bakken Bears’ forspring på et tidspunkt nåede 12 point.

Italienerne sloges for at hænge på og finde løsningerne mod en dygtigt spillende defensiv.

48-41 i aarhusiansk favør stod der halvvejs. En tredjedel af bjørnenes point var signeret af allestedsnærværende Michel Diouf, der sammen med resten af holdet fortjent blev klappet til pause.

Reggio Emilia kom tæt på

Italienerne brugte så langt fra hele pausen i omklædningsrummet.

Tidligt var de tilbage på trægulvet som et klart signal fra træneren om, at nu skulle de spilles varme før de sidste 20 minutter.

Imens spurtede den coboltblå grizzlybjørn nok en runde langs tribunerne. Denne gang iført kappe som en anden Superman, der var fløjet ind i hallen.

Men italienerne havde fundet noget i pausen. Både kryptonit og andre skarpe skyts virkede det til. Fem minutter senere var forspringet reduceret til to.

Trods det stærke italienske udlæg gjaldede ’Bakken, Bakken!’ fortsat taktfast og øredøvende fra de fyldte tribuner, mens Unahotels Reggio Emilia hurtigt og sikkert skød sig tættere på.

Men betydningen af den slags opbakning må ikke undervurderes: Det giver selvtillid, når det er svært.

Bedst som italienerne for alvor lignede nogle, der begyndte at have tro på tingene, smækkede Travis Taylor på ny et dunk i kurven, inden Jarred Ogunbemi-Jackson lukkede perioden med en trepointsscoring til 64-56.

Grizzlybjørnen var i festhumør. (Foto: © Mikkel Berg Pedersen, Ritzau Scanpix)

"Lav noget larm!", skreg halspeakeren i mikrofonen før sidste periode. Den slags virker.

Og det gjorde det i den grad også, da Travis Taylor kort efter for tredje gang i opgøret bankede bolden i nettet, inden han blev hængende med hænderne i kurven og nød sekunderne efter, hvor taget var ved at lette i Aarhus.

Showtime!

Hallen gyngede på ny, den blå bjørn dansede, og publikum skreg af jubel, da Bakken Bears trods en vaklende slutning vandt den første semifinale i FIBA Europe Cup med 74-72.

"Bakken, Bakken!" lød det til det allersidste.

En tilfreds cheftræner, Anders Sommer, kunne efterfølgende med stolthed i stemmen sige, at hjemmebanen "var en heksekeddel, som hele Europa frygtede".

Og hvis de røde mursten i Vejlby-Risskov Hallen kunne fortælle historier, ville de med garanti snakke længe om dén solskinsonsdag i marts som det allerførste.

Bakken Bears spiller returkamp i Bologna næste onsdag klokken 20.30. Vinderen bliver det hold, der samlet set har scoret flest point efter de to kampe.