Familiens sikkerhed var på spil, men i aften kan dansk basketstjerne opfylde sin drøm i verdens bedste liga

Gabriel 'Iffe' Lundberg kan blive den første dansker til at komme på banen i NBA.

Gabriel 'Iffe' Lundberg tørrer lidt sved af overlæben med sin t-shirt.

Den danske basketballspiller sidder afslappet i lænestolen i hjørnet af Phoenix Suns' træningshal i Arizona i anledning af en pressekonference tirsdag aften. Som om han aldrig har lavet andet.

Den 27-årige københavner lader sig heller ikke kyse af spørgsmålene om, hvordan det var at træne med NBA's tophold for første gang. Eller hvordan det er at være den første dansker nogensinde i verdens bedste basketliga, når han muligvis debuterer natten til torsdag.

Ét spørgsmål får ham dog alligevel til at blotte tandsættet og nikke anerkendende: Var det ikke ret sejt at træne med superstjernerne fra fjernsynet?

- Yeah, det var ret sejt. Det er en drøm, som går i opfyldelse, og jeg er bare glad for at være her, siger 'Iffe' og griner.

- Det var sjovt at være en del af det i min første træning. Jeg fik rørt bolden, er en del af systemet og måtte tørre lidt sved af panden bagefter, så det var rigtig fedt.

For der er nemlig tale om et når, og ikke hvis, han debuterer, bekræftede Suns' cheftræner Monty Williams på det samme pressemøde efter at have set sin nye spiller an.

Det var dog slet ikke meningen, at det overhovedet skulle være i spil i marts 2022. Men så angreb Rusland Ukraine, og Gabriel Lundberg måtte afbryde sit ophold i russiske CSKA Mosvka.

'Iffe' i aktion for det danske landshold. På banen spiller 'Iffe' positionen guard. (Foto: © Claus bech, Ritzau Scanpix)

Familliens sikkerhed frem for alt

Både træner og spiller talte om glæden ved samarbejdet. Men i første omgang skal Gabriel Lundberg falde til i USA. Ifølge den danske guard har de seneste par uger været særdeles hektiske og hårde.

- Vi har flyttet meget, og der har været mange elementer, vi skulle have styr på. Mit visa, komme ud af situationen i Rusland, rejse herover, vænne sig til systemet, lære alle at kende og at træne med dem i dag, fortæller Gabriel Lundberg.

Overordnet har det været en ret god proces, fortsætter han. Sportsligt var han glad for sin tid i CSKA Moskva, hvor han udviklede sig til at blive en af holdets profiler. Men der var ikke så meget tvivl, da krigen i Ukraine brød ud. Sammen med en gruppe af holdets andre udenlandske spillere rejste han fra Rusland den 11. marts.

- Når alt kommer til alt, er min absolutte førsteprioritet min families sikkerhed. Det var den afgørende grund til, at vi rejste fra Rusland. Vi var bange for, at luftrummet ville blive lukket, hvilket det så også gjorde, da vi kom hjem.

- Jeg er glad for, at vi tog den beslutning. Der var så mange usikkerheder hele tiden, forklarer danskeren.

Uden sin hustru Camilla Andersen og deres fælles søn var intet af dette muligt, understreger han. De har været en base for ham. Selv i de sidste par ugers kaos. Familien fungerer som et 'safe space', som Lundberg sætter stor pris på.

Nu befinder Team Lundberg sig så i Phoenix. Klar på den næste udfordring. Og han har allerede gjort et positivt indtryk på sit nye hold, påpeger cheftræner Monty Williams.

Han var især imponeret over Gabriel Lundbergs fysik og gode skud. Danskeren skal dog først falde til i sine nye omgivelser, understreger amerikaneren.

- Han har formentlig meget at se til i øjeblikket, hvad angår at forstå vores spilmønster, tidsforskellen, kroppen skal tilpasse sig, hans familie er her, og der er mange variabler, som han skal håndtere. Det er okay og helt normalt.

- Han ville ikke være i denne situation, hvis han ikke var en person, som kunne overvinde sådanne udfordringer. Så vi har ikke en forventning om, at han kommer til at kæmpe med det, siger Monty Williams.

Monty Williams bliver 'Iffes' nye chef. Williams har været Phoenix Suns-cheftræner siden 2019. (Foto: © Raj Mehta, Ritzau Scanpix)

Gør det for Danmark

Cheftræneren erkender, at han endnu ikke ved så meget om 'Iffe', som han så i aktion for første gang tirsdag. Men en skråsikker anbefaling fra Phoenix Suns' general manager, James Jones, var mere end rigeligt for Monty Williams.

For "vi ville ikke have ham her, hvis vi ikke mente, at han kunne spille", påpeger cheftræneren.

- Han har en god krop for en guard. Han skyder meget bedre, end jeg forventede.

- Jeg vidste ikke særligt meget om ham. Da han først kom ind i hallen, kunne jeg se, hvor let han skød. Han er firkantet og stærkt bygget. Det betyder, at han kan tage imod tæskene, når han går til kurven, siger Monty Williams.

Cheftræner Monty Williams' forventning er nu, at 'Iffe' bruger den næste tid på at akklimatisere, tilpasse sig kulturen og finde ind i holdets rytme og spilmønster.

Uanset hvad fremtiden bringer, er Gabriel Lundberg klar. Det understreger han på pressemødet. Han "elsker" udfordringen og ser frem til det kommende kampprogram, der byder på syv kampe på elleve dage.

Til sidst sender Gabriel Lundberg en hilsen til hjemlandet. For nok har evnerne med den orange bold samt familien en stor ære i den forestående NBA-debut. Men den 27-årige dansker fra Frederiksberg har nydt 'bemærkelsesværdig' stor støtte fra hele Danmark, siger han.

- Jeg vil gerne takke alle, som har sendt hilsner og tanker til mig og min familie. Jeg er meget bevidst om, at jeg ikke kun repræsenterer mig selv, men også mit hjemland, når jeg træder ind på banen. Jeg går meget ydmygt til oplevelsen.

Gabriel Lundberg kan få sin debut natten til torsdag, når Phoenix Suns møder Golden State Warriors. Kampen fløjtes i gang klokken 04.00 og kan ses på TV2 Sport.