Dansk basketstjerne åbner pointkontoen i USA, og det kan starte 'en lavine' af opmærksomhed

Iffe Lundberg scorede i nat sine første point i NBA. Overgangen for basketballspilleren og hans familie har være god efter en hektisk periode i Rusland.

Iffe Lundberg har lært at tilpasse sig nye kulturer hurtigt efter flere flytninger gennem sin karriere. Derfor er han også faldet godt til i USA, siger han. (Foto: © Christian Petersen, 2022 Getty Images)

Iffe Lundberg kigger ned på sin t-shirt og griner forlegent.

- Jeg er bare glad. Det er en glad fornemmelse.

Den danske NBA-spiller er ikke genert, men snarere benovet over at være genstand for stor opmærksomhed.

Den 27-årige basketball-spiller har kort forinden scoret sine første tre point samt leveret fem assists for Phoenix Suns i NBA, verdens bedste liga.

Iffe Lundberg spillede de sidste 12 minutter i nederlaget på 113-109 til Los Angeles Clippers og fik kampbolden af sin træner, Monty William, for sin præstation.

Danskeren var en stor del af, at Suns kom tilbage fra at have været bagud med 39 point til blot at tabe med fire.

Derfor blev Iffe Lundberg bedt om at sætte sig til rette ved podiet til den efterfølgende pressekonference, så han kan svare på spørgsmål fra verdenspressen.

- Det føles rigtig rart. Det føles, som det skal. Det er underligt at sige, men jeg er bare glad for, at jeg fik muligheden for at vise, hvad jeg kan. Det er jeg rigtig taknemmelig for, siger Iffe Lundberg.

Københavneren skiftede til den amerikanske topliga i marts efter en tumultarisk slutning på sit ophold i CSKA Moskva. Derfor har familiens ve og vel været førsteprioriteten i danskerens første uger i USA.

I videoen nedenfor kan du høre Iffe Lundberg sætte ord på den første tid i USA.

'Det vigtigste er min familie'

CSKA Moskva blev suspenderet fra den europæiske topturnering EuroLeague som følge af landets invasion i Ukraine, og derfor besluttede Iffe Lundberg og hans hustru at rejse hjem til Danmark.

Få dage senere stod Phoenix Suns klar med en kontrakt, og af sted gik det mod USA.

Gabriel 'Iffe' Lundberg har tidligere kaldt perioden for hektisk og hård. Der var meget, som skulle falde på plads, som visum og bolig, og en familie, der skulle tilpasse sig et nyt land.

En lille måned senere føler Iffe Lundberg, at han er landet godt i den amerikanske delstat Arizona.

Som professionel basketballspiller i lande som Spanien, Polen og Rusland har han lært hurtigt at tilpasse sig et nyt miljø. Derudover har alle fra Suns-organisationen taget godt imod ham – det vigtigste er dog familien, fortæller han på pressekonferencen efter kampen.

- Min kone Camilla og vores søn Jamie kan begge lide at være her. Jeg kan tilpasse mig alle miljøer, så det vigtigste for mig er, at min familie har det godt, er positive og føler sig sikre. Så skal alt nok gå. Alt i alt er det meget let at føle sig hjemme her, siger Iffe Lundberg til DR Sporten.

Han klør sig i håret og griner. Den amerikanske journalist Duane Rankin har bedt Iffe Lundberg om at gentage sit svar på engelsk – han forstod ikke meget af svaret på dansk.

Duane Rankin lagde desuden mærke til, at den 27-årige guard blev bedt om at underskrive en trøje efter kampen af en fan. Hans første autograf i NBA – hvordan føltes det?

- Det forventede jeg ikke. Jeg sætter stor pris på, at de støtter mig og er glade for at se mig spille. Det betyder alt at kunne give lidt tilbage. Det kræver ikke meget at skrive en autograf på en trøje eller en hat. Det får folk til at smile, det får mig til at smile, svarer Iffe Lundberg.

Suns scorede 48 point i løbet af 12 minutter. Det er ny rekord for det amerikanske mandskab, og Iffe Lundberg spillede en stor rolle i kampen mod Clippers. Det har flere NBA-klubber noteret sig, siger NBA-ekspert Morten Stig Jensen. (Foto: © Kyle Phillips, Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.)

Kan starte en lavine

Men det var ikke blot Iffe Lundbreg, som kunne smile efterfølgende. Det fortæller NBA-ekspert Morten Stig Jensen, der var til stede i til kampen i Los Angeles.

Ifølge radioværten for basketball-programmet Buzzer Beater, har flere NBA-klubber noteret sig Lundberg, nummer 19, på bloggen.

- Jeg ved fra flere kilder, at der absolut er hold, som er interesseret i Iffe. De kan godt lide hans spillestil, for europæere er typisk bedre til at sprede spillet ud på hele banen, siger Morten Stig Jensen.

Iffe Lundberg har to kampe tilbage for Suns i grundspillet. Hvorvidt det munder ud i, at en af ovenstående klubber henter danskeren på en længere kontrakt, er uvist. Sikkert er det dog, at guarden har fået mometum.

- Phoenix Suns scorer 48 point i sidste periode, hvilket er ny klubrekord. Det var med Iffe på banen i alle 12 minutter, og han fik kampbolden bagefter. Det kan starte en lavine for ham, og det betyder alverden, at trænerstaben nu kan regne med Iffe Lundberg, siger Morten Stig Jensen.