Har ikke råd til EM: Landshold starter egen pengeindsamling

De danske basketballkvinder arbejder hårdt på at få råd til at deltage i kvalifikationen til EM 2021.

Kvindelandsholdet har 28 dage til at samle 200.000 kroner ind, så de kan deltage i kvalifikationen til EM 2021. (© fiba.basketball)

28 dage.

Så lang tid har det danske kvindelandshold i basketball til at indsamle 200.000 kroner, så holdet kan deltage i kvalifikationen til EM i 2021.

For med et smalt budget i Danmarks Basketball Forbund er der ikke råd til at sende landsholdet afsted, så derfor har spillerne taget initiativ til en crowdfunding, der skal finansiere deltagelsen.

Ena Višo er guard på landsholdet og spiller til daglig for basketballklubben Stevnsgade. Ved siden af arbejdet med crowdfundingen er hun lærervikar på en folkeskole. Hun får hverken løn for at spille i sin klub eller på landsholdet.

Ligesom mange af de andre landsholdsspillere gør hun det hele frivilligt.

- Det er et indre drive, der gør, at jeg spiller basket uden at få løn. Det er meget motiverende at jagte en plads på landsholdet og så bagefter jagte at komme med til EM-kvalifikation og spille nogle fede kampe. Det er nogle ting, jeg ikke har opnået endnu, siger hun.

Ena Višo i midten med nummer 9 under turneringen European Games For Small Countries. (© fiba.basketball)

Hun vil være en del af det kvindelandshold i basketball, der kan komme til EM-kvalifikation for første gang i næsten 20 år.

- Vi er sultne efter nye udfordringer, og så vil vi også bare bevise over for os selv, at vi godt kan spille med på det niveau, siger hun.

Ikke råd til kvindelandshold

Der har ikke været et officielt kvindelandshold i dansk basketball siden begyndelsen af årtusindeskiftet.

Men i 2018 genoplivede Danmarks Basketball Forbund kvindelandsholdet i forbindelse med European Championship For Small Countries i Irland.

Det skulle være en blød start på en ny æra for kvindelandsholdet, men det blev alt andet end det, fortæller Ena Višo.

- Vi var fuldstændig dominerende i Irland. Alle de andre hold følte sig trådt på, fordi vi havde været for gode.

Danskerne vandt med over 60 point i gennemsnit og blev suveræne Europamestre (for små nationer) med en 93-59 sejr over Luxembourg i finalen.

- Efter det tænkte vi, at vi skal have større udfordringer. Vi vil gerne lege med ved et rigtigt EM for at se, om vi kan slå nogle af de nationer, der er med der, siger landsholdsspilleren.

Danskerne vandt suverænt titlen som Europamestre for små nationer. (© fiba.basketball)

Kvindelandsholdets niveau overraskede alle i Danmarks Basketball Forbund. Men da spillerne efterfølgende satte ambitionerne op og ville deltage i EM-kvalifikationen, blev de mødt af en trist nyhed.

Der var ikke råd til både at sende et herrelandshold og et kvindelandshold til EM, og da der allerede er en satsning på herrelandsholdet, trak damerne sorteper.

- Det er rigtig dyrt at deltage i de her kvalifikationsrunder. Vi har meget skrabede budgetter, så eliteudvalget har måttet erkende, at der ikke er råd til at køre alle landshold på samme tid i en periode, siger Rasmus Winkel, direktør i Danmarks Basketball Forbund.

Om midlerne fra forbundet skal omfordeles, hvis kvindelandsholdet leverer gode resultater til en potentiel EM-kvalifikation, vil Rasmus Winkel ikke forholde sig til på nuværende tidspunkt.

- Vi ved endnu ikke, om damerne kan begå sig i en EM-kvalifikation, så derfor må vi vente til efter EM-kvalifikationen for at evaluere landsholdets resultater, og så må vi tage det hele op til revision, siger direktøren.

Én ting er dog sikkert. Efter sejren ved EM for små nationer fik basketball-kvinderne smag for at spille i rødt og hvidt.

- Vi var alle sammen positivt overrasket over, hvor stort et potentiale det her hold egentlig har. Så efter sejren i Irland blev vi enige om, at vi bare skulle afsted til EM, om det så skulle blive via crowdfunding eller ej, siger 25-årige Ena Višo.

Kvindelandsholdet har fået blod på tanden efter triumfen ved EM for små nationer. (© fiba.basketball)

Crowdfunding

Det bringer os tilbage til pengeindsamlingen. For det er dyrt at deltage i en EM-kvalifikation. Kampene bliver afviklet over hele Europa, og værterne for kampene skal stille med hotel, transport og guider til udeholdet, kommissærer og dommere.

Derfor tog spillerne initiativ til at finansiere deltagelsen på en alternativ måde. Crowdfunding.

Via en hjemmeside kan man gå ind og donere et hvilket som helst beløb, man ønsker. Både som privatperson og som virksomhed.

Man kan købe forskellige ’pakker’, der indeholder alt fra T-shirts til kampbilletter, så man samtidig med at hjælpe landsholdet med at realisere drømmen om EM, får en belønning for donationen.

Onsdag kl. 12 har landsholdet i samarbejde med Danmarks Basketball Forbund indsamlet knap 47.000 kroner ud af de 200.000 kroner, der er sat som mål.

Fremtidens kvindelandshold

Hvis projektet lykkes, håber Ena Višo, at ’det vil være grundstenen’ for et landshold, der også vil eksistere, når næste generation af basketball-talenter er klar til at tage over.

Det håber Rasmus Winkel, direktør i Danmarks Basketball Forbund, også.

- Ambitionen er at have et kontinuerligt landshold på højeste niveau. Næste skridt er at få damerne til EM, og så kan vi drage os rigtig mange erfaringer fra processen, men der er ingen tvivl om, at ambitionen er, at de skal blive ved med at deltage og spille, siger han.

Skulle det lykkes forbundet og spillerne at skrabe nok penge sammen, står basketball-landsholdet allerede over for næste udfordring. At kvalificere sig til EM.

For at kvalificere sig til EM 2021, skal kvindelandsholdet spille en række kampe rundt omkring i Europa hen over de næste to år. (© fiba.basketball)

- Vi har en forventning om, at pigerne kommer til at spille seriøst med om at kvalificere sig, men vi er jo ikke for alvor blevet testet mod højeste niveau før, siger Rasmus Winkel, direktør i Danmarks Basketball Forbund.

- Vi tror på, at de har en rigtig god chance for at komme med til EM.

Inden slutningen af maj skal kvindelandsholdet i samarbejde med forbundet have indsamlet penge til at dække deres seks kampe over de næste to år.

28 dage.

Nedtællingen er i gang.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk