I Knud Lundbergs tid var der fri tilmelding til EM: 70 år senere kan landsholdet skrive historie med kvalifikation

En sejr over Litauen mandag aften kvalificerer Danmarks basketballherrer til EM for første gang nogensinde.

Adama Darboe og Danmarks basketballherrer er én sejr fra at kvalificere sig til EM. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Kan du huske Knud Lundberg?

Forfatter, journalist og en gudsbenådet sportsmand, der spillede på landsholdet i fodbold, håndbold og basketball og sidste år ville være fyldt 100 år. Han var såmænd også en af ophavsmændene til Faxe Kondi-sodavanden. Nuvel.

I 1950'erne var Danmarks basketballlandshold og Lundberg med til EM tre gange. Det var dengang, stævnet var noget, man tilmeldte sig.

I dag, knap 70 år senere, er historien en ganske anden med svære kvalifikationer, og faktisk har danskerne ikke været med siden Lundbergs tid.

Derfor er aftenens direkte duel mod Lituaen om en plads ved EM næste år i en målestok, som får kroppen til at summe hos anfører Adama Darboe.

- Det er en finalekamp for os, hvor vi kan skrive historie. Dansk basketball kan komme til at blomstre, hvis vi kvalificerer os til den slutrunde, siger Darboe til DR Sporten.

I Knud Lundbergs tid på landsholdet var EM med fri tilmelding. 70 år senere jagter Adama Darboe og Danmark for første gang nogensinde at kvalificere sig på egen hånd. (Foto: Polfoto © Polfoto / Foto: Claus bech © Scanpix)

Med sine 34 år har Adama Darboe været med på det, der i underholdningsprogrammer har for vane at blive kaldt "en rejse".

For 15 år siden spillede han sin første landskamp, fem år senere lukkede holdet ned på grund af dårlig økonomi og manglende resultater, før Danmark i 2013 relancerede samlingspunktet for landets bedste basketballherrer.

Og man fornemmer tydeligt, hvad aftenens kamp betyder for Adama Darboe.

- Jeg ved ikke, om jeg kan være med ved et EM om halvandet år, men jeg vil virkelig gerne være med til at sætte mit aftryk og gøre en forskel for dansk basketball, siger han.

Et EM kan virkelig rykke noget for de kommende generationer, mener han. Dét ryk, ingen tog for Darboe og hans eget kuld.

- Lige nu har vi lidt det danske pas imod os forstået på den måde, at det gør det sværere at finde udenlandske klubber. Mange andre nationaliteter vader nærmest ind i de store ligaer på grund af deres landes basketballhistorie, siger Adama Darboe.

Litauen skruer op for alvoren

En fredag aften i november var Adama Darboe med til at sikre det, mange har kaldt den største sejr i dansk landsholdsbasketball nogensinde, da Danmark meget uventet slog Litauen i det første møde i kvalifikationen.

Litauen er nummer otte på verdensranglisten og har vundet 11 medaljer ved OL, VM og EM. Her rangerer lilleputten Danmark lige nu som nummer 56.

- De litauiske spillere bliver slaget, hvis de ikke vinder over os, siger Adama Darboe om en mulig dansk sejr, der sender holdet til EM på bekostning af netop Litauen.

Han fornemmer dog, at mandagens modstander tager opgaven markant mere seriøst denne gang.

- Sidste gang var der ikke så mange fra deres delegation med til kampen. Nu har de Aruydas Sabonis med omkring trænerteamet. Han er vel Litauens svar på Peter Schmeichel eller Michael Laudrup. Deres største navn gennem tiderne, siger Darboe.

- Det viser, at de ikke tager let på det. De prøver at køre tanksene frem. Det er en indikation på, at de godt ved, at det her heller ikke bliver nemt for dem.

Adama Darboe (i rødt) ser frem til kampen mod Litauen, som han forventer bliver en krig. (Foto: Domantas Pipas © Scanpix)

Mens Litauen ruller det tunge skyts frem, må danskerne omvendt undvære to af holdets store profiler. Darko Jukic fra Bakken Bears har brækket hånden og Gabriel 'Iffe' Lundberg er rejst til Moskva, hvor han er skiftet til det europæiske storhold CSKA Moskva og derfor måtte melde afbud.

Det svækker basketballherrerne, men ændret intet ved opgaven.

- Vi skal ud og være hjernedødt fokuseret. I de her kampe er man i krig. Der er det bare dig eller mig, og vi vil for alt i verden gerne kvalificere os. Og vi kommer til at møde nogen, der virkelig har ryggen mod muren, siger Adama Darboe.

- Der er ikke så meget andet end, at man skal tage sit sværd i hånden og gå ud og jagte dem.

Opgøret mellem Danmark og Litauen spilles i Vilnius med kampstart klokken 18.30. Du kan se den afgørende EM-kvalifikationskamp på TV3 Max.

Facebook
Twitter