'Iffe' er beviset på, at man ikke behøver være den bedste som barn for at ende i NBA

Gabriel 'Iffe' Lundberg drømte allerede som barn om at spille i NBA, siger tidligere holdkammerat fra ungdomstiden.

'Iffe' Lundberg fik sine første ligaminutter i Danmark for Copenhagen Wolfpack, der var et elitesamarbejde mellem Glostrup IC, BMS Herlev og Falcon. I 2016 blev han kåret til Årets Talent i den danske liga. (Foto: © Charlotte de la Fuente)

Alle veje fører til Rom, men ingen leder dig i retning af NBA.

En fastnaglet kendsgerning for danske drømmere med hang til kurvesport, altså indtil Gabriel 'Iffe' Lundberg lørdag flåede hegnspælene op af jorden og skubbede grænserne otte tidszoner mod vest.

Kontrakt med Phoenix Suns i NBA, verdens bedste basketballliga. Det er ligeså vildt, som det lyder. Historisk, tilmed, når han træder på banen og bliver den første dansker på holdkortet derovre.

Men det var svært at forudse, at 'Iffe' Lundberg skulle nå så langt, da han som dreng rendte rundt i de københavnske haller, siger Elias Jarløv, som var holdkammerat med NBA-danskeren som ungdomsspiller gennem ti år i Falcon Basketball.

- Du kunne sagtens fornemme, at der var en ild i ham, men du kunne ikke fornemme, at han ville blive den første dansker i NBA, siger Elias Jarløv.

- 'Iffe' var ikke det åbenlyse talent. Han var en rigtig god spiller, men der var faktisk mange på holdet i de tidlige ungdomsår, der var bedre end ham.

Gabriel 'Iffe' Lundberg spillede sine ungdomsår i Falcon Basketball. (Foto: © Privatfoto.)

Rent teknisk var 'Iffe' Lundberg den bedste på Falcon-holdet, men højden gjorde det svært for ham at matche de jævnaldrene modstandere. Til gengæld var den kommende NBA-spiller udstyret med en udpræget stor kærlighed til spillet, der bar ham langt, siger Elias Jarløv.

- Han har altid været en superflink fyr. En virkelig sød dreng. Men han har også altid haft helt vildt meget krudt i røven. Han har altid elsket bolden. Når vi andre var trætte efter træning, kunne han bare blive ved med at spille, siger Elias Jarløv.

Og da fysikken først fulgte trop, tog det for alvor fart.

- Lige pludselig var han med længder den bedste af os alle sammen. Han skød han i vejret, fik brede skuldre og kunne hoppe op gennem loftet i hallen, griner Elias Jarløv.

'Iffe' Lundberg slog sit navn fast i den danske basketballliga, da han med Horsens IC var med til at vinde det danske mesterskab. (Foto: © Martin Fælt)

Lundbergs gamle holdkammerat mindes specielt én kamp, Falcon-drengene havde mod Værløse, som dengang var de bedste i landet på deres årgang.

- 'Iffe' fik en kontra alene med en af deres store spillere på 2,10 meter, og så hoppede han bare op og dunkede bolden i kurven i hovedet på ham. Jeg havde aldrig set 'Iffe' dunke bolden før, og lige pludselig gjorde han det der.

- Det var helt crazy. Hele hallen stoppede, og det var som om, at tiden stod stille i ti sekunder.

Har altid drømt større end de andre

Ofte gødes de største drømme i børnehøjde, og det var da heller ingen undtagelse i Falcon Basketball. Nærmest alle på ungdomsholdet drømte om en dag at stå der, hvor 'Iffe' Lundberg gør om lidt.

- Som ti-årige tænkte vi alle, at vi skulle spille i NBA, men jeg tror, at 'Iffe' var den eneste, som for alvor rigtig troede på det. Vi sagde det nok mest for sjov. Alle undtagen ham, siger Elias Jarløv.

Et fællesbillede efter en kamp, hvor 'Iffe' Lundbergs hold mødte det litauiske basketballakademi Tornado. (Foto: © Privatfoto.)

- Han ville være basketballspiller, hvor vi andre nok allerede vidste, at det ikke var det, vi skulle leve af. Det var ikke, fordi han ikke kunne finde ud af andet. Han klarede sig rigtig godt i skolen. Men han har altid talt om, at det var det, han ville.

Gabriel 'Iffe' Lundberg fik sin basketballopvækst i København. (Foto: © Privatfoto.)

At Falcon Basketball, en lilleput på verdenskortet, nu står som medleverandør til et tophold i NBA, har Elias Jarløv svært ved at fatte. Samtidig trækker han lidt på smilebåndet ved tanken.

- Jeg synes, det er vildt sjovt at have kendt ham så længe og have spillet med ham. Jeg kan også med fuldstændig sandhed i stemmen sige, at jeg har vundet over ham i en mod en. Det gør jeg nok ikke i dag, griner den tidligere holdkammerat.